Sport i zabava Sport i zabava

Godina Luke Modrića

Priča o karijeri najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena, što nakon svih dobivenih nagrada i ostvarenih rezultata uopće nije više upitno, trebala bi inspirirati sve sportaše koji maštaju o najvišim sportskim visinama. Jer Luka Modrić nije stigao do njih preko noći, nego baš suprotno. Vrijednim i marljivim radom, igranjem na posudbi čak i u klubovima koji nisu bili na razini njegovog talenta, ali s čvrstom vjerom kako će se uloženi trud jednog dana višestruko isplatiti. A danas, u svojoj 33. godini, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije najbolji je igrač proteklog SP-a u Rusiji, najbolji europski nogometaš u izboru UEFA-e, te odnedavno i najbolji svijetski igrač u izboru FIFA-e.

Nogometni razvoj

Zasigurno jedna od najzaslužnijih osoba u razvoju buduće Modrićeve profesionalne karijere je bio Tomislav Bašić, šef omladinskog pogona NK Zadar koji je Zdravku Mamiću preporučio talentiranog igrača. Unatoč onižem rastu (172 cm) i slabijim tjelesnim performansama, preporuka je prihvaćena i Luka je, nakon osam godina provedenih u mlađim uzrastima svog prvog kluba, 2000. godine potpisao stipendijski ugovor s Dinamom. Na putu do prve momčadi višestrukog prvaka Hrvatske nogometno se razvija u dvije »pozajmice« koje je na najbolji mogući način odradio igrajući u Zrinjskom (BiH) od 2003. do 2004. i Interu iz Zaprešića od 2004. do 2005. Povratkom u Dinamo, sada već kao formirani igrač s iskustvom igranja ligaških duela, Modrić sudjeluje u osvajanju 3 uzastopna naslova prvaka i dva naslova pobjednika kupa Hrvatske. Za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju debitirao je 1. ožujka 2006. godine u prijateljskom susretu protiv Argentine, a zaigrao je i na SP-u u Njemačkoj 2006. godine ulazeći s klupe u susretima protiv Japana i Australije. Odlične igre i veliki nogometni talent priskrbile su mu skupocjene transfere u Tottenham i Real Madrid, s kojim je osvojio četiri naslova Lige prvaka i danas s velikim uspjehom igra.

Fenomen

U proteklim mjesecima, osobito nakon spektakularnog uspjeha vatrenih, su svi hrvatski i svjetski mediji donijeli sve moguće detalje iz karijere Luke Modrića, pa bi nastavak ovoga teksta bio samo puko nabrajanje svega što je u zlato pretvorio genijalni veznjak Reala i hrvatske reprezentacije. Ali namjera ovih redova je ukazati na fenomen jednog nogometaša koji svaku momčad čiju majicu nosi čini jačom, boljom, uspješnijom...

Luka Modrić nema u svojim statistikama puno pogodaka, čak niti asistencija, no njegov doprinos ukupnoj bilanci momčadi je zbilja velik. Igra na cijelom terenu, prečesto prekida protivničke akcije ispred svog šesnaesterca, ima viziju i odličan pregled igre, te nadasve precizan pas. Plus, unatoč onižem stasu, ne libi se ulaziti u duele s mnogo snažnijim protivnicima, izlazeći često kao pobjednik.

A upravo takvi igrači u današnjem gladijatorskom nogometu donose rezultatsku prevagu, jer zahvaljujući njihovom na prvi tren ne toliko vidljivom učinku, topnici zabijaju a momčad pobjeđuje.

Prisjetite se samo velikih susreta Reala u finalima Lige prvaka i Lukinog doprinosa u njima, kao i nezaboravnim partijama u hrvatskoj majici na srebrnom prvenstvu u Rusiji. Upravo zbog tih vrijednosti danas nogometni svijet širokogrudo nagrađuje Modrićev talent, prekidajući desetogodišnju seriju najvećih naslova rezerviranih za Messija i Ronalda. S druge strane, to je svojevrsna počast i svim drugim velikim nogometašima koji su igrali na njegovoj poziciji a nisu stigli do najvišeg stepenika na pijedestalu najboljih.

Mala Hrvatska je bila 1998. godine treća na svijetu i imala najboljeg strijelca (Šuker), dvadeset godina kasnije vatreni su druga momčad SP-a i imaju najboljeg nogometaša na planetu (Modrić).

Posve zasluženo. Kao i sve navedene nagrade koje su se zaredale ove nezaboravne godine. Godine Luke Modrića.

D. Prćić

Antrfile 1

Brojke

Luka Modrić je za Dinamo nastupio na 94 susreta i postigao 27 pogodaka, Zrinjski 22 (8), Inter 18 84), Tottenham 127 (13) i Real Madrid 166 (9). Za reprezentaciju Hrvatske je igrao u svim selekcijama od U15, a za A momčad je dosada odigrao 113 susreta i postigao 14 golova.


Antrfile 2

Trofej

Zagrebačka umjetnica Ana Barbić Katičić autorica je trofeja koji FIFA dodjeluje najboljim nogometašima svijeta.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika