Tema Tema

Apel i demanti

Dvanaestero osnivača, članova i simpatizera Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini, među kojima i prvi, bivši predsjednik ove stranke Bela Tonković, zatim dugogodišnji, bivši, predsjednik Subotičke podružnice Martin Bačić te donedavni predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, uputili su prošloga tjedna javnosti apel za očuvanje sjedišta ove stranke u Subotici, kako navode »potaknuti sada već otvorenim unutarstranačkim najavama da će se Dom DSHV-a na Beogradskoj cesti br. 31, zbog izgradnje zgrade na susjednoj parceli prodati istom graditelju ili pak napraviti zamjena s nekim drugim objektom«. Potpisnici su se obratili predsjedniku stranke Tomislavu Žigmanovu i svim članovima Predsjedništva i Vijeća DSHV-a, upozoravajući »da je njihova zadaća štititi postojeću stranačku imovinu, a ne da se rasprodaje ili trampi za drugu nekretninu«, za što tvrde da »nema ovlasti u Statutu stranke«.

Optužujući predsjednika stranke da netransparentno vodi ovaj postupak, potpisnici su pozvali predsjednika i upravna tijela DSHV-a da obavijeste javnost o čemu se radi, i ističu kako oni smatraju »da se Dom DSHV-a ne smije otuđiti ni u kakvom vidu!«.

Povijesan i simbolički značaj Doma

Među razlozima za očuvanje Doma DSHV-a potpisnici su naveli da je DSHV, za razliku od drugih stranaka, vlasnik svojih stranačkih prostorija, kojeg čine 398 četvornih metara uređenih prostorija na prizemlju i u suterenu, na placu površine 946 četvornih metara; da je Dom DSHV-a stjecan sukcesivno od 1994. do 2011. godine, a cijela unutrašnjost i suteren uređeni su tijekom 2000-ih godina; te da Dom ima i povijesni značaj za subotičke Hrvate jer je »u vrijeme Kraljevine Jugoslavłje ova zgrada bila mjesto sastajališta hrvatske katoličke laičke inteligencije, poslije Drugog svjetskog rata u njoj su se sastajali visoki dužnosnici iz Hrvatske i najviši predstavnici Vojne uprave za Banat, Bačku i Baranju s predstavnicima subotičkih bunjevačkih Hrvata, a u 1990-im godinama su u Domu donesene najvažnije odluke o političkoj budućnosti Hrvata Vojvodine.

»Dom DSHV-a na Beogradskoj cesti br. 31 u proteklih je skoro trideset godina postao ne samo poznato mjesto političkog okupljanja subotičkih i vojvođanskih Hrvata, nego i jedan od najznačajnijih i najdugotrajnijih suvremenih simbola subotičkog hrvatstva, te bi Vaša zadaća morala biti da ga sačuvate, a ne da doprinosite njegovom nestanku!«, navode potpisnici apela.

Neutemeljene insinuacije

Predsjednik stranke Tomislav Žigmanov odgovorio je kako je riječ o neutemeljenim insinuacijama te da povijesni objekt neće biti otuđen. Komentirajući navode iz apela, Žigmanov je demantirao da je na bilo kojemu stranačkom forumu bilo najave o prodaji zgrade, već da se analiziralo kako postupiti u novim okolnostima. »Odlučno odbacujem optužbu da DSHV vodi netransparentno ovaj postupak. Neće se Dom DSHV-a otuđiti. A oni koji su potpisali apel moraju znati da, otkad oni nisu više na čelu stranke, DSHV svoju politiku ne vodi na temelju glasina, neprovjerenih informacija i drugih politici 21. stoljeća neprimjerenih načina«, naveo je čelnik DSHV-a.

Dodao je da je aktualno vodstvo svjesno simboličke i povijesne važnosti objekta, a za autore apela je rekao kako se radi o osobama koje »do jučer nisu pokazivale interes za sudbinu, ne samo za DSHV već i (hrvatske) zajednice«.

Drugi (bivši) predsjednik DSHV-a, član ove stranke Petar Kuntić kaže kako je iznenađen tijekom događanja u svezi apela i ocjenjuje da je apel bez jakih argumenata: »Niti od jednog člana Vijeća ili Predsjedništva stranke nisam čuo da je bilo ikakvog razgovora o prodaji Doma, jedino znam da je formirano povjerenstvo za procjenu eventualne štete koja je učinjena zbog radova na susjednom placu. Također ne znam ni da se potpisuje apel.«

Povjerenstvo prati novonastalu situaciju

Doista, Vijeće DSHV-a je 18. prosinca formiralo stručno povjerenstvo, kojeg čine predsjednik dipl. ing. Grgo Horvacki, te članovi ing. Antun Lulić i dipl. ing. Petar Vukov, nakon što je zbog radova na susjednom placu, prilikom kopanja temelja, prekinut vodovodni priključak i poplavljene su podrumske prostorije DSHV-a u visini do 50 centimetra. Predsjednik povjerenstva Grgo Horvacki kaže kako je povjerenstvo odmah pristupilo radu i konstatiralo nivo štete, napravljen je zapisnik koji je proslijeđen investitoru Inkomercu na naplatu u visini od oko 200.000 dinara. Nakon toga je povjerenstvo imalo za zadatak procijeniti moguće utjecaje i rizike po zgradu Doma DSHV-a zbog gradnje objekta na susjednom placu koji je planiran u visini od 23 metara od nulte kote (suteren, prizemlje plus 6 katova), koja će imati 68 stambenih jedinica i bit će naslonjen na bočni zid objekta DSHV-a. Horvacki kaže da je sagledana šteta koja je učinjena, a povjerenstvo će dalje nastaviti s praćenjem izgradnje i ako bude nekih problema, bit će poduzete odgovarajuće mjere. »Također će i stručna i nadzorna tijela investitora susjedne zgrade ovih dana izvršiti uvid u sadašnje stanje objekta DSHV-a kako bi i oni pratili tijek izgradnje i moguće utjecaje. Procjena je da ne može doći do ozbiljnijih problema, ali se ne isključuje mogućnost da dođe do nekih pukotina«, kaže Horvacki..

U vezi s eventualnom prodajom Doma, Horvacki kaže: »Povjerenstvo je sagledalo varijantu A da se ostaje na toj lokaciji, a nakon izgradnje objekta se postavlja pitanje utjecaja novoizgrađenog stambenog objekta na korištenje našeg objekta prvenstveno u dvorištu jer će nova zgrada nadvisiti ogradu, pitanje utjecaja buke i korištenja stanova koji će možda ometati normalan rad DSHV-a. Povjerenstvo razmatra i druge opcije, ali ne donosi odluke o bilo kakvoj prodaji Doma zbog vrijednosti objekta DSHV-a i vrlo je teško pretpostaviti da će se u budućnosti moći realizirati bilo kakva prodaja, odnosno kupovina drugog objekta iste kvalitete.«

J. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika