Kultura Kultura

Prerano ugasla zvijezda slikarskog neba

Udruga banatskih Hrvata sa sjedištem u Zrenjaninu radi na očuvanju baštine Hrvata u tom dijelu Vojvodine. U tom kontekstu Udruga je prošloga je tjedna u Starčevu priredila izložbu slika Franje Radočaja (1902. – 1948.) kojom se obilježava 70 godina od smrti ovog kvalitetnog, ali prerano preminulog akademskog slikara. Izložba otvorena u stračevačkoj galeriji Boem može se pogledati do 23. prosinca.

Slikar i profesor

Franjo Radočaj je rođen 1902. upravo u Starčevu. Pohađao je Umjetničku školu u Beogradu i Kraljevsku umjetničku akademiju u Zagrebu. Između dva rata živio je i radio skromno i oskudno u Pančevu, Vršcu i Beogradu. Osim spomenutih gradova izlagao je svoja djela u Osijeku i Novom Sadu. U njegovu radu prepoznaju se utjecaji Joze Kljakovića i Ljube Babića. Nakon Drugog svjetskog rata bio je profesor Škole primijenjene umjetnosti u Beogradu. Svoju posljednju izložbu imao je u Sarajevu 1947. godine. Preminuo je u Beogradu 2. ožujka 1948. godine. Bio je autor brojnih portreta, grafika, ulja na platnu. Starčevačka je umjetnička skupina sedamdesetih godina prošloga stoljeća ponijela njegovo ime. Radočajev slikarski opus čuva se velikim dijelom u vršačkom i pančevačkome Muzeju, ali i u brojnim privatnim zbirkama.

Djela iz muzeja

Na otvorenju izložbe nazočnima se najprije obratio Darko Ješić, ravnatelj starčevačkog Doma kulture 29. novembar, u okviru koje djeluje galerija Boem i tom prigodom uručio zahvalnice zaslužnim kulturnim djelatnicima u povodu praznika koji je tog dana obilježila ustanova na čijem je čelu. Nakon njega govorili su Dalibor Mergel, ispred Udruge banatskih Hrvata te Čedomir Kesić, urednik umjetničkog programa Galerije.

Organizatori su se zahvalili svima koji su sudjelovali u realizaciji ove izložbe, prije svih povjesničaru umjetnosti Narodnoga muzeja u Pančevu Dimitriju Jovanovu, koji je odabrao i ustupio slike za postavku, Gradskom muzeju u Vršcu, kao i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je pružio financijsku potporu ovom projektu. Otvorenju su nazočili i opunomoćeni ministar Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu Ivan Sabolić, konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Mihael Tomšić, predstavnici Udruge banatskih Hrvata te lokalnih vlasti.

Događaj je uveličan nastupom Tamburaškoga orkestra Neolit koji predvodi Željko Radočaj.

D. M.

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay