Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Prestižna smotra vrhunskih primjeraka

Grad koji ima četiri priznate rase golubova, grad koji ima autohtonu rasu koka i na koncu grad u kome je nekada skoro svaka kuća imala tavan pun golubova. To je Sombor. I taj Sombor svake godine koncem siječnja mjesto je koje okupi nekoliko stotina vrsnih odgajivača golubova, peradi, ukrsanih ptica i kunića. I to ne na nekoj lokalnoj fešti već manifestaciji najvećoj te vrste u ovom dijelu Europe – Međunarodnom sajmu peradarstva koji se u kontinuitetu održava više od četiri desetljeća. Ove godine održan je 43. po redu.

Umjesto sportaša pernati ljepotani

Tijekom trodnevnog sajma Gradska dvorana Mostonga bila je mjesto, ne okupljanja sportaša i strasnih navijača, već mjesto okupljanja vrsnih odgajivača i zaljubljenika u pernate i krznene šampione.

»Ove godine na sajmu peradarstva bilo je oko 3.200, kako mi kažemo, eksponata. U pravu ste, manje je to nego ranijih godina kada je bilo i 3.800 eksponata. Međutim, ove godine dio sajma je i Državno prvenstvo sitnih životinja, što znači da su u Sombor stigli samo vrhunski primjerci. Izlagači su, osim iz Srbije, i iz Mađarske, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine. Naš sajam ima ugled i nije pretjerivanje ako kažem da mnogi odgajivači i oni koji na sajam dolaze kao posjetitelji, a nisu iz Sombora, svoj godišnji odmor planiraju prema našem sajmu«, kaže tajnik Društva odgajivača sitnih životinja Sombor 1871 Igor Gromilović.

A upravo to društvo 43 godine istrajava u organiziranju ovog prestižnog sajma. U kontinuitetu. Izuzev 2006. godine kada je ptičja gripa bila razlogom što sajam nije održan. Ptičja gripa bila je i razlogom što proteklih godina izlagači iz nekih zemalja nisu mogli s pticama izvan granica svoje zemlje. A sajamska priča počela je 70–tih godina prošlog stoljeća, kada se iskristalizirala ideja da Sombor organizira Sajam peradarstva. Iz godine u godinu sajam se razvijao i privlačio sve više odgajivača i posjetitelja i tako se pozicionirao kao značajan događaj u svijetu odgajivača golubova, peradi, kunića i ukrasnih ptica.

Kaporka se ipak ne da

Za obične posjetitelje sajam je mjesto na kome mogu vidjeti vrhunske i njegovane primjerke peradi i golubova, rasne kuniće, raspjevane kanarince i papagaje. Za one koji ptice i kuniće ne gledaju običnim očima, već očima odgajivača, sajam je mjesto da pokažu svoje primjerke i provjere jesu li uspjeli odgajiti primjerke dostojne kakvog sajamskog priznanja. Ta prestižna sajamska priznanja osvajaju se nakon ocjene međunarodnih sudaca koji pažljivo pregledaju i zagledaju svaki primjerak. Gleda se i ocjenjuje sve, jer često nekakva sitnica, običnom oku neprimjetna, odlučuje o tome koji će se golub, koka ili kunić okititi titulom »šampion sajma«. Neću o tim detaljima, jer to je ipak više priča za nekakav stručni časpis. Samo ću reći da je biti sudac na somborskom sajmu i stvar prestiža, ali i teška zadaća.

»Na ovom sjamu ocjenjivao sam patuljaste kokinkine (rasa peradi), a bilo je 115 primjeraka. Kao i uvijek, stvarno su vrhunske kvalitete i mogu reći da je ovo jedna od boljih izložbi peradi u cijeloj Europi«, sudac peradarstva iz Hrvatske Dražen Biličić, koji već četvrtu godinu sudi na somborskom sajmu.

Patuljasta kokinkina rasa je kokoši podrijetlom je iz Kine. Njenim uzgojem bave se i odgajivači u Somboru, ali ono na što su Somborci posebno ponosni je somborska kaporka, autohtona somborska rasa. Danas je broj primjeraka ove ćubaste kokoši pao na oko tisuću. Dovoljan je to razlog da se poradi na njenom očuvanju, a boljeg mjesta za takvu inicijativu nema od somborskog sajma. Rezultat je formiranje Kluba odgajivača somborske kaporke. Njih posao tek čeka. Prvo na povećanju brojnosti. Slaže se s time i Davor Francuz, odgajivač somborske kaporke iz Monoštora i redoviti sudionik somborskog sajma.

I rezime ovog sajma mogao bi biti – manje eksponata, ali bolja kvaliteta, zavidan broj posjetitelja, kako sajma tako i burze sitnih životinja ispred sportske dvorane i zamjerka gradskim komunalnim službama – led i snijeg ispred dvorane trebali su biti očišćeni.

Z. Vasiljević


ANTRFILE

Somborski golubovi

Somborski bijeli gaćasti, somborski dugokljuni letač, somborski plavosrcasti golub i somborski žutokljuni golub. To su četiri priznate somborske rase golubova.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika