Kultura Kultura

Tamburaši, pjevači i plesači

HKPD Tomislav iz Golubinaca održalo je u subotu, 7. prosinca, petnaesti puta svoj godišnji koncert. Pred brojnom publikom u kazališnoj dvorani u Staroj Pazovi udruga iz Golubinaca predstavila je rad svojih odjela: Omladinskog tamburaškog orkestra sa solistima Darkom Ćaćićem, Mirkom Peršićem, Dubravkom Ćaćić i Zoranom Lepšanović, tamburaškog sastava Ladan špricer te novoosnovane pjevačke skupine. Kao gostujući ansambl ovoga puta na godišnjem koncertu predstavio se slovački KUD Heroj Janko Čmelik iz Stare Pazove s kojima udruga iz Golubinaca ima dugogodišnju uspješnu suradnju.

U amanet mladima

HKPD Tomislav je s radom počeo 2002. godine, a Vlatko Ćaćić je na čelu te udruge od samog početka njenog rada.

»Društvo je počelo s radom 2002. godine i nastavilo je tradiciju drugih hrvatkih udruga koje su djelovale u Golubincima. Imamo podatak da su 1905. godine članovi tadašnje Hrvatske čitaonice iz Golubinaca nastupali u Zemunu, što govori u prilog tome da su udruge iz našeg kraja bile veoma aktivne i u to vrijeme«, kaže Ćaćić, ističući kako je Društvo tijekom proteklih godina uspješno radilo i da su mu očekivanja da će se tako nastaviti i u budućnosti.

»Smatram kako smo dosta uradili, a na mlađima je da nastave ovu tradiciju, a mi stariji ćemo pomoći koliko možemo. Svaka godina nam je sve teža u financijskom smislu. Unatoč tome ove godine smo imali brojne nastupe i koncerte. S našim Mačkarama smo se predstavili na nekoliko karnevala, međutim upravo zbog nedostatka financijskih sredstava nismo uspjeli otići u inozemstvo. Okosnicu našeg Društva čini tamburaški orkesar, škola tambure koja uspješno radi i okuplja mlade. Oni nastavljaju tradiciju tamburaške glazbe u Golubincima«, navodi Ćaćić dodajući kako udrugu u siječnju očekuje izborna skupština.

Novi odjel

Na koncertu se predstavila novoformirana pjevačka skupina, koja se zajedno sa zborom župe Sveti Juraj iz Golubinaca predstavila božićnim i narodnim pjesmama.

»Trudimo se svojim nastupom pokazati sve ono što smo pripremali tijekom cijele godine. Mnogi mještani se priključuju u rad udruge i pomažu Društvu. Okupljamo i mlađe i starije, a pjevačka grupa trenutno broji oko 15 članova«, kaže voditeljica pjevačke grupe i dirigentica Tamburaškog orkestra, etnomuzikologinja Dubravka Ćaćić.

Potpora prijateljima

SKUD Heroj Janko Čmelik iz Stare Pazove obogatio je svojim nastupom koncert golubinačke udruge.

»Imamo lijepu suradnju s udrugom iz Golubinaca. Često gostujemo u Golubincima na njihovim manifestacijama, a i oni su uvijek naši dragi gosti. Inače, Općina Stara Pazova pomaže rad svih kulturnoumjetničkih društava koja djeluju na području ove općine, a ima nas zaista puno i svi između sebe lijepo surađujemo«, kazala je voditeljica folklorne skupine SKUD-a Ružena Červenska.

Koncertu je nazočila i opunomoćena ministrica Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu Davorka Velecki Čičak, koja je tom prigodom pozdravila sve nazočne, a članovima udruge iz Golubinaca poželjela uspješan dalji rad. A Golubinčani su nakon koncerta pozvali sve prisutne da im se ponovno pridruže na manifestaciji Mačkare u njihovom mjestu, koja će biti održana 2. i 3. veljače 2019. godine.

S. D.

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay