Kultura Kultura

Prvijenac obojen različitim stilovima

Koncem prošle godine tiskana je prva knjiga u nakladi Literarne sekcije Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina pod nazivom Srijemska rapsodija. Zbirka sadrži pjesme i aforizme članova Literarne sekcije, inače najmlađe sekcije koja djeluje u okviru ove udruge. Autori pjesama objavljenih na 83 stranice ove knjige su: Luka Katić (najmlađi član sekcije), Marija Brzić, Irena Obradović, Ivica Ljevar, Andrijana Radosavljević, Valentina Radosavljević i Stjepan Volarić. Za tehnički dizajn, od naslovnice do sadržaja, fotografija i biografija autora pjesama, zaslužne su urednice Katica Naglić, Irena Obradović i Marija Brzić, a recenzent knjige je Marko Kljajić.

»Ova zbirka poezije, obojena je različitim stilovima, naravima ali i dušom stvaratelja, začinjena raznolikošću misli, očuvana interesantnim spojevima baš kao i ova naša prostrana ravnica. Apostrofiram naslov s korica Srijemske rapsodije, koji je napisala autorica Marija Brzić, koju ćemo prepoznati u knjizi na fotografiji lica i duše. Posebnost ovoga Fischerovog prvijenca je u tome što ćemo se kroz knjigu susresti s njenim glavnim licima, autorima od 12 godina, učenikom petog razreda, do 75-godišnjaka 'ugroženog udovca i samohranoga djede'. On se prilijepio družini od 5 'putujućih trubadura' sa svojim aforizmima, kao 'šlag na tortu'. Ko bude imao priliku pročitati surčinsku Srijemsku rapsodiju, zasigurno će se prepoznati u nekima od njezinih inspirativnih izričaja. I kada je zatvori, vjerujem da će imati potrebu ponovno se vratiti i otvarati je«, kaže recenzent knjige župnik Marko Kljajić.

Inače, Literarna sekcije Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina, postoji tek godinu dana. Sekcija je osnovana s ciljem njegovanje lijepe riječi, promocije književnih radova njenih članova i gostiju, promocija knjiga, afirmacija kreativnog pisanja i poticanje i razvoj čitateljske publike, kao i organiziranje susreta i večeri kulturno-glazbenih sadržaja.

Zbirka poezije Srijemska rapsodija, tiskana je u tiraži od 150 primjeraka uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća. Promocija knjige bit će održana 21. ožujka u Hrvatskoj čitaonici Fischer u Surčinu, na dan kada se obilježava i Svjetski dan poezije.

S. D.

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay