Kultura Kultura

Duše i prošlost – sačuvani na fotografijama

U nedavno otvorenom, novom prostoru za kulturna dešavanja u Novom Sadu – Kulturnoj stanici Svilara u ponedjeljak (25. ožujka) otvorena je izložba fotografija Lica Bačke poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige. Izložba obuhvaća preko šezdeset fotografija formata 40x50cm, koje su snimljene uglavnom na sjeveru Bačke, odakle potječe i gdje ponajviše stvara ovaj autor. Radovi su odabrani od materijala kojega je Juriga stvarao radeći kao fotograf pri Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici, ali i u vlastitom angažmanu. Juriga je svoj prepoznatljiv izraz stekao upravo snimajući subotičku i vojvođansku arhitekturu, djela zaštićene kulturne baštine, ali i etnografsku građu i motive iz zavičaja.

Prekogranično povezivanje

Izložbu su otvorili etnograf Gábor Kerner iz Mađarske, nekadašnji djelatnik Ministarstva kulture Mađarske i dr. Vladimir Stojanović, redoviti profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu – Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo te voditelj projekta Kultura na dlanu u Srbiji. Koordinatorica izložbe je prof. dr. Aleksandra Dragin, redovita profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta – Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo i koordinatorica projekta Kultura na dlanu u Srbiji.

Naime, izložbu Augustina Jurige podržala je Europska unija i to posredstvom spomenuta projekta Kultura na dlanu iz programa prekogranične suradnje IPA Mađarska – Srbija. Također, izložbu su podržali Prirodno-matematički fakultet – Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Eurotender iz Segedina, Fondacija Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture i OPENS.

Projekt Kultura na dlanu je zamišljen da poput mosta spaja umjetnike, lokalno stanovništvo i posjetitelje gradova Segedina i Novog Sada te poveća kulturnu i turističku ponudu šire pogranične zone Srbije i Mađarske. Upravo se to nastoji postići izložbom fotografija Lica Bačke, a Juriga je u prezentaciji svoga kraja, kako ističu organizatori izložbe, otišao i dalje – povezao je prošlost i sadašnjost, ruralno i urbano, tradiciju i moderno.

Sačuvana arhitektura

Dr. Vladimir Stojanović je prigodom otvorenja izložbe istaknuo kako je Juriga, kao izvrstan fotograf, uspio na svojim slikama sačuvati tradicionalnu arhitekturu Bačke onako kako mi kao društvo u stvarnosti to nismo uspjeli. Po njegovim riječima, Juriga je predstavljajući lica stanovnika Bačke, ujedno uspio otvoriti njihovu dušu promatračima izložbe.

U kontekstu novosadske izložbe istaknuto je kako Jurigine fotografije, osim dokumentarne, imaju i izrazitu umjetničku dimenziju. Oplemenjene su njegovim osjećajem za prošlost, ljude i njihove sudbine, tragove prošlosti i neponovljive trenutke sadašnjosti.
Inače, u sličnoj postavci ova je Jurigina izložba ranije, u proteklih nekoliko godina, bila priređena i u Subotici, Monoštoru te Keszthelyu (Mađarska).

Izložbu Lica Bačke u Kulturnoj stanici Svilara (Ulica Đorđa Rajkovića 6b) možete pogledati još samo par dana, do nedjelje, 31. ožujka.

D. B. P.

 

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay