Aktualno Aktualno

Osuda i legalizacija mržnje

Kako je objavio portal Subotica.com, na ulaznim vratima nekoliko prodavaonica u centru Subotice tijekom vikenda osvanule su naljepnice s prekriženom džamijom i polumjesecom na vrhu minareta. U istoj vijesti navodi se i da je subotička policija odmah reagirala, skinuvši naljepnice s ulaznih vrata na više objekata u Ulici Matka Vukovića, te da »intenzivno radi na rasvjetljavanju slučaja i identificiranju počinitelja«.

Reagirajući na ovaj čin nepoznatih počinitelja, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ističe kako su s ogorčenjem primili informaciju koja muslimanima u Subotici šalje jasnu poruku: da je njihova džamija u ovom gradu nepoželjna, a s njom i pripadnici islama. Izražavajući čuđenje i zabrinutost što je subotička policija ukinula osiguranje džamije nakon pokušaja njenog paljenja prije pet godina, Mešihat od MUP-a očekuje da se počinitelji posljednjeg čina privedu pravdi, a pripadnicima islamske zajednice pruži puna osobna i imovinska sigurnost.

Početkom ovoga tjedna naljepnice s prekriženom džamijom osudio je i Gradski odbor Demokratske stranke riječima kako je Subotica desetljećima odolijevala šovinističkoj histeriji, te da je ovo grad u kom se ne smije tolerirati ovakav vandalski i anticivilizacijski čin. Riječima kako se kao gradonačelnik Subotice protivi, i uvijek će se protiviti, »bilo kom obliku mržnje i netrpeljivosti« Bogdan Laban zatražio je od policije da što prije otkrije počinitelje ovog djela »koji ugrožava ustavni poredak i slobode i narušava dobre komšijske i prijateljske odnose građana Subotice«.

Jedan detalj u informaciji Subotica.coma, međutim, otkriva kako su zabrinutost i uznemirenje pripadnika islamske zajednice, ogorčenost i osuda GrO Ds-a i Bogdana Labana, te napori subotičke policije u otkrivanju počinitelja ovog djela zapravo bez osnova i uzaludni, jer Tužiteljstvo smatra da u lijepljenju naljepnica s prekriženom džamijom »nema elemenata kaznenoga djela«!

Bilo bi zaista zanimljivo čuti »smatranje« Tužiteljstva na hipotetičko pitanje bi li isti stav imalo i kada bi na vratima subotičkih prodavaonica osvanule naljepnice s prekriženom katedralom i nacionalnim simbolima katoličkih vjernika, odnosno iste s prekriženom pravoslavnom crkvom i, recimo, ocilima ili pak s dva muškarca ili dvije žene. Do tada i isti taj portal u istoj vijesti, u kojoj je u reakcijama sugrađana izvukao samo osudu ovog čina, u nemalom broju komentara čitatelja nesmetano pušta podršku autorima ovog bolesnog čina i izljeve mržnje i netrpeljivosti prema muslimanima, povodeći se valjda stajalištem Tužoteljstva da ni u tome »nema elemenata kaznenoga djela«.

Z. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika