Sport i zabava Sport i zabava

Veslači i veslačice, rame uz rame

Iz voda Velikog bačkog kanala kod somborske Tromeđe ovih dana bit će izvučena neretvanska lađa i to će biti kraj ovogodišnje sezone za veslačku ekipu HKUD-a Vladimir NazorSalašari somborski. A iza njih je godina za koju se može reći da je bila najuspješnija od osnutka veslačke ekipe. I po broju natjecanja i po ostvarenim rezultatima. Motiviralo je to veslače i veslačice koji za narednu godinu najavljuju borbu za još bolje rezultate.

Neretvanska lađa i dragon boat

Salašari somborski sezonu su počeli na natjecanju dragon boat u Baji, gdje su, na iznenađenje domaćina i favorita, osvojili prvo mjesto. Slijedio je Festival dragon boat u Beogradu, te već standardno natjecanje na zagrebačkom Jarunu.

»Na tom natjecanju osvojili smo šesto mjesto. Zadovoljni smo tim uspjehom, jer smo bili ispred višestrukih pobjednika Maratona lađa na Neretvi Gusara iz Komina. Prije natjecanja u dolini Neretve sudjelovali smo opet na dragon boat natjecanju u Bezdanu gdje smo s dvije ekipe osvojili prvo i drugo mjesto. I onda kruna svake naše sezone – Maraton lađa na Neretvi. Na brzinskoj utrci u Opuzenu, koja se vesla sa startne pozicije za Maraton bili smo 12. što nam je omogućilo start iz prvog reda«, kaže pročelnik sportske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor Pavle Matarić.

Na Maratonu lađa Nazorovi veslači ove godine ostvarili su najbolji plasman – 13. mjesto.

»Riječju, prezadovoljni smo ovom sezonom. Možda smo krenuli s malo većim ambicijama, ali jedino tako se mogu i ostvariti dobri rezultati. Priželjkivali smo da na Maratonu lađa budemo među prvih 15 i bili smo 13. Ostaje žal što nismo bili u prvih deset, pa nam to ostaje za sljedeću godinu. Postali smo brend u dolini Neretve, a ove godine s obzirom i na žensku ekipu bili smo još zapaženiji. Što se tiče veslača, imamo formiran kostur ekipe i četvero-petero veslača vesla od prvog neretvanskog Maratona«, kaže Gašpar Matarić, kapetan veslačke ekipe Salašari somborski.

»Neretva nas sve manje iznenađuje. Veslali smo i po jakom vjetru, suncu, jedino nas još kiša nije zadesila. Najteže je naći ritam da izdržiš do kraja utrke. A ovaj dragon boat također je zanimljiv i interesantno je koliko se čovjek za minutu može umoriti«, kaže Danijel Mandić, veteran u veslačkoj momčadi.

U kalendar natjecanja veslači su ove godine upisali i Memorijalnu utrku u Šarengradu i Maraton Vukovar – Ilok. Pozivu za utrku u Sisak se nisu odazvali, kao ni pozivu iz Beograda na dragon boat natjecanje, gdje su trebali nastupiti na revijalnoj utrci pred državno prvenstvo. Kažu da su registrirani kao klub, mogli bi sudjelovati i na službenom natjecanju.

Veslačice i u humanoj misiji

Prvi put ove godine na neretvanskom Maratonu, osim muške ekipe, sudjelovale su i Nazorove veslačice. Otišle su sa željom da utrku od 10 kilometara izveslaju do kraja i uspjele su u tome. »Pripremale smo se na kanalu uz pomoć naših veslača koji imaju već iskustva s Neretvom. Na Neretvi su nas iznenadili valovi, vjetar koji puše u grudi, start nam nije bio dobar, ali to sve sada nije važno. Važno je da smo dale svoj maksimum, da smo pokazale da smo složna ekipa. I da smo izveslale utrku do kraja. Napravili smo jedan temelj ekipe i sada nam samo ostaje da za narednu sezonu dograđujemo naš ženski tim i popravimo tamo gdje treba. Uglavnom, bilo je to jedno neprocjenjivo iskustvo, ne samo na Neretvi već i na druženju tjekom Maratona lađa«, kaže Marija Mandić, članice ženske veslačke ekipe.

Kaže, dvojbe nema, veslačice ne odustaju i najavljuju da će ih i naredne godine gledati u dolini Neretve. Dio ženske veslačke ekipe je i Ivana Saulić koja se ekipi prudružila bez prethodnog veslačkog iskustva. Prisjećajući se prvog iskustva na Neretvi kaže da im je trebalo pol utrke da se »sastave« i da uhvate ritam veslanja na Neretvi. I tu nije kraj angažmana veslačica, jer su prije nekoliko dana ove cure bile i u jednoj humanitarnoj akciji.

»Dio naših članica trči maraton ili polumaraton, pa smo dale i svoj doprinos akciji Dame trče za podizanje svjesti žena o potrebi ranog otkrivanja raka dojke. Trčale smo nas četiri, a Martina Poljaković je osvojila četvrto mjesto«, kaže Marija Mandić.

Kruna ovogodišnje sezone bit će Večer lađara koja će biti priređena 10. studenog u Hrvatskom domu. Domaćini očekuju i goste iz doline Neretve.

Z. Vasiljević


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika