Aktualno Aktualno

Obrazovanje, kultura i prekogranični projekti

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Lazar Cvijin i predsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal posjetili su prošloga tjedna Srednju školu Ilok u Iloku. Tijekom posjeta upoznali su se s uvjetima rada ove obrazovne ustanove, koja je osnovana davne 1899. godine kao vinogradarska-voćarska škola, a koja danas učenicima, osim smjera Opće gimnazije, nudi i strukovne smjerove: tehničar za računalstvo, poljoprivredni tehničar – opći, poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut, agroturistički tehničar, kao i smjer voćar-vinogradar-vinar. Glavni razlog posjeta je početak realiziranja projekta u okviru kojeg bi se djeca pripadnici hrvatske zajednice iz pograničnih mjesta u Srijemu i Bačkoj motivirala da upišu neki od ponuđenih obrazovnih profila koje nudi škola u Iloku. Prezentiranje škole vršit će se narednih godinu dana, a ovisno o broju zainteresirane djece, očekivanja su da bi prva generacija učenika iz Vojvodine mogla pohađati ovu školu, školske 2020./21. godine. Ovo je prvi projekt ovakvog tipa između HNV-a i obrazovnih institucija u Hrvatskoj.

»Uvjerili smo se da su uvjeti u ovoj školi i više od onoga što smo očekivali, polazeći od opremljenosti škole, poticaja i ulaganja i same prakse. Naš obrazovni sustav u Srbiji još uvijek je fokusiran na teorijsko znanje, a ovdje vidimo da se ta znanja mogu isprobati i u praksi. Ovo bi bio prvi projekt kojim bi bila započeta ovakva vrsta suradnje«, kazala je Uršal ističući da potporu u realiziranju ovog projekta gdje se želi dati prioritet pograničnim mjestima očekuju od područnog ureda HNV-a u Srijemskoj Mitrovici, kao i od profesora koji predaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u pograničnim mjestima gdje žive Hrvati.

Smjerovi koji se nude u Srednjoj školi Ilok, prihvatljivi su prvenstveno za onu djecu, koja u svojoj obitelji imaju srodna gospodarstva, a koja bi se nakon završetka školovanja, vratila na svoja imanja i svoja znanja, primjenjivala u svom obiteljskom obrtu.

»Kada smo krenuli s ovom idejom ka HNV-u, vidjeli smo tu i svoj interes, ali i interes djece Hrvata koji žive u Vojvodini. Ako bi projekt zaživio, naša škola bi dobila veći broj učenika, a djeca Hrvati koji žive u Vojvodini dobili bi mogućnost školovati se u školi koja ima izuzetne uvjete, pogotovo za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Interes je obostran i bilo bi šteta ovu ideju ne pokušati realizirati«, kazao je ravnatelj Srednje škole Ilok Željko Prskalo.

Osim dobrih uvjeta, Srednja škola Ilok posjeduje učenički dom s kapacitetom od više od 40 mjesta u kojemu bi, ukoliko bi projekt zaživio, bila smještena djeca iz pograničnih mjesta u Vojvodini. Prilikom posjeta Iloku, predstavnici HNV-a posjetili su i gradonačelnicu Iloka Marinu Budimir.

»Naišli smo na dobar prijem i veliku zainteresiranost za naše probleme kao i želju da nam se u njihovom rješavanju pomogne. Predočili smo joj da očekujemo njihovu pomoć i suradnju prije svega u uključivanju u prekogranične projekte kao i pozive za naše udruge na kulturne i druge manifestacije u Hrvatskoj«, kaže Lazar Cvijin.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika