Kultura Kultura

Zaplovili u međunarodne turističke vode

Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice dobila je međunarodnu turističku nagradu Zlatni Interstas 2018. na 25. međunarodnoj smotri turizma, filma, krajobraza Interstas koja je održana u Solinu. Predstavnicima Udruge nagrada je uručena prošloga tjedna na svečanosti u solinskom hotelu President. U delegaciji Udruge koja je nazočila dodjeli nagrade bili su: predsjednik msgr. dr. Andrija Anišić, dopredsjednica Ljiljana Dulić te članovi: Stipan Kujundžić, Marija Kujundžić, Marko Križanović i Ana Ivanković Radak. Nagradu su im uručili predsjednik Uprave manifestacije Vojko Pleština i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

Nagradu Zlatni Interstas 2018. dobilo je 11 laureata među kojima i UBH Dužijanca. Dužijanca, koja se ove godine predstavila i u Zagrebu, nagradu je dobila za, kako u obrazloženju stoji, briljantnu prezentaciju duhovno-religiozne i folklorno-kulturne turističke manifestacije bunjevačkih Hrvata. U samoj Odluci o dodjeli nagrade stoji i sljedeće obrazloženje: »Ovim jedinstvenim projektom, o. g. 108. po redu, brižno se čuva i njeguje vlastiti identitet, starinski običaji, bogatstvo povijesnih, tradicijskih, religioznih, kulturnih vrijednosti, prenoseći ih novim naraštajima. Sjajno povezujući prošlost i sadašnjost sa suvremenošću, ocjena je da time Dužijanca snažno pridonosi izvrnosti i u doprinosu razvoja kulturnog turizma, kako grada Subotice, cijele Bačke, tako i znatno šire«.

Međunarodno povjerenstvo

Za nagradu Interstas, Dužijancu je predložilo Međunarodno povjerenstvo turističkih novinara i pisaca. Predložen je ukupno 141 individualni i kolektivni kandidat iz 29 zemalja svijeta, nominirano ih je 57 za neku od nagrada, a odabrano 35 laureata iz pet različitih kategorija, iz ukupno 9 zemalja. Svih 35 laureata, kako stoji u obrazloženju, zavrijedilo je dodjelu uglednih međunarodnih priznanja jer su svojim turističkim programima, ponudom i prezentacijom, stručnim, znanstvenim projektima, te aktivnim doprinosom kroz kulturu i sport bili u funkciji promicanja i unapređenja turizma.

Nagrađen i dokumentarac

U sklopu Interstasa, održan je i 21. međunarodni festival turističkog filma, a među nagrađenima našao se i dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića Dužijanca. Dužijanca je nagrađena za najbolji film festivala do 60 minuta u filmskom prikazu tradicijskih običaja kulture življenja. Nagradu su primili jedni od glavnih aktera u filmu, ujedno i članovi UBH-a – Ana Ivanković Radak i Stipan Kujundžić.

Inače, za najbolji turistički film na festival se prijavilo ukupno 307 filmova iz 83 zemlje. Za nagradu je bilo nominirano 107 filmova. Međunarodni žiri nagradio je 22 autora filmova ili producenata iz 14 zemalja svijeta.

Ponosni na priznanje

Manifestacija Interstas u Solinu respektabilni je međunarodni faktor u ocjenjivanju pojedinaca i institucija za njihov doprinos turizmu, time i njihov ulazak u međunarodni klub zaslužnih u toj sferi, navodi se u priopćenju UBH Dužijanca kojega potpisuje predsjednik Udruge msgr. dr. Andrija Anišić.

»Svi u našoj Udruzi kao i mnogi prijatelji Dužijance ponose se ovim velikim priznanjem koje nam omogućava da svojom manifestacijom zaplovimo i u međunarodne vode, jer smo ovim primljeni u Međunarodni klub zaslužnih za turizam. Ovo priznanje nam je tim draže budući da mi u Udruzi ističemo da je naša manifestacija prije svega zahvala Bogu i pohvala čovjeku i njegovu radu, a tek onda turistička atrakcija. Drago nam je što nas je zapazio netko iz Međunarodnog povjerenstva turističkih pisaca i novinara i dao nam tako visoku ocjenu uz tako divno obrazloženje. Uvjereni smo da će ovo priznanje odjeknuti pozitivno i u našoj zemlji i biti poticaj nekoj turističkoj organizaciji da Dužijancu uvrsti u turističku ponudu ne samo na domaćim turističkim forumima nego i na međunarodnim te tako u naš grad privući brojne turiste iz naše zemlje, iz okolnih zemalja ali i iz Europe i svijeta. S ponosom ističemo da je naša delegacija bila posebno zapažena u Solinu budući da smo ondje predstavili bandaša i bandašicu i jedan risarski par kao i krunu ovogodišnje subotičke Dužijance. Bila nam je velika čast biti u društvu tolikih uglednih gostiju Hrvatske i svijeta iz sfere kulture, umjetnosti, sporta, turizma, novinarstva, politike... Premda smo, iz financijskih razloga, sudjelovali samo na završnoj manifestaciji i dodjeli nagrada, ipak smo uspostavili kontakte s nekim značajnim osoba s kojima bismo u budućnosti mogli ostvariti suradnju«, navodi Anišić.

Predstavnici UBH-a uručili su prigodne darove Vojku Pleštini, Daliboru Ninčeviću i splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu te ih ujedno pozvali u Suboticu, na Dužijancu 2019. Također, svim sudionicima završne ceremonije podijelili su brošuru o Dužijanci, a prigodne darove uručili su i drugim ondje prisutnim gostima i visokim uzvanicama.

Kao jedinstvena manifestacija u domeni turizma, turističkog filma i krajobraza, Interstas 2018. održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika