Aktualno Aktualno

Kaznena prijava zbog ubojstva hrvatske obitelji u Kukujevcima

Fond za humanitarno pravo iz Beograda podnio je 16. listopada Tužiteljstvu za ratne zločine Republike Srbije kaznenu prijavu protiv nekoliko nepoznatih osoba, a zbog ubojstva tri člana obitelji Matijević u travnju 1992. godine u Kukujevcima. Kako se navodi u priopćenju Fonda za humanitarno pravo, u kasnim večernjim satiima 20. travnja 1992. godine nekoliko nepoznatih osoba ušlo je u kuću obitelji Matijević u Kukujevcima. Iz kuće su izveli Anu, Jozu i njihovog maljoljetnog sina Franju Matijevića i odvezli ih u nepoznatom pravcu. Nekoliko godina poslije njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani s groblja u Mohovu. Za taj zločin pred sudovima u Srbiji nitko nije odgovarao, a kako ističe FHP, ubojstvo obitelji Matijević nije jedino ubojstvo počinjeno nad Hrvatima u Kukujevcima, navodeći slučaj koji se u tom selu zbio u noći između 29. i 30. srpnja 1993. godine kada su u svojoj kući ubijeni Nikola i Agica Oskomić i 87-godišnja Marija Tomić. Za taj zločin je Okružni sud u Srijemskoj Mitrovici u travnju 1996. godine pripadnike dobrovoljačke jedinice iz Srbije osudio na ukupno 28 i pol godina zatvora.

Također se u priopćenju navodi da su ubojstva članova obitelji Oskomić i Matijević »dio serije motiviranih zločina, usmjerenih prema stanovnicima Vojvodine hrvatske nacionalnosti, u razdoblju od 1991. do 1993. godine«.

S. D.

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay