Aktualno Aktualno

Najviše potpisa u Subotici, potvrđen dio elektora

Pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji rade organizirano ili samostalno na prikupljanju potpisa potpore za elektore koji će 4. studenoga sudjelovati na elektorskoj skupštini na kojoj treba biti izabran novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, odnosno novih 29-ero vijećnika koji će u iduće četiri godine odlučivati o pitanjima vezanim za manjinsku samoupravu ovdašnjih Hrvata.

Kako smo to pisali i u ranijim brojevima, u ovom procesu najaktivniji su i medijski najvidljiviji (kampanja na istoimenom profilu) aktivisti okupljeni oko liste HRvati ZAjedno koju čine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, više hrvatskih udruga i pojedinci. Osim njih, potpise sakupljaju i Hrvati iz udruge Hrvatski građanski savez sa sjedištem u Novom Sadu, te udruge Hrvatska nezavisna lista iz Subotice.

32 kandidature

Aktivisti liste HRvati ZAjedno su zaključno s utorkom (25. rujna) u resorno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predali 32 elektorske kandidature (za jednog elektora potrebno je 60 ovjerenih potpisa potpore), od kojih je do sada pozitivno rješenje dobilo njih 18. Prvi od potvrđenih elektora, kako je ranije objavljeno na facebook stranici ove liste, su: Tomislav Žigmanov, Ivan Ušumović, Denis Lipozenčić, Jasna Vojnić, Melita Bašić Palković, Darko Sarić Lukendić, Lazar Cvijin, Lozika Jaramazović, Verica Ivković Ivandekić...

Ova će lista imati elektore iz Subotice, Tavankuta, Srijemske Mitrovice, Monoštora, Petrovaradina, Sonte, Vajske, Zemuna, Bikova, Đurđina, Mirgeša, Žednika, Bajmaka, Stanišića…

»Od mjesta iz kojih ranije nikada nije bilo elektora, naša će lista imati i jednog elektora iz Banata te dvoje elektora iz Surčina. Prikupljenih 60 potpisa ne znači automatski da imate elektora, jer procedure vezane za ove izbore, pa tako i elektorske kandidature, nisu jednostavne« kaže predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Udruge na terenu

Aktivisti liste HRvati ZAjedno od kraja kolovoza svakodnevno rade na prikupljanju i ovjeri potpisa u Subotici (u Domu DSHV-a), te brojnim većim i manjim mjestima u Vojvodini kao i u Beogradu. Posebno aktivni su bili u Tavankutu, odnosno u HKPD-u Matija Gubec, gdje je nakon Subotice, prikupljeno najviše potpisa i gdje očekuju da će imati više od desetero elektora. Tamo je, među ostalim, svoj potpis jednom od elektora dala i 95-godišnja Roza Cvijanov, koja će biti jedna od najstarijih sudionica ovih izbora.

Udruga HKPD-a Tomislav iz Golubinaca podupire listu HRvati ZAjedno a proteklog tjedna organizirali su u svojim prostorijama prikupljanje i ovjeru potpisa za svojega elektora.

»Svoje potpise i podršku dali smo mladom i perspektivnom čovjeku Borisu Udovčiću, koji prema našem mišljenju posjeduje sve osobine i znanja, potrebne da na pravi način zastupa interese naše zajednice, a i on sam je izrazio želju da bude elektor. Mi smo ga u tome podržali, a sudeći po broju ljudi koji su dali potpise za njega, koji je veći od potrebnog broja, vidimo da su i ostali mještani istog mišljenja«, kaže predsjednik HKPD-a Tomislav iz Golubinaca Vlatko Ćaćić, dodajući da prilikom organiziranja prikupljanja potpisa nije bilo većih problema. Notari su im izišli u susret i došli u dogovoreno vrijeme u prostorije Društva, kako mještani ne bi morali ići u Staru Pazovu.

Hrvatska nazavisna lista iz Subotice prikuplja potpise za dva elektora – Mirka Paulića iz Nikinaca i Zlatka Ifkovića iz Subotice. Kako navode, udruga se u prikupljanje uključila kako bi izbor novog saziva HNV-a uopće mogao biti moguć, a za što je, kako smo već ranije pisali, potrebno da na elektorskoj skupštini 4. studenoga bude nazočno najmanje 60-ero elektora.

Rok za prikupljanje potpisa traje do četvrtka, 4. listopada, što znači da je za ovaj proces ostalo još sedam dana.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika