Sport i zabava Sport i zabava

Ulazak u konkurenciju mlađih seniora

Zahvaljujući brojnim uspjesima RK Spartak, hrvanje je svakako najtrofejniji subotički sport. Klub koji u svojim redovima ima olimpijskog i svjetskog šampiona Davora Štefaneka veliki je poticaj i inspiracija mladim natjecateljima da i oni nastave nisku odličnih rezultata. U svojoj posljednjoj juniorskoj godini Filip Lacko je jedan od onih na koje se u budućnosti najozbiljnije računa.

»Hrvanjem se aktivno bavim već desetak godina i od prvoga dana kada me je tata doveo na trening svidio mi se ovaj atraktivni sport. U biti, ima tu i dosta genetske predispozicije jer su se u našoj obitelji gotovo svi bavili hrvanjem, bilo kao aktivni natjecatelji ili iz rekreativnih pobuda«, pojasnio je Filip svoj sportski izbor.

Uspjesi

A da nije pogriješio opredjeljujući se za hrvanje potvrđuju i njegovi brojni rezultatski uspjesi koji krase njegovu dosadašnju aktivnu natjecateljsku karijeru.

»Kao junior sam osvojio naslov seniorskog prvaka Vojvodine, a bio sam više puta državni prvak i reprezentativac u mlađim starosnim kategorijama. Također, osvojio sam i nekoliko medalja na natjecanjima u inozemstvu, primjerice u Slovačkoj, Rumunjskoj i BiH.«

U kojoj se težinskoj kategoriji trenutno natječete?

»Moja kategorija u ovoj posljednjoj godini juniorskog staža je do 82 kg, ali kada ne mogu skinuti potrebne kilograme, onda se natječem u rangu do 87 kg.«

Trening

U svojoj dvadeset i prvoj godini Filip Lacko je na pragu ulaska među mlađe seniore, što znači već mnogo jaču konkurenciju od sljedeće natjecateljske godine. Koliko je teško uskladiti svakodnevne životne obveze i redovite treninge bez kojih nije moguće postići odgovarajuće sportske rezultate?

»S obzirom na to da sam odnedavno zaposlen, onda mi je ponekad zbilja teško uskladiti posao i sport, ali nastojim svakog tjedna odraditi najmanje pet treninga. To je svakodnevni sportski angažman, jer hrvanje je vrlo dinamičan i turbulentan sport koji zahtijeva veliku konstantnu posvećenost kako kroz trening tehnike, tako i kroz rad na vježbama snage. Postoje pripremni ciklusi koji se moraju maksimalno ispoštovati ukoliko se želi stići do željenog rezultata. Kada sam bio srednjoškolac, sve je to bilo mnogo jednostavnije. Sada je sve to teže, ali sada se moram priviknuti na nove živjetne uvjete i nastaviti s redovitim treninzima.«

Unatoč navedenim okolnostima, Filip Lacko važi za uvijek dobro pripremljenog hrvača koji u svaku

borbu ulazi s maksimalnim natjecateljskim nabojem.

»Moje najjače sportsko oružje je upravo okolnost kako uvijek nastojim biti dosta spremniji od ostalih rivala, uz to posjedujem i određenu brzinu te solidnu tehničku potkovanost s kojima nastojim ostvariti prednost u osvajnju poena na strunjači. Sljedeće godine, kada uđem u konkurenciju mlađih seniora bit će potrebno i mnogo više snage, jer će budući protivnici biti tjelesno mnogo jači i spremniji, uz naravno i više natjecateljskog iskustva. U tom kontekstu i ja mislim poraditi na svojoj mišićnoj masi i namjeravam se za nekoliko godina u budućnosti natjecati u kategoriji do 97 kilograma.«

Motiviranost

Što mladim hrvačima poput njega znače najveći sportski dometi klupskog kolege, velikog hrvačkog šampiona Davora Štefaneka?

»Velika je čast trenirati i sparingirati u istom klubu s hrvačem koji je osvojio sve što se u ovom sportu može osvojiti, jer nema baš puno hrvača na ovim prostorima priliku odraditi trening skupa s olimpijskim pobjednikom. Mnogo mi znači ova okolnost, kao i svim drugim hrvačima našega kluba, kao velika motivacija za budući rad na osobnom usavršavanju. S obzirom na to da je u našem klubu jako velika konkurencija i ima mnogo reprezentativaca, želio bih već početkom iduće sezone što više nastupati za prvu momčad i pokušati se i sam izboriti za status reprezentativca u konkurenciji mlađih seniora. Motiva je mnogo i na meni je da dokažem svoju hrvačku vrijednost«, rekao je na kraju razgovora Filip Lacko.

D. P.

Antrfile

Očekivanja u budućnosti

»Filip Lacko od sljedeće sezone ulazi u konkurenciju mlađih seniora i od njega se dosta očekuje u budućnosti. On je stalno tu, sa solidnim rezultatima još od pionirskog uzrasta osvaja medalje na raznim natjecanjima, a sada bi u starijoj konkurenciji njegova dobra tehnika i brzina trebali pokazati njegovu istinsku hrvačku vrijednost«, kaže Stojan Štefanek, trener prve momčadi RK Spartak.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika