Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Mangulice za ris

Četvrtu godinu za redom Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice organizirala je Risarski disnotor – kolinje.

Manifestacija Takmičenje risara, koja je prošle godine proslavila pola stoljeća, ima specifičan program, te organizatori prikazuju kako se nekada ručno radio ris (žetva). U tim teškim poslovima radnike – risare je trebalo i nahraniti, te se svake godine priprema risarski ručak. Na risarski ručak se odazovu i oni koji nisu risari, te domaćini imaju obvezu pripremiti veću količinu hrane.

Kako je običaj, na risarskom ručku na meniju su domaća slanina, kiselna (kiselo mlijeko), domaći kruh, crni luk i crvena mljevena paprika. U novije vrijeme na ovoj manifestaciji se organizira i natjecanje u kuhanju tarane, za koju je potrebna divenica (kobasica), kao i svinjska mast.

Upravo radi toga, UBH Dužijanca na ovaj način priprema hranu koju svi posjetitelji očekuju na ovoj dugogodišnjoj manifestaciji, koja se održava početkom srpnja.

Risarski disnotor (kolinje) započeo je u jutarnjim satima 29. siječnja na salašu Jose Mačkovića, koji je darovao dvije mangulice. Disnotor je obavljen na malom salašu u dvorištu župe sv. Josipa u Đurđinu, gdje je domaćin bio vlč. Dražen Dulić.

Prema riječima direktora UBH Dužijanca Marinka Piukovića, okupio se lijepi broj ljudi koji su došli raditi i pomoći. Uglavnom su to članovi Udruge, kao i prijatelji Dužijance, risari i risaruše koji su odradili veliki posao. Osim onih koji su radili, tijekom dana je na »koštanje« i pomoć svratilo oko stotinu ljudi. Kako i priliči disnotoru tijekom dana su se služile svježe žmare (čvarci), za ručak je bio poslužen svinjski paprikaš, krumpirača, te neizostavni fanki (krafne). Osim toga, služena je i risarska rakija, vino i kuhano vino.

Veliki posao je urađen, ali nije sve gotovo. Naime, svu slaninu treba usoliti i odgovarajuće čuvati do ljeta, za što je godinama brinuo Antun Vojnić Purčar, a sada je ovaj posao na sebe preuzeo njegov sin, Vlatko Vojnić Purčar. Za manifestaciju Takmičenje risara svake godine ostavi se oko 100 kilograma sirove slanine, što, po riječima Piukovića, bude dovoljno za potrebe ove manifestacije. I ovoga puta ostavljena je i mast, kao i kobasica za natjecanje u kuhanju tarane.

Ovogodišnjem Risarskom disnotoru nazočili su i predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, lokalne samouprave Subotice, hrvatskih institucija i brojni gosti koji su i na ovaj način podržali rad Udruge.

Ž. V.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika