Aktualno Aktualno

Kontinuirano širenje netrpeljivosti s desne ekstremističke margine

Bivšu ravnateljicu Suvremene galerije u Subotici i novu ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu Nelu Tonković, član Narodnog slobodarskog pokreta Branko Ćirjaković iz Subotice je na svojem facebook profilu nazvao »ustašom«, na što su reagirali predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Vojvodine Nemanja Šarčević i udruga Slobodan grad iz Subotice, zatraživši reakciju mjerodavnih državnih tijela.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je reagirao priopćenjem u kojem je iznio zabrinutost koju pripadnici hrvatskoga naroda u Srbiji posljednjih nekoliko mjeseci intenzivnije osjećaju. Tim prije, jer kako navodi, neprihvatljivi sadržaji glasova koji dolaze s političke ekstremno desne margine najučestalije se u posljednje vrijeme mogu čuti iz Subotice, grada koji je središte kulturnog i političkog života Hrvata u Vojvodini.

»Konkretno, jezovite poruke koje osoba Branko Ćirjaković sa svojih naloga na društvenim mrežama kontinuirano upućuje pojedinim pripadnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji i njihovim institucijama izazivaju nesigurnost i strah. Posljednje koje navodimo jest njegov napad na bivšu ravnateljicu Suvremene galerije u Subotici Nelu Tonković, nazvavši je 'ustašicom', te verbalni napadi na predstavnike i članove Katoličke crkve, dodatno su unijeli nemir u pripadnike hrvatske nacionalne zajednice. Predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga Nezavisne države Hrvatske. Postavlja se pitanje ima li bilo tko u jednom multikulturalnom gradu kakav je Subotica na početku XXI. stoljeća pravo prebrojavati krvna zrnca i određivati da li netko na osnovi svoga etničkoga identiteta ima pravo obnašati neku javnu dužnost. Ovakve poruke više sliče jednom aparthejdskom sustavu, nego društvu koje teži postati članom velike europske obitelji. Posebno ističem da su one u izravnoj suprotnosti s porukama koje je predsjednik Aleksandar Vučić nekoliko puta jasno isticao – da se Hrvati u Srbiji nemaju razloga bojati te im obećao zaštitu. U tom smislu, ono što dodatno unosi nespokoj kod pripadnika hrvatske manjine je i to što službena tijela srbijanske države, prije svega tužiteljstvo, ništa ne čine kako bi zakonom zabranjen govor mržnje sankcionirale. Stoga očekujemo postupanje po službenoj dužnosti mjerodavnih tijela«, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako »ovakve izjave najoštrije osuđujemo ali i izražavamo svoju zabrinutost, te još jednom postavljamo pitanje je li Republika Srbija spremna spriječiti nezakonito djelovanje pojedinaca i jamčiti sigurnost svakom svom građaninu«.

»Čvrsto vjerujemo da za ovakve društvene anomalije u jednom društvu koje je višeetničko i koje se nalazi na putu EU integracija nema mjesta, te shodno tome vjerujemo da država posjeduje i kapacitete i mehanizme da na ovakvo neprihvatljivo djelovanje  adekvatno i odgovori«, zaključuje u svojem priopćenju Žigmanov.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika