Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Govor – čuvar identiteta

Nakon studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba, koji su u Monoštoru radili etnološka istraživanja, u ovom šokačkom mjestu boravili su i studenti iz Osijeka koji su i u razgovoru s kazivačima snimali monoštorski govor.

»Pripovidali smo kako smo se moj čovik i ja upoznali kad smo bili mladi, kako smo imali zlatno vičanje. Pripovidali smo kako smo u mladosti radili, išli prat veš na Dunav, pa i rizali drva kada mama i dada rade nešto drugo. Sve to divalili smo po šokački. Mi i ne znamo drukčije divanit nego šokački. Ja di god otiđem samo tako divanim. Naš jezik mi ne možemo zatajit. Tako su nas naučili divanit«, kaže Eva Pašić, koja je uz supruga Peru bila jedna od kazivačica.

Studenti među kazivačima

Za studente iz Osijeka razgovori u Monoštoru bili su prvi susret s ikavicom kojom govore Hrvati u Vojvodini.

»Primijetila sam da je govor u Monoštoru dosta sličan šokačkom dijalektu u Hrvatskoj. Bilo je nekoliko nepoznatih riječi za koje mi je trebalo pojašnjenje, ali naglasci su uglavnom slični. Zanimljivo je bilo čuti ne samo kako govore, već i kakav im je bio život i kako su uspjeli očuvati svoju tradiciju«, kaže Gabrijela Gregić, studentica pete godine učiteljskih studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

»Birali smo takve teme za razgovor kako bismo što više bili bliži njima, njihovom životu, pa smo razgovarali o običajim i tradiciji ovog mjesta. Na ovom kolegiju zavičajnog idioma nama je bitno da se upoznamo s narječjima. Bilo je lijepo razgovarati ovdje u Monoštoru, jer su kazivači imali mnogo toga ispričati i to na njihovj šokačkoj ikavici. Nije taj govor nama nepoznat i sve što su rekli smo razumjeli i shvatili«, kaže Marija Jelčić, također studentica pete godine Fakuleta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka. Razgovor s kazivačima samo je početak rada, jer sada studente očekuje obrada prikupljenog materijala, a ovaj terenski rad u Monoštoru početak je istraživanja lokalnih govora Hrvata u Vojvodini.

Znanstveni rad

»Studenti koji su boravili na terenskom istraživanju u Monoštoru su s kolegija Zavičajni idiom, čija je nositeljica izvanredna profesorica dr. sc. Emina Berbić Kolar. U sklopu tog kolegija studenti izučavaju dijalektologiju hrvatskog jezika, na razini koja je potrebna budućim učiteljima razredne nastave. Studenti uglavnom istraživanja rade u ruralnim područjima Hrvatske, ponajviše u Slavoniji, a ovo je prvi puta da se takvo organizirano istraživanje radi u Vojvodini, a suradnja je ostvarena s Monoštorom. Studenti tijekom rada na terenu nastoje uočiti dijalektološke specifičnosti govora ovog područja. Jezik jest nezaobilazna komponenta bilo kojeg identiteta i svakako je i to u fokusu njihovog rada. Nedvojbeno, ovu monoštorski ikavicu bi trebalo sačuvati. Našim studentima je ovo istraživanje zanimljivo, jer je ova materija izvan fokusa istraživanja u Hrvatskoj, što svakako treba spomeniti, a to je i jedan od ciljeva ovog kolegija«, kaže dr. sc. Igor Marko Gligorić, poslijedoktorand na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka.

Gligorić podsjeća da je u tijeku i potpisivanje sporazuma između Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

»Na ovaj način želimo zajednički djelovati i raditi na očuvanju govora Hrvata u Vojvodini, najprije znanstvenim opisom što je na terenu. Pred nama je puno posla, što nas veseli. Nastojim uključiti mlade ljude kako bi na svim razinama ukazali na potrebu očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta u Hrvatskoj i izvan nje«, kaže Gligorić.

A početak istraživanja govora Hrvata u Vojvodini najavljen je baš u Monoštoru i to polovicom lipnja kada su suradnju na istraživanju i zaštiti govora najavili Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i znanstvenici iz Osijeka.

Z. V.


 


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika