Kultura Kultura

Prvijenac obojen različitim stilovima

Koncem prošle godine tiskana je prva knjiga u nakladi Literarne sekcije Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina pod nazivom Srijemska rapsodija. Zbirka sadrži pjesme i aforizme članova Literarne sekcije, inače najmlađe sekcije koja djeluje u okviru ove udruge. Autori pjesama objavljenih na 83 stranice ove knjige su: Luka Katić (najmlađi član sekcije), Marija Brzić, Irena Obradović, Ivica Ljevar, Andrijana Radosavljević, Valentina Radosavljević i Stjepan Volarić. Za tehnički dizajn, od naslovnice do sadržaja, fotografija i biografija autora pjesama, zaslužne su urednice Katica Naglić, Irena Obradović i Marija Brzić, a recenzent knjige je Marko Kljajić.

»Ova zbirka poezije, obojena je različitim stilovima, naravima ali i dušom stvaratelja, začinjena raznolikošću misli, očuvana interesantnim spojevima baš kao i ova naša prostrana ravnica. Apostrofiram naslov s korica Srijemske rapsodije, koji je napisala autorica Marija Brzić, koju ćemo prepoznati u knjizi na fotografiji lica i duše. Posebnost ovoga Fischerovog prvijenca je u tome što ćemo se kroz knjigu susresti s njenim glavnim licima, autorima od 12 godina, učenikom petog razreda, do 75-godišnjaka 'ugroženog udovca i samohranoga djede'. On se prilijepio družini od 5 'putujućih trubadura' sa svojim aforizmima, kao 'šlag na tortu'. Ko bude imao priliku pročitati surčinsku Srijemsku rapsodiju, zasigurno će se prepoznati u nekima od njezinih inspirativnih izričaja. I kada je zatvori, vjerujem da će imati potrebu ponovno se vratiti i otvarati je«, kaže recenzent knjige župnik Marko Kljajić.

Inače, Literarna sekcije Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina, postoji tek godinu dana. Sekcija je osnovana s ciljem njegovanje lijepe riječi, promocije književnih radova njenih članova i gostiju, promocija knjiga, afirmacija kreativnog pisanja i poticanje i razvoj čitateljske publike, kao i organiziranje susreta i večeri kulturno-glazbenih sadržaja.

Zbirka poezije Srijemska rapsodija, tiskana je u tiraži od 150 primjeraka uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća. Promocija knjige bit će održana 21. ožujka u Hrvatskoj čitaonici Fischer u Surčinu, na dan kada se obilježava i Svjetski dan poezije.

S. D.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay