Aktualno Aktualno

Oko 80 elektora na skupštini u studenome

Danas (četvrtak, 4. listopada) u ponoć završava rok za predaju prikupljenih potpisa za elektore koji bi za mjesec dana, odnosno 4. studenoga, trebali sudjelovati na elektorskoj skupštini u Beogradu, a na kojoj bi trebao biti izabran novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Tada bi se trebalo birati novih 29-ero vijećnika koji će u iduće četiri godine odlučivati o pitanjima vezanim za manjinsku samoupravu ovdašnjih Hrvata. Kako smo to pisali i u ranijim brojevima, jedan kandidat za elektora trebao je prikupiti i kod notara (javnog bilježnika) ovjeriti najmanje 60 potpisa potpore punoljetnih osoba koje su upisane u poseban birački popis hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Elektorske prijave predaju se u resorno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u Beogradu koje, ukoliko je prijava potpuna, izdaje pozitivno rješenje. Minimalan broj elektora da bi elektorska skupština bila održana jest 60.
U procesu prikupljanja potpisa za elektore uvjerljivo najučinkovitiji bili su aktivisti okupljeni oko platforme (liste) »HRvati ZAjedno« koju čine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, više hrvatskih udruga i pojedinci. Po riječima predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova, ta je lista u srijedu (3. listopada) imala potvrđenih 60 elektora, te predanih još sedam elektorskih kandidatura. Njihova očekivanja su da će na koncu imati više od 70 elektora.
»Smatramo da smo, zahvaljujući dobrim pripremama, uspješno završili veliki i složen posao i postigli rezultate iznad očekivanja, usprkos brojnim izazovima. Naime, izostala je potpora i interes Republike Hrvatske u smislu ohrabrivanja i pozivanja ljudi na izbore, proces je pratila složena procedura i administrativne poteškoće, posebice glede upisa u poseban birački popis, postojala je i kampanja u hrvatskoj zajednici koja je nerazumno pozivala na bojkot izbora. Kampanju prikupljanja potpisa pratilo je i antihrvatsko raspoloženje u javnosti zbog događanja u Hrvatskoj. Imajući u vidu i težak ekonomski položaj i društvenu deprivaciju Hrvata u Srbiji, kampanja i aktivnosti platforme HRvati ZAjedno pokazali su da unutar naše zajednice postoji kritična masa nacionalno svjesnih Hrvata koji su spremni svoj ugled i vrijeme staviti u funkciju opstanka hrvatske zajednice na ovim prostorima«, kaže Žigmanov.
Hrvatska nezavisna lista iz Subotice bi, kako kažu u toj udruzi, trebala imati jednog elektora, dok u Hrvatskom građanskom savezu kažu kako je troje njihovih članova dosad predalo elektorske kandidature u MDULS.
Iako bi se konačan broj elektora službeno trebao znati tek idućeg tjedna, po svemu sudeći na elektorskoj skupštini, 4. studenoga, trebalo bi ih biti oko osamdesetero.
H. R. 

Foto: Elektorska skupština s prošlih izbora iz 2014. godine na kojoj je bilo 132 elektora i na kojoj je Lista dr. Slaven Bačić dobila 93, a Lista dr. Tomislav Stantić 37 glasova.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika