Knjige i časopisi Knjige i časopisi

Posjetitelj

Posjetitelj je novi roman istoga autora koji, kao i prethodno djelo, izmiče bližoj žanrovskoj odrednici. Ovaj roman koji »posvećuje svojoj budućoj supruzi tko god ona bila« predstavlja novi autorov iskorak u svijet pozitivnih poruka i mira.
Pisan u prvom licu poigrava se glavnim likom čija je sličnost sa samim autorom sve samo ne slučajna. U romanu se, tako, uz autobiografske zgode prepliću događaji čiju bismo »stvarnost« ili »realnost« (ako pojmove shvatimo na pomalo dosadan, uobičajeni način) mogli propitivati.
Glavni je lik, dakako, posjetitelj, no iza te se opće imenice krije lik Isusa koji posjećuje pripovjedača u njegovoj kućici u blizini Surčina te s njim provodi nekoliko dana tijekom kojih upoznaju jedan drugoga.
Kroz vrlo šarmantnu prozu i laku rečenicu autor se ponovno dotiče egzistencijalnih pitanja te kroz »glavni sporedni lik« predstavlja sebe, svoje interese, sposobnosti, doživljaje i svjetonazor - prikazujući ulomke života poput onog u kojemu opisuje rad s drvom (kao i mir i puninu života koja proizlazi iz rada i stvaranja) koji je doživio u jednom gradiću u Njemačkoj. Kroz lik sugovornika – Isusa, progovara o pitanjima dobra i zla, budućnosti čovječanstva i mogućim rješenjima koja bi pomogla trenutno ne baš blistavom stanju.
I tako u nekoliko »običnih« dana, uz rad, jelo, roštilj, izlet i razgovor autor pokazuje ljepotu svakodnevice i »običnosti« te poručuje da je lako naći zadovoljstvo u malim stvarima. Teški se događaji poput rata iznose kroz epizodna sjećanja koja su oslobođena gorčine.
Jasna i njezini roditelji, Ivana, vila - sve su to likovi koji odražavaju autorovo bogato iskustvo u svijetu drame te su dočarani živopisno, prije svega kroz dijaloge u nizu scena koje bismo vrlo lako mogli zamisliti na pozornici.
Dogodovštine i zabune kroz koje prolazi Isus / Christian daju božanskom jednu duboko ljudsku notu protkanu pozitivnim humorom, jer se upravo od smijeha živi: »'Često se smijete?'« – reče Isus. Rekoh mu da živim od smijeha. Da se sa smijehom bolje sjećam. Ljudi me tako bolje prihvaćaju.«
I, na kraju, ako se pitate kakav je ovo roman, odgovor bi bio: roman koji kroz niz zanimljivih epizoda šalje pozitivnu poruku koja poziva i potiče na promjenu - u smjeru boljeg sebe.

Marina Balažev 
 

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay