Kultura Kultura

Svečano i s dušom

Veliko prelo, uz žetvenu svečanost Dužijanca najveća i najstarija manifestacija bunjevačkih Hrvata, okupilo je u subotu, 26. siječnja, u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici oko 500 gostiju, štovatelja pokladnih običaja, tradicijske kulture, željnih druženja, zabave i zajedništva. Već po tradiciji, u okviru programa, izabrani su najljepša preljska pjesma i najljepša prelja, a nije izostala ni tombola s vrijednom prvom nagradom.

140 godina od prvog Velikog prela

Veliko prelo se, kao javna manifestacija, prvi puta održalo u okviru Pučke kasine, na Marin, 2. veljače 1879. godine, u ondašnjem hotelu Pest (Pešta). Za tu prigodu napisana je prva preljska pjesma Kolo igra, tamburica svira čije je stihove napisao Nikola Kujundžić, a uglazbio Stipan Mukić. I ovogodišnje Veliko prelo, održano u organizaciji HKC-a Bunjevačko kolo, na čelu s predsjednikom Lazarom Cvijinom, započelo je ovom pjesmom u izvedbi Antonije Dulić, u pratnji ansambla Biseri.

Nazočne je na početku večeri, kao domaćin, pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora Velikog prela 2019. Denis Lipozenčić:

»Veliko prelo nije tek svečana zabava nego susret koji postaje identifikacijski znak tko smo i kakvi smo. Ponosni smo bunjevački Hrvati, koji su danas zajedno i radosno primaju goste da s njima slave ono što je za nas pokazatelj kulture slavljenja, jer je ovo najsvečanija zabava u godini koja ima svoju dušu. Radost susreta je veća, jer se u ovom slavlju susrećemo s prijateljima s kojima dijelimo sivu svakidašnjicu, a večeras osjećaj da unatoč svim poteškoćama nitko nije usamljen, sam. Dokaz je to da smo posvećeni jedni drugima, jedan za drugoga. U slavljeničkom ambijentu to biva još vidljivije, jer nam za radost trebaju pasti maske razlika koje nas možda u svakodnevnom životu i dijele, ali sada smo jednaki i ističe se ono što nas čini dostojanstvenim u ljepoti zabave i uzajamnog poštovanja susreta i jednakosti. Volio bih kada bi Veliko prelo, u modelu ove jednakosti, postalo i svakidašnja svijest da smo svi pozvani na aktivnu suradnju u svakom programu, pa i u ovom, da opstanemo i dalje svjedočimo vrjednote koje nas čine narodom vrijednog poštovanja.«

Ovogodišnje Veliko prelo otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, također ističući važnost zajedništva:

»Večeras ovdje odiše zajedništvo, zajedništvo bez kojega ništa ne bi moglo, bez kojega nema opstanka, bez kojega nema nas. Zajedništvo Hrvata u Srbiji s Hrvatskom, ustvari opće globalno hrvatsko zajedništvo. Nedavni primjer zajedništva možemo naći u izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće, gdje doista u složenim, teškim uvjetima imamo danas mlado novo vodstvo HNV-a, ambiciozno, koje zna što hoće, koje će surađivati sa svima vama, s institucijama Republike Hrvatske, i u tom smislu Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske bit će vam vjeran suradnik i partner.«

Preljska pisma i najlipča prelja

Na natječaj za najbolju preljsku pjesmu pisanu namjenski za ovogodišnje Veliko prelo poslano je 15 pjesama. Prema odluci žirija, kojeg su činili književnik Milovan Miković, kao predsjednik, profesorica Nevena Mlinko i profesorica Klara Dulić, za najljepšu preljsku pjesmu izabrana je ona autorice Željke Zelić-Nedeljković Bili atari, drugu nagradu dobio je Tomislav Žigmanov za pjesmu Prelo, pod naslamom sićanja, a treće mjesto pripalo je Mirjani Stantić i njenoj pjesmi Sićanje na prelo.

U izboru za najljepšu prelju Velikog prela 2019. sudjelovalo je 14 prelja kod kojih su se ocjenjivali nošnja, ispletena kosa, držanje, šarm. Prema izboru gostiju, za najljepšu prelju izabrana je Katarina Piuković iz Subotice kojoj je pripao i dar organizacijskog odbora Veliko prelo 2019. – zlatni dukat s likom Franca Jozefa, prva pratilja je Mirjana Milodanović iz Đurđina, a druga Regina Dulić, također iz Đurđina.

Na koncu službenog dijela programa uslijedilo je izvlačenje tombole, a i ovoga puta prva nagrada je bila sedam polupansiona za dvije osobe u hotelu s četiri zvjezdice na Hrvatskom primorju – dar Hrvatske turističke zajednice Mađarske.

Na ovogodišnjem Velikom prelu prisutan je bio veliki broj gostiju iz Hrvatske, a iako je bio pozvan, ovoj značajnoj manifestaciji Hrvata na sjeveru Bačke, kao ni prošle godine, nije prisustvovao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Prema najavama poznatog hrvatskog voditelja i autora HRT-ove emisije Lijepom našom Branka Uvodića, koji je također bio gost, sljedeće godine planirano je snimanje Velikog prela u okviru spomenute emisije.

Voditelji večeri bili su Nataša Vojnić Tunić i Nikola Brčić Kostić, a goste je zabavljao Veliki preljski tamburaški orkestar, kojeg su činili ansambli Ravnica, Biseri i Ruže.

Snimka Velikog prela 2019. bit će emitirana na kanalu K23 u subotu i nedjelju, 2. i 3. veljače, s početkom u 17 sati.

I. P. S.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika