Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Pomoći sebi i drugima

Caritas Italije, uz podršku Talijanske biskupske konferencije pokrenuo je 2015. godine projekt ELBA (Emergenza lavoro nei Balzani), čiji je cilj razvoj socijalnog poduzetništva u Caritasovoj mreži na području juogistočne Europe, a sve u cilju smanjivanja nezaposlenosti i socijalne isključenosti. Tijekom proteklih godina projekt Caritasa zaživio je u Bosni i Hercegovini i u Srbiji u gradovima Šapcu i Valjevu, gdje su, između ostalih, zaživjela socijalna poduzeća koja se bave uslugama pranja i sušenja rublja, a koja zapošljavaju žene iz marginaliziranih grupa. Slijedeći primjer dobre prakse, sličan projekt realiziran je nedavno i u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu. Novootvoreni vešeraj za sada je prvi takve vrste u Srijemskoj biskupiji.

Potaći razvoj poduzetništva

Caritas Srijem prije nekoliko godina dobio je kao donaciju Caritasa strojeve za pranje i sušenja rublja. Tada je i pokrenuta ideja da se kroz projekt ELBA potakne razvoj poduzetništva kroz zapošljavanje ugroženih kategorija. Prostorije župe su preuređene i prilagođene potrebama vešeraja. Poduzeće nosi ime Lavanda lux i u kolovozu je službeno počelo s radom. Renata Nađ iz Zemuna trenutno je jedina uposlenica u njemu, a socijalno poduzetništvo prepoznala je kao dobar način da pomogne, kako drugima tako i sebi, s obzirom na to da je samohrana majka i da je zbog »racionalizacije« ostala bez posla.

»Nadam se ekonomskom osnaživanju i osamostaljenju. Teško je u današnje vrijeme biti bez posla, a teško je i do njega doći. Ovo je sjajna prilika za mene i osobe koje su u sličnoj situaciji kao što sam ja, budući da nam je kroz socijalno poduzetništvo omogućena sigurnost. Nismo više prepušteni sami sebi i dana nam je prilika koju mi samo trebamo iskoristiti. Nadam se da ću biti dovoljno sposobna da to iskoristim, kako bih pomogla i drugima i samoj sebi«, kaže Renata Nađ.

Prednost teže zaposlivim kategorijama

U vešeraju Lavanda lux pružaju se usluge pranja, sušenja i glačanja rublja. Fokusirani su samo na taj dio posla i ono što je najvažnije, vešeraj je opremljen s profesionalnim strojevima koje za kratko vrijeme mogu oprati i osušiti veliku količinu rublja svojih korisnika. Također, u vešeraju se mogu oprati i kabaste stvari poput posteljina, deka, jorgana, koje kućanice u svojim strojevima manjeg kapaciteta ne mogu oprati.

»Naziv Lavanda lux smo odabrali iz razloga što podsjeća na svježinu, na nešto lijepo i ugodno. Želimo da našim klijentima bude ugodno korištenje naših usluga i želimo da oni budu zadovoljni. Ovo je socijalno poduzeće i na tržištu u Srbiji socijalna poduzeća su još uvijek jednaka s ostalim poduzećima. Ali ono što nas razlikuje to je da mi dio profita usmjeravamo na zadovoljenje društvenih potreba. Pomažemo ugrožene kategorije kroz brojne projekte, ali i zapošljavanjem više ljudi koje planiramo u budućnosti, kada još malo razvijemo posao. Želja nam je da uključimo u rad i druge samohrane roditelje i teško zaposlive kategorije. To je jedna ideja koja će biti prepoznatljiva, a klijenti će nadam se, prepoznati ulogu društveno odgovornog poduzeća«, kaže Renata, ističući da je velika prednost projekta socijalnog poduzetništva u tome što se prilikom zaposlenja daje prednost teže zaposlivim kategorijama i što se na ovaj način pomaže ljudima u potrebi.

Slovo na papiru

Usluge su do sada u najvećoj mjeri pružane djeci iz Svratišta na Novom Beogradu i bolnici u Kovinu, ali i lokalnom stanovništvu. No, u najavi je proširenje korisnika.

»Projekt je realiziran i počeo je s radom s jednom uposlenicom. Ukoliko se pokaže kao dobar, još nekoliko osoba će moći naći uposlenje. Ono što mi trebamo raditi s tim projektom jest da pomognemo onim osoboma koje su socijalno ugrožene u smislu da su izgubili svoj posao, da su samohrani roditelji ili hendikepirani po bilo kom drugom socijalnom osnovu. U prostorijama naše župe prikupljamo staru garderobu, koju ovdje peremo, sušimo, sortiramo i dostavljamo našim korisnicima. Osim bolnice u Kovinu, dječjeg svratišta u Novom Beogradu pomažemo i drugim ljudima u potrebi«, kaže direktor Caritasa Srijem vlč. Jozo Duspara.

Zakon o socijalnom poduzetništu još nije zaživio u Srbiji i još uvijek je samo »slovo na papiru«.

»Vjerujem da je velika važnost državnih institucija u pružanju pomoći ljudima u socijalnoj potrebi. Mislim da bi država trebala pomoći i uvjeren sam da će do toga doći, posebice zbog svih potrebnih pripremnih radnji neophodnih za ulazak Srbije u Europsku uniju. U Europi je socijalno poduzetništvo dosta razvijeno i smatram da bismo i mi trebali slijediti njihov primjer«, ističe vlč. Duspara.

Primjer dobre prakse

Pored podrške koju ELBA pruža kroz materijalnu pomoć prvih godinu rada socijalnog poduzeća, potencijalni kandidati moraju proći i razne vidove obuka o osnovama socijalnog poduzetništva i o svim ostalim segmentima njegovog vođenja.

»Kroz projekt ELBA posjetili smo i susjedne zemlje budući da čitav projekat pokriva jugoistočnu Europu. Tako smo posjetili Bosnu i Hercegovinu kako bismo se upoznali s radom uspostavljenih socijalnih poduzeća i o tome kako se poduzeće razvija, kako bi primjere dobre prakse mogli primijeniti i kod nas. Također u Srbiji imamo socijalna poduzeća koja su kroz Caritas razvijena u Šapcu i Valjevu. Sada je i u Srijemskoj biskupiji prvi put zaživjelo jedno socijalno poduzeće, koje će, nadam se, biti podjednako uspješno«, navodi na kraju razgovora Renata Nađ.

S. Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika