Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zajedno do konkurentnije proizvodnje organske hrane

Memorandum o suradnji između Centra za razvoj ekološke proizvodnje iz Valpova (Hrvatska) i Udruženja Terra‘s iz Subotice potpisan je u okviru 14. Međunarodnog festivala organskih proizvoda – Biofest 2018. održanog u četvrtak i petak, 17. i 18. listopada na Otvorenom sveučilištu u Subotici. Potpisnici će, među ostalim, razvijati suradnju na polju praćenja ekološke proizvodnje i ruralnog razvoja, razmjeni znanja i primjera dobre prakse i razvoju suradnje na projektima od zajedničkog interesa.

Sudionici Biofesta bili su članovi projektnog tima Udruženja TERA Tehnopolis iz Osijeka, koje je uz Centar za organsku proizvodnju Selenča i Udruženje Terra's iz Subotice partner na Interreg IPA projektu Hrvatska-Srbija Organic Bridge. Ovaj je projekt započet u lipnju 2017. godine s ciljem povećanja konkurentnosti Osječko-baranjske županije i Sjevernobačkog i Južnobačkog okruga kroz razvijene nove i/ili poboljšane postojeće proizvode, usluge i robne marke u organskoj proizvodnji. Njegov je cilj i jačanje suradnje organskih proizvođača, udruženja organskih proizvođača, lokalne samouprave, institucija koje pružaju podršku, klastera, obrazovnih i istraživačkih organizacija. Nositelj projekta je Grad Valpovo.

Što zanima hrvatske partnere

»Unatoč činjenici da u Osječko-baranjskoj županiji ima registiranih 670 ekoloških proizvođača (u Subotici ih ima 21, a u Osijeku preko 100), u ovoj županiji ne postoje organizirana udruženja koja se bave organskom proizvodnjom, poput Terra‘sa iz Subotice i Centra za organsku proizvodnju iz Selenče. Upravo je to sa strane Hrvatske u projektu Organic Bridge bio cilj da saznaju i nauče kako funkcioniraju takva udruženja«, kaže Lidija Maurović Koščak iz projektnog tima Udruženja TERA Tehnopolis iz Osijeka.

Ona također ističe da, bez obzira što je u Srbiji prisutan manji broj proizvođača, zastupljene su ozbiljnije proizvodnje jer nema poticaja na ekološku proizvodnju. Kako pojašnjava, u Hrvatskoj ima jako puno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava osnovanih samo zbog poticaja. Na njima je posađeno nešto aronije, oraha ili lješnjaka, ali oni nisu aktivni na tržištu, za razliku od ovdašnjih koji to rade zbog biznisa i zarade za svoju obitelj. Hrvatske partnere zanimaju i naši organskih proizvodi čija je paleta mnogo šira.

O tome što je do sada urađeno u okviru spomenutog projekta, Lidija Maurović Koščak kaže:

»Do sada je odrađen cijeli niz aktivnosti po pitanju unaprjeđenja suradnje između partnera na projektu. Njegov cilj je da zajedničkim snagama unaprijedimo ekološku proizvodnju na pograničnom području. Činjenica je da naša pogranična regija ima odlične predispozicije za proizvodnju organske hrane i to je nešto s čime se možemo nametnuti na tržištu, bilo lokalnom, bilo europskom. Ono što nama svima nedostaje je jedna ozbiljna proizvodnja, veće količine ovih proizvoda i zato je jako nužna suradnja kako bismo učili jedni od drugih, kako bismo se povezali i kako bismo dostigli ozbiljniju priču za veća tržišta. Krenuvši od toga, mi smo već imali niz sastanaka, aktivnosti, što kroz forume u Selenči, što kroz Biofest u Subotici. Također, svi partneri u projektu su vodili svoje istaknute ekološke proizvođače na studijsko putovanje u Beč gdje smo posjetili poduzeće Adamah koje ima izuzetno organiziranu bio proizvodnju i prodaju i koje nudi mogućnost suradnje s proizvođačima iz Srbije i Hrvatske. Organizirane su edukacije, radionice za poljoprivredne proizvođače u obje zemlje i moramo istaknuti da naš partner – Centar za organsku proizvodnju u Selenči kroz ovaj projekt zapravo uspostavlja Centar za primijenjena istraživanja u organskoj proizvodnji, te će se u Selenči moći rješavati neka naša konkretna pitanja i problematika za ekološke proizvođače s obje strane granice.«

Studijski posjet Valpovu

U okviru projekta u planu je posjet naših eko proizvođača Ivanovcima kraj Valpova u Hrvatskoj gdje je nedavno osnovan spomenuti Centar za razvoj ekološke proizvodnje odnosno pokrenut edukativno-proizvodni pogon za preradu voća i povrća, prije svega namijenjen eko proizvođačima. Prema riječima Adrijane Jurilj, članice projektnog tima Udruženja TERA Tehnopolis i stručnjakinje za provedbu EU projekata, jako je velik odaziv proizvođača u ovaj centar i kontinuirano im se javljaju nova ekološka obiteljska poljoprivredne gospodarstva.

»U ovom proizvodnom pogonu eko proizvođači imaju mogućnost proizvesti svoju robu. Naime, neorganizirani smo, nemamo tržište i često ono što oni uspiju proizvesti, ne uspiju prodati i to im propada. Tako će im ovaj pogon omogućiti, kao prvo kroz edukacije saznati na koji način se mogu probiti na tržište, kako mogu preraditi svoje proizvode i biti konkurentni na tržištu kroz prodaju tijekom cijele godine a ne samo u sezoni. Želimo i da ovaj Centar bude kanal kroz koji će proizvođači biti konzultirani u postupku pripreme projekata kako bi se oni radili na način da to što se napravi zaista i unaprijedi našu proizvodnju, a ne da nam se događa da projekti završavaju i da poslije njih ne ostaje ništa. Nama su dostupni novci, ali nam nisu dostupni znanje i iskustvo proizvođača. U formalnom smislu još nismo otvorili pogon, ali mislim da će se to dogoditi do kraja mjeseca.«

Značajno iskustvo kolega

»Za razliku od partnera iz Hrvatske, mi imamo udruženja građana poput Terra‘sa koje, među ostalim okuplja organske proizvođače, ali ono što mi nemamo, i pored želje i pokušaja samih poljoprivrednika da se organiziraju, su zadruge«, kaže Snježana Mitrović iz spomenutog udruženja, navodeći kao razloge za to nedostatak kapaciteta i ljudstva.

Ono što je dobro, kako ističe, jest da poljoprivrednici i dalje ne odustaju od ideje za udruživanjem.

»Kroz projekt Organic Bridge imat ćemo još seminara pa ćemo iskoristiti predstojeće susrete da vidimo kako bi, putem iskustva hrvatskih kolega, mogli ostvariti tu našu zamisao. U planu je posjet edukativno-proizvodnom pogonu u Ivanovcima i nakon što vidimo kako to funkcionira, pokušat ćemo i mi nešto slično realizirati. Imamo četiri-pet proizvođača od kojih je jedan nagovijestio da bi dao svoj plac na kojem se nalaze neki objekti i mogli bismo vidjeti da se formira zadruga uz podršku države, koja daje određena sredstva pod uvjetom da se udruži minimalno pet farmera«, kaže Mitrović.

Koristi od projekta Organic Bridge konkretno za Suboticu, prema njenim riječima su organizirani info organic dani, promocije organskih proizvoda, znaka, obuka farmera, studijska putovanja – jedno se realiziralo (u Beču) te predstojeće u Hrvatsku, a ono što je izuzetno korisno jest angažirani ekspert koji daje određene smjernice poljoprivrednicima.

Ivana Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika