Kultura Kultura

Nova zbirka priča i u njoj novi pisci

Manifestacijom Preprekova jesen, održanom u subotu u Kulturnom centru Novog Sada, još jednom je proslavljen rođendan Stanislava Prepreka. Literarno-glazbenu večer organiziralo je lokalno hrvatsko kulturno-umjetničko i prosvjetno Društvo koje nosi ime tog velikog petrovaradinskog glazbenika, književnika, učitelja i knjižničara.

Nazočne je na početku večeri pozdravio predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimir Tkalac.

»Za Prepreka su rekli da je knjižničarski posao toliko volio da ga je podigao na razinu umjetnosti. Usprkos svojim brojnim životnim tragedijama, on je do kraja života bio dostojanstven, vrijedan i radan. Razgovarajući tijekom života s profesorom Đurom Rajkovićem, rekao je da vjeruje da će ipak jednog dana njegova zvijezda zasijati. Mi smo tu da mu odamo počast i da omogućimo da ta zvijezda zasija«, istaknuo je Tkalac.

Trijumf spisateljica

Standardno dio predstavljanja aktivnosti ove udruge već treću godinu zaredom je zbirka kratkih priča Preprekova jesen. Ovogodišnju, Preprekovu jesen 2018. predstavila je dr. Dragana V. Todoreskov, članica uredništva i povjerenstva koje je priče koje su pristigle na prethodno raspisanom natječaju odabralo.

»Dobili smo materijal koji je obimom zaostajao za prošlogodišnjom produkcijom po kvantitetu, ali ne i po kvaliteti. Pored priča koje su stigle od članova Književnog kluba naše udruge, te od nekoliko spisatelja iz Novoga Sada, stiglo je i dosta priča autora iz Hrvatske, te iz drugih dijelova Vojvodine. Ove godine mi je posebno drago da su dobitnice prve tri nagrade tri dame: Paula Ćaćić iz Županje, Slađana Varićak iz Novog Sada i Jagoda Prebeg iz Rijeke. Ovo je rijetka prilika da u jednom zborniku bude toliko priča naših spisateljica koje konkuriraju po svojem kvalitetu muškim autorima i zbog toga sam izuzetno zadovoljna. Osobno sam, nakon tri godine uređivanja ove zbirke, obogaćena i oplemenjena vrlo važnim iskustvom čitanja zanimljivih i žanrovski bogatih pripovjetki, stilski različitih. Zadovoljna sam i upoznavanjem s kulturom o kojoj sam nešto znala, ali ne toliko koliko znam sada«, rekla je Todoreskov, uz koju su ovogdišnje Povjerenstvo za odabir najboljih priča činili i književnici Marko Kljajić i Franja Petrinović.

Trinaest autora

Zbirka Preprekova jesen 2018. sadrži 19 priča, koje je napisalo 13 autora: Stjepan Crnić, Paula Ćaćić, Branka Dačević, Maja Đekić, Dean Ganza, Bosiljko Kostić, Kata Kovač, Denis Peričić, Jagoda Prebeg, Ruža Silađev, Šime Storić, Branimir Miroslav Tomlekin i Slađana Varićak. Prilikom primanja treće nagrade na natječaju za ovu zbirku, svoju priču Na bolovanju pročitala je publici gošća iz Rijeke Jagoda Prebeg. Priču Bjekstvo u sjećanje, koja je osvojila drugu nagradu, pročitala je njezina autorica Slađana Varićak, dok prvonagrađena mlada spisateljica Paula Ćaćić nije bila nazočna, te su nagradu primili njezini roditelji, a pobjedničku priču Na kraju sela pročitala je Anamarija Kaluđerović.

Poseban pečat ovom, kao i svakom Preprekovom događaju dale su članice Ženske pjevačke skupine ove udruge pod ravnanjem Dobrivoja Jankovića, izvođenjem spletova pjesama iz Srijema i Međimurja, dok je poseban gost, Stevan Jović, virtuozno uveo goste u svijetove gitarske čarolije.

Svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u Preprekovoj jeseni izrazili su Milan Mićić, pomoćnik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, te Hrvoje Vuković, konzul I razreda u Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici, a pozdravljeno je i prisustvo Aleksandra Kravića, člana Gradskog vijeća Novog Sada.

Ovom je manifestacijom također obilježena i trinaesta obljetnica rada HKUPD-a Stanislav Preprek.

M. Tucakov


 

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay