Knjige i časopisi Knjige i časopisi

Posjetitelj

Posjetitelj je novi roman istoga autora koji, kao i prethodno djelo, izmiče bližoj žanrovskoj odrednici. Ovaj roman koji »posvećuje svojoj budućoj supruzi tko god ona bila« predstavlja novi autorov iskorak u svijet pozitivnih poruka i mira.
Pisan u prvom licu poigrava se glavnim likom čija je sličnost sa samim autorom sve samo ne slučajna. U romanu se, tako, uz autobiografske zgode prepliću događaji čiju bismo »stvarnost« ili »realnost« (ako pojmove shvatimo na pomalo dosadan, uobičajeni način) mogli propitivati.
Glavni je lik, dakako, posjetitelj, no iza te se opće imenice krije lik Isusa koji posjećuje pripovjedača u njegovoj kućici u blizini Surčina te s njim provodi nekoliko dana tijekom kojih upoznaju jedan drugoga.
Kroz vrlo šarmantnu prozu i laku rečenicu autor se ponovno dotiče egzistencijalnih pitanja te kroz »glavni sporedni lik« predstavlja sebe, svoje interese, sposobnosti, doživljaje i svjetonazor - prikazujući ulomke života poput onog u kojemu opisuje rad s drvom (kao i mir i puninu života koja proizlazi iz rada i stvaranja) koji je doživio u jednom gradiću u Njemačkoj. Kroz lik sugovornika – Isusa, progovara o pitanjima dobra i zla, budućnosti čovječanstva i mogućim rješenjima koja bi pomogla trenutno ne baš blistavom stanju.
I tako u nekoliko »običnih« dana, uz rad, jelo, roštilj, izlet i razgovor autor pokazuje ljepotu svakodnevice i »običnosti« te poručuje da je lako naći zadovoljstvo u malim stvarima. Teški se događaji poput rata iznose kroz epizodna sjećanja koja su oslobođena gorčine.
Jasna i njezini roditelji, Ivana, vila - sve su to likovi koji odražavaju autorovo bogato iskustvo u svijetu drame te su dočarani živopisno, prije svega kroz dijaloge u nizu scena koje bismo vrlo lako mogli zamisliti na pozornici.
Dogodovštine i zabune kroz koje prolazi Isus / Christian daju božanskom jednu duboko ljudsku notu protkanu pozitivnim humorom, jer se upravo od smijeha živi: »'Često se smijete?'« – reče Isus. Rekoh mu da živim od smijeha. Da se sa smijehom bolje sjećam. Ljudi me tako bolje prihvaćaju.«
I, na kraju, ako se pitate kakav je ovo roman, odgovor bi bio: roman koji kroz niz zanimljivih epizoda šalje pozitivnu poruku koja poziva i potiče na promjenu - u smjeru boljeg sebe.

Marina Balažev 
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika