Aktualno Aktualno

Pobjeda liste HRvati ZAjedno

Lista HRvati ZAjedno, čija je nositeljica diplomirana psihologinja i dosadašnja savjetnica predsjednika HNV-a Jasna Vojnić, pobijedila je na izborima za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ta je lista na elektorskoj skupštini održanoj u nedjelju 4. studenoga u staroj zgradi Narodne skupštine u Beogradu bila jedina koja se kandidirala, te će predloženih 29-ero elektora s te liste imati sva vijećnička mjesta u novom Vijeću. Pretpostavlja se i da će nositeljica liste Jasna Vojnić biti i nova predsjednica HNV-a. Novi dužnosnici i vijećnici HNV-a biraju se na mandat od četiri godine.

Na elektorskoj skupštini sudjelovalo je 77-ero od ukupno 82 elektora koliko ih je u ranijem procesu uspjelo prikupiti najmanje 60 potpisa potpore. Od 77-ero nazočnih elektora, 76-ero bili su elektori okupljeni oko platforme HRvati ZAjedno. Preostali nazočni elektor bio je predstavnik udruge Hrvatska nezavisna lista iz Subotice, dok troje elektora okupljenih oko Hrvatskog građanskog saveza iz Novog Sada nisu nazočili skupštini. Kandidati s liste HRvati ZAjedno podržani su sa svih 77 glasova, što tu listu čini apsolutnim pobjednikom izbora za HNV. Glasovanje je bilo tajno, a vršilo se upisivanjem broja liste ili imena njezina nositelja.

Tko su novi vijećnici HNV-a i odakle su? Među 29-ero izglasanih vijećnika najviše ih je, sedamaestero, iz Subotice i okolice (Jasna Vojnić, Mirko Ostrogonac, Josip Bako, Matilda Pelhe, Ladislav Suknović, Mira Tumbas, Martina Stantić, Slavko Benčik, Margareta Uršal, Darko Sarić Lukendić, Lazar Cvijin, Miroslav Kujundžić, Svetislav Milanković, Ivan Budinčević, Dajana Šimić, Melita Bašić Palković, Vojislav Temunović); šestero ih je iz Srijema (Krunoslav Đaković, Snežana Đaković, Zlatko Načev, Josip Čačić, Boris Udovčić, Darko Vuković); troje iz Sombora i okolice (Alojzije Firanj, Željko Šeremešić, Snežana Periškić) dvoje iz Podunavlja (Željko Pakledinac, Renata Kuruc) i jedan iz Banata (Goran Kaurić).

Gledano prema spolu, u sastavu Vijeća ima 19 muškaraca i 10 žena, više od jedne trećine ukupnoga broja. Najstariji član Vijeća je Alojzije Firanj (66) iz Sombora a najmlađa članica ovoga tijela je Martina Stantić (20) iz Tavankuta.

Nositeljica liste HRvati ZAjedno Jasna Vojnić je u svojemu nastupnom govoru istaknula da novi saziv HNV-a mora biti stjecište svih onih kojima je stalo do napretka i razvoja hrvatske zajednice, »košnica« ljudi koji kreiraju razvojne programe unutar zajednice, centar koji ima plansko djelovanje spram mladih i oslonac koji skrbi o Hrvatima iz svih krajeva Srbije.

»HNV će ravnomjerno razvijati institucije i u Banatu i Srijemu i Bačkoj, odgovorno upravljati ustanovama čiji je osnivač, nastojati osigurati dodatna sredstva iz drugih fondova za razvoj zajednice i racionalno se odnositi spram financijskih sredstava s kojima raspolaže. Vijeće mora biti spona s Crkvom, matičnom domovinom, većinskim narodom i svim drugim nacionalnim manjinama. Vijećnici i elektori novog saziva HNV-a moraju i dalje odražavati zajednicu čiji su članovi lojalni građani Republike Srbije koji u punoj snazi doprinose procesu europskih integracija. U konačnici, HNV mora nastojati stvoriti uvjete da naše obitelji imaju razloga ostati živjeti ovdje. Tako što očekujemo od svakog vijećnika, ali i elektora na čiju suradnju i angažiranost i dalje računamo«, rekla je Vojnić.

Okosnicu platforme, a potom i liste HRvati ZAjedno činio je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, a potporu im je dalo više hrvatskih udruga i istaknutih pojedinaca iz hrvatske zajednice. Predsjednik DSHV-a i voditelj izborne kampanje Tomislav Žigmanov izjavio je nakon skupštine kako su rezultati izbora točka na »i« velike pobjede liste koju je predvodila ta politička stranka: »Unatoč organiziranim opstrukcijama, širenja defetizma i nepovoljnim političkim prilikama, dobro posloženi, posvećeni zajedništvu uspjeli smo dobiti povjerenje velikog broja građana. Ovom skupštinom uspjeli smo sačuvati institucionalni okvir zajednice a time i budućnost Hrvata u Srbiji. Kvaliteta izabranih vijećnika čvrsta su garancija toga«.

Nakon što izabranim vijećnicima Republička izborna komisija (RIK) potvrdi mandat, oni imaju rok od 20 dana da održe konstituirajuću sjednicu HNV-a, imenuju predsjednika i formiraju izvršna tijela HNV-a.

Podsjetimo, ovo je četvrti saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Prvi izbori za HNV održani su 2002. godine u Subotici. Hrvatsko nacionalno vijeće je krovno tijelo manjinske samouprave Hrvata u Srbiji koja se ostvaruje u četiri područja: obrazovanju, informiranju, kulturi i službenoj uporabi jezika.

D. B. P.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay