Sport i zabava Sport i zabava

Autentična novosadska rekreacija

Tenis glavom je autentična novosadska igra koja je nastala još pedestih godina prošlog stoljeća. Prvobitna njegova forma bio je nožni tenis, a igrali su ga, kako nam objašnjava Nikola Mitro, promoter ovoga sporta, Vujadin Boškov i ostali tadašnji nogometaši Vojvodine.

»To je vid rekreacije, pravi i izvorni novosadski, i ima svoju povijest i natjecanja. Do 1986. godine su se igrali turniri tenisa nogom s malo drugačijim pravilima nego što su sadašnja. No, u jednom natjecanju sudarila su se glavama dva igrača i završila s ozbiljnim ozljedama, te je uvedeno pravilo da nema nikakvog kontakta između igrača«, kaže Mitro.

Momčad čine dvojica igrača u kategorijama pionira (do 15 godina starosti), juniora (do 18 godina), seniora i veterana (preko 40 godina). Tenis glavom sadrži pravila tenisa, odbojke i nogometa. Ono što je značajka tenisa glavom na pijesku je da se servira rukom, i to po pet puta svaka momčad naizmjenice. Igra se do 21 bod na dva dobivena. Jedan par ima mogućnost dirati tri puta loptu prije no što prebaci u protivničko polje, s tim da treći udarac mora ići glavom. Postoji i tenis glavom na betonu. Tamo se servira glavom, unakrsno.

Turnir u tenisu glavom postoji već 32 godine i to je samo jedan od dva turnira uličnih sportova koji imaju ovako dugu tradiciju u Novom Sadu. Od 1998. se igra pod imenom Memorijalni turnir Vladimir Francišković, na spomen na velikog subotičko-novosadskog prvaka ovoga sporta (1972. – 1998.), tragično preminuloga. On je igrao s Goranom Ivančićem, izbornikom srpske futsal momčadi, i turnir osvojio pet puta za redom, od 1993. go 1997. godine.

»Malo je stvari koje se mogu igrati na plažama, a novosadski Štrand je specifičan po tome što ima pijesak koji je dobar za igranje. Međutim, imamo problem jer uprava Štranda ne prepoznaje ovaj sport kao nešto što je dobra reklama za samu čuvenu novosadsku plažu, nego na nas gledaju kao na one koji su osuđeni na financiranje od strane naših prijatelja koji vole ovu igru i koji su održali turnir. Podršku ljudi iz gradske uprave više nemamo, što je velika šteta, jer ovaj sport ima potencijal biti međunarodna prednost Novog Sada. Prije svega tu mislim na tenis glavom na betonu, za koji doslovno trebaju četiri osobe, kreda i lopta. On se vrlo rado igra na mnogim igralištima na Limanima, Detelinari i Novom naselju. Iako neke svjetske plaže imaju 'svoje' igre loptom, i iako sam igrao i neke od njih, ovaj sport je zaista mnogo atraktivniji od svega. Ima više kretanja, trčanja i vještine, te je time i atraktivnost zagarantirana«, kaže Mitro.

Ove godine je, po riječima našeg sugovornika, prijavljen rekordan broj mlađih ekipa: 8 pionirskih, 13 juniorskih, 20 seniorskih i 8 veteranskih. Turnir je održan od 15. do 19. kolovoza. U seniorskoj kategoriji pobijedili su Mitro i Marojević, u veteranskoj Čolić i Kešelj, u juniorskoj Muratović i Borovnica, a u pionirskoj Adamović i Sekulović.

M. Tucakov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika