Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Uz dogovor se kuća gradi

Na blagdan svete Katarine djevice i mučenice, crkvenog goda župe u Sotu, u nedjelju, 25. studenoga, blagoslovljena je novoizgrađena crkvena dvorana koja nosi ime nebeske zaštitnice župljana Kata. Svečanost je započela svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u zajedništvu s domaćinom, župnikom vlč. Nikicom Bošnjakovićem i grkokatoličkim svećenicima iz šidske općine, nakon čega je uslijedilo svečano presijecanje vrpce i blagoslov novoizgrađene crkvene dvorane. Za župljane Sota, ovaj dan bio je povijesni događaj. Izgradnja dvorane trajala je pet godina, uz svesrdnu pomoć Srijemske biskupije, državnih institucija, brojnih darovatelja i župnika Bošnjakovića, kao i župljana koji su s radošću sudjelovali u svim radovima. Dvorana je namijenjena za potrebe župljana župe u Sotu i susjednih mjesta koji će se u njoj sastajati na molitvi i raznim svečanostima, ali i za aktivnosti organizirane na biskupijskoj razini.

Povijesni događaj

Ovaj događaj koji se odigrao na nedjelju Krista Kralja predstavljao je dugogodišnji san svih župljana, ali i ostalih kršćana druge vjeroispovjesti.

»Svaka izgradnja objekata u Srijemskoj biskupiji predstavlja veliki događaj. Tim više ako se tim pothvatom župne zajednice vode naprijed, uljepšavaju vjerom i kršćanskim životom. U našoj biskupiji djeluje 29 župa sa svojim filijalama. Među njima je i župa u Sotu. Srijemska biskupija je u dogovoru sa župnikom Bošnjakovićem 2013. godine donijela odluku o izgradnji ove dvorane, na mjestu starog i trošnog objekta. Rukovodili smo se time da ova dvorana neće biti samo za potrebe ove župe, nego i za cijelu Srijemsku biskupiju. Zbog toga ova dvorana ima dva ulaza. Prvi je nazvan Kata, otvoren za župljane Sota, a drugi nosi naziv Noina arka čija vrata su otvorena i za druge ljude, kao i za aktivnosti koje će se održavati na biskupijskoj razini«, kazao je srijemski biskup čestitajući tom prilikom župniku Bošnjakoviću 10. obljetnicu župništva, zahvaljajući mu se na svemu što je učinio u svom dosadašnjem pastoralnom radu.

Ispunjen zavjet

Radovi na izgradnji crkvene dvorane započeli su 2013. godine. Župljani su se uključili najprije u radne akcije rušenja starog objekta, odnošenja šuta, ravnanje terena, a potom i u izlijevanje temelja i dalnju izgradnju. Veliku zahvalnost župljani duguju pomoći Blažene Djevice Marije, čiji su kip donijeli iz Lurda u Sot 2013. godine, kada su joj se zavjetovali da im pomogne u pronalasku novčanih sredstava za izgradnju objekta.

»Crkvenu dvoranu smo uz Marijinu pomoć izgradili za 220.000 eura. Projektantska vrijednost je bila 420.000 eura. Princip nije bio 'ključ u ruke', nego smo s mnogima pregovarali, tražili dozvole, odobrenja, kako bismo mogli sami pronaći izvođače. A dogovor kuću gradi. Gdje nema dogovora, nema napretka. Kroz dogovor mnogih koji su se ovdje ugradili, niklo je ovo velebno zdanje. Želim da se dogovor svih onih koji će koristiti ovu dvoranu nastavi i ubuduće. Također, bila je potrebna i lijepa riječ da bi se ovo dogodilo, a tako želim da bude i dalje. I treća stvar koju bih želio reći jeste, žao mi je i ispričavam se i oprosti. Samo na toj isprici, kad čovjek prizna svoje pogreške i ima srce to reći drugome, gradi se mir, koji nam je svima potreban«, kazao je vlč. Bošnjaković.

Prva donatorska sredstva u iznosu od 3 milijuna dinara župa u Sotu dobila je od Ministarstva pravde iz Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama. Za izgled novoizgrađene dvorane zaslužna je projektantica arhitekture Nevenka Vidić iz Šida, čija je struka bila od velike pomoći, a ispoštovani su svi projektni detalji.

»Nabavljali smo materijale po najpovoljnijim cijenama, ali u dobroj klasi. Vođenje cjelokupne izgradnje je jako bitno, jer projektant može uštedjeti veliki procent u investicijama. Međutim, bilo je dosta radova na dobrovoljnoj bazi. Bilo mi je zadovoljstvo i izazov sudjelovati u poslu. Radila sam s puno ljubavi, a u svemu me vodila mudrost i želja da se izgradi objekat koji će biti od koristi mlađim pokoljenjima«, kazala je Vidić.

Na korist svim ljudima

»Uložili smo dosta truda i rada u izgradnju, ali da nije bilo sloge među nama, ne bi došlo do završetka radova. Mislim da je najveći uspjeh u tome. Nije nam bilo teško, radovali smo se i sada kada je sve završeno ponosni smo, jer rijetko tko se može pohvaliti ovakvom dvoranom«, kaže župljanin Steva Jašćur, ističući da im je želja da dvorana ne bude prazna nego da služi na radost svih ljudi mještana, kako Sota tako i susjednih mjesta.

Svečanost su svojim izvedbama uveličali članovi HKD-a Šid, a svim zaslužnim pojedincima i institucijama koji su dali svoj doprinos u izgradnji crkvene dvorane u Sotu uručene su zahvalnice i darovi.

S. D.

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay