Sport i zabava Sport i zabava

Stigli i do Pariza

Iako je trenutno u konjičkom sportu, bar u Srbiji, natjecateljska pauza, konjare iz subotičke regije to ne sprječava da sa svojim ljubimcima nastupaju. Naprotiv, u proteklom razdoblju zabilježili su izuzetne rezultate, i to na najvećim hipodromima regije, ali i čitave Europe.

Sredinom prosinca prvo je sve obradovala vijest da će subotički vlasnik kasačkih konja Dejan Bačić imati predstavnika na čuvenom Vincennes hipodromu u Parizu. Grlo koje se nalazi u treningu na prostorima nekadašnje Jugoslavije našlo je svoje mjesto na najpoznatijem svjetskom hipodromu koji je domaćim najvećim utrkama. Grlo je stacionirano u Sloveniji, gdje se o njegovoj formi brine čuveni Jože Sagaj, ujedno i vozač.

»Vincennes je centar događanja u kasačkom sportu. Najbolja staza, najveći hipodrom, najveće trke, ne samo u Europi, nego možda i na svijetu. Koncem siječnja se održava čuvena Grand Prix d'Amérique, jedna od najvećih utrka na svijetu. To je vrhunac dometa u našem sportu«, istaknuo je tada Dejan Bačić.

Utrke su održane na Božić, 25. prosinca, a četverogodišnji Eros Josselyn je zabilježio prvi start na hipodromu Vincennes u utrci Prix de Brassac Les Mines za nagradni fond od 35.000 eura. Startalo je petnaest grla, a Eros Josselyn s vozačem i trenerom Jože Sagajem iz Slovenije zauzeo je deveto mjesto zabilježivši vremenski rezultat 1:17,2 na distanci od 2.700 m, start iz okreta. Pobjednik utrke je grlo Espoir du Jour i čuveni vozač Franck Nivard s preko tri tisuće pobjeda u karijeri. Njihovo pobjedničko vrijeme je iznosilo 1:14,5.

Prije Pariza grlo je nastupilo prošle godine na osam utrka, sedam puta je pobijedio, jednom je zagalopirao. Svibanj je donio dvije pobjede u Sloveniji, na utrkama u Ljutomeru i Ljubljani. Rezultat od 23. lipnja i pobjeda u Feursu u Francuskoj potvrdili su da je ovo grlo koje može nastupati na »velikoj sceni«. Uslijedile su pobjede u Saint-Omeru 22. srpnja, potom u La Capellu 15. kolovoza. Upravo se ta pobjeda, na 2.700 metara i vremenski rezultat od 1:14,8, izdvaja. Nakon nje zabilježena je pobjeda u jednoj od većih utrka u Mađarskoj Hungary Díj 8. rujna, uz rekord utrke i rekord staze na 2.600 metara koji sada iznosi 1:16,0. Posljednji čin zabilježen je 24. studenoga na hipodormu u Marseillesu, ostvarena je pobjeda u utrci na 2.300 metara, uz novi vlastiti rekord od 1:13,9.

Za narednu lijepu vijest pobrinuo se Veljko Mažić, koji je proglašen za najboljeg vozača 2018. godine u Mađarskoj.

»Osvojili smo neke od najvećih utrka u Mađarskoj, dobili smo Derbi i 2018. i 2017. godine, ali nam je protekla sezona posebna i po osvajanju Kasačke lige Mađarske. Riječ je o natjecanju kroz desetak kvalitetnih utrka, vodi se posebno bodovanje, a zaključena je titulama. U Štali Hico su završila sva priznanja, za najbolju štalu, najboljeg trenera i najboljeg vozača. Što se cijele sezone tiče, i tu je stigla nagrada za štalu, za najboljeg vozača, dok mi je nagrada za najboljeg trenera zamalo izmakla. Naime, do prosinca sam vodio i u ovoj kategoriji, a u završnici me je pretekao Imre Fazekas. Zbog vremenskih uvjeta se u prosincu ne trkamo pošto smo stacionirani u Kecskemétu, a utrke se održavaju na Kincses parku u Budimpešti. U sezoni sam imao ukupno 62 starta, a od toga 38 pobjeda«, govori Mažić, te dodaje da su iz Štale Hico prvo i drugo najbolje grla godine, Veronica Fling i Zeal di Gerifalco, odnosno da je Timoteo najbolje starije grlo godine.

Najsvježije vijesti ponovo stižu iz Francuske. Ime Subotice je ponovo bilo predstavljeno na čuvenom trkalištu Vincennesu. Naime, od 25. do 27. siječnja je na ovom hipodromu održano najznačajnije događanje u europskom kasačkom sportu – tradicionalna utrka Prix d'Amerique, s nagradnim fondom od 900.000 eura. U okviru programa, u utrci amatera, nastupio je Subotičanin Josip Gabrić, inače i član Konjičkog kluba Bačka.

Srbija je prvi put uspjela zauzeti mjesto u start mašini s vozačem Josipom Gabrićem iz Subotice. Tijekom 2018. godine od Gabrićevih rezultata najviše se ističe prva pobjeda u 91. Sanders kasačkom derbiju s grlom Syria A.T. S istim grlom je zabilježio pobjedu u utrci Probni Derby i još jednu pobjedu na početku sezone u Subotici. Subotica mu je donijela i pobjedu s grlom Bronsvlinder u drugoj kvalifikacijskoj utrci Dužijanca. Trijumfirao je s grlom Saphir A.T. u tri navrata, s grlom Imola dva puta i po jednom s grlima Cyprus A.T., Fotta Royal i Cash Royal. Zabilježio je i jedan međunarodni nastup na Kincses parku u Mađarskoj kada je ostvario plasman na peto mjesto s grlom Syria A.T. u tradicionalnoj utrci Hungary Díj.

Gabrić je u Parizu nastupio s kastratom Bellagio, koji u prošloj godini nije zabilježio start na centralnom hipodromu Pariza, ali je zabilježio četiri pobjede i deset plasmana u 27 startova. Bellagio se prvi put oprobao na hipodromu Vincennes dva tjedna prije sudjelovanja na prvenstvu, kada se plasirao na sedmo mjesto s vremenskim rezultatom 1:17,7 na distanci od 2.875m.

Startna pozicija 13 (osam grla ide u prvi red) Gabriću nije ostavila mnogo mogućnosti za zauzimanje dobre pozicije u odnosu na ostale natjecatelje. Odlučio se kretati najdužom putanjom, posve vanjskom, koja je njegovom grlu uzela potrebnu snagu za završnicu, pa se plasirao na 11. mjesto.

D. Vuković

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika