Sport i zabava Sport i zabava

Sportski susret i duženje

Nakon stanke od godinu dana nastavljeno je održavanje malonogometnih susreta sportskih ekipa hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema. Ovoga puta Društvo hrvatske mladeži iz Zemuna bilo je inicijatorom i domaćinom ovog sportskog susreta s ciljem njegovanja sportskog duha i druženja članova hrvatskih udruga iz Srijema. Susret je održan 2. prosinca u Zemunu, a osim ekipe domaćina sudjelovali su ekipe sportskog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Rume i dvije (starija i mlađa) ekipe HKC-a SrijemHrvatski dom iz Srijemske Mitrovica. Sve odigrane utakmice bile su revijalnog karaktera, a rezultat je i ovoga puta bio u drugom planu. Jedina želja sudionika je da svojim primjerom potaknu i ostale hrvatske udruge kako bi se ova lijepa sportska tradicija nastavila.

Novi krug natjecanja

Do samo prije godinu dana Srijemci su bili poznati po malonogometnim turnirima koji su se u mjestima u kojima djeluju hrvatske udruge održavali pet-šest puta godišnje.

»Drago mi je da smo poslije godinu dana stanke nastavili s tradicionalnim malonogometnim susretima svih srijemskih hrvatskih udruga. Ovo je prvi turnir i nadam se da ćemo s njim pokrenuti novi krug natjecanja koji je bio proteklih godina i koji je po mom mišljenju bio veoma uspješan. Nadam se da će se ta lijepa vremena vratiti i zato smo pozvali veći broj ekipa. No, nisu mogli svi doći. Imamo samo četiri ekipe iz tri udruge, ali mislim da je i to dobro za početak i nastojat ćemo da se svake godine broj ekipa poveća«, kaže predsjednik Društva Hrvatske mladeži iz Zemuna Petar Dujić.

Financijski problemi i smjena generacija u udrugama su osnovni razlozi zbog kojih je došlo do prekida održavanja sportskih susreta.

»Nadam se da ćemo uspjeti pokrenuti nove generacije da vrate kontinuitet turnira koji je bio prije. Važno je da imamo kontakte između svih naših udruga i našeg naroda i da se i dalje povezujemo. Osim kulturnih manifestacija, koje su također važne, sportski turniri su jedan od načina da se privuku mladi ljudi i da se na zdrav način kroz sport razvijaju i da se ostvaruje jedan novi vid suradnje«, kaže Dujić.

Druženje u prvom planu

Zadovoljstvo što su se sportska druženja ponovno pokrenul, izrazili su i članovi HKC-a SrijemHrvatski dom iz Srijemske Mitrovice.

»Turnir je organiziran na visokoj razini, ali ono što je nama najbitnije, to je druženje. Utakmice su korektne bez svađa i tenzija, baš kako i treba biti. Ovakvi susreti su važni zbog međusobnog uvezivanja hrvatskih udruga, ali najvažnije nam je treće poluvrijeme kada se svi nakon utakmice okupimo, sjednemo i pričamo kako o nogometu, tako i o folkloru i drugim aktivnostima i dogovaramo se o nekim narednim druženjima. Svaka udruga nešto organizira, pa je i ovo dobra prilika da se upoznamo s narednim manifestacijama i jedni druge pozovemo na druženja«, kaže Bojan Kadar iz Srijemske Mitrovice, ističući da je po njegovom mišljenju razlog za stanku u održavanju susreta nedostatak financijskih sredstava u udrugama.

Osim starijih članova, sudjelovala je i mlađa ekipa iz Srijemske Mitrovice.

»Za nas mlađe je važno da sudjelujemo na ovim sportskim susretima, kako bismo dobili samopouzdanje i kako bismo kasnije nastavili ova okupljanja. Na prvom mjestu nam je druženje i dobra atmosfera, pa onda kvalitetan nogomet. Nogomet je rasprostranjen i cijenjen sport, a mi u Mitrovici se okupljamo jednom tjedno na treninzima i ovakvi susreti nam idu u korist kako bismo odmjerili snage«, kaže Mitrovčanin Mario Molnar.

HKPD Matija Gubec iz Rume više puta je bio domaćinom ovih susreta:

»Kroz naše aktivnosti trebamo motivirati mlade da nam se priključe i u ovom sportskom odjelu. Nije cilj nogomet nego je cilj druženje i okupljanje članstva, ali i onih koji to nisu. Važno je da se susreti nastave održavati, a mislim da se vakuum napravio zbog smjene generacije. No, imamo želju i volju nastaviti ovakva druženja, a siguran sam da tako misle i predstavnici ostalih ekipa«, kaže Dragutin Škrobot iz Rume.

Pobjednika na sportskom susretu nije bilo. Nakon odigranih utakmica druženje se nastavilo na trećem poluvremenu gdje su svim sudionicima uručene zahvalnice. Također, izražena je nada da će se uskoro ponovno susresti na nekom novom terenu u Srijemu, gdje djeluju hrvatske udruge.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika