Tema Tema

Trend opadanja broja đaka

Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i ove školske godine u Srijemu imaju mogućnost izučavati učenici u pet srijemskomitrovačkih škola kao i u područnom odjeljenju Osnovne škole Sremski front u Sotu. Kao fakultativni predmet se u Srijemskoj Mitrovici izučava od 2009. godine, dok je kao izborni predmet u Sotu uveden nešto kasnije, i tu mogućnost učenici mogu koristiti već šest godina. Nažalost, trend opadanja đaka prvašića prisutan je i ove godine.

Radni status, neizvjestan

Ove godine, kao i prethodne, u osnovnoj školi u Sotu za izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, opredijelio se samo jedan prvašić. Ukupno pet učenika od prvog do četvrtog razreda se odlučilo da izučava izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Sotu. Nešto veći broj je onih koji pohađaju sate vjeronauka.

»Kao i ranije, tako i od ove školske godine redovno započinje nastava izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture jednom tjedno blok sat. U školi u Šidu se ni od ove školske godine neće uvoditi ovaj predmet, jer nema dovoljno zainteresiranih učenika. Prema informacijama kojima raspolažem, zainteresiran je samo jedan učenik u Sotu, jer na žalost prvašića više nema. I prošle godine se upisao jedan prvašić, tako da je i ove godine situacija ista«, kaže nastavnica hrvatskog jezika Ana Hodak.

Ostalih problema s izvođenjem nastave na hrvatskom jeziku nemaju. Sitne tekuće probleme, kako kaže nastavnica, rješava osobno i nada se ubuduće većoj potpori hrvatskih institucija. Na satima djeca izučavaju hrvatski jezik, povijest, zemljopis, glazbenu kulturu i sve ono što čini povijest Hrvata u Srijemu. No, ono što zabrinjava nastavnicu Hodak, upravo je mali broj djece, jer ako se nastavi trend opadanja njihovog broja i grupa se smanji na dva djeteta, strahuje da može ostati bez posla.

»Sve ostaje nepromijenjeno po pitanju mog radnog statusa. Osobno, svake godine strahujem za moje radno mjesto, jer je sve manje djece i neizvjesno je koliko će se predmeti koje predajem (Katolički vjeronauk i Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture), izučavati u školama u Šidu i u okolici«, kaže ona.

Što se tiče uvođenja ovog predmeta za učenike viših razreda, svake godine se rade ankete s učenicima, ali na žalost, nema dovoljnog broja zainteresirane djece.

»Mislim sam da se to neće dogoditi, jer srednjoškolci slabo upisuju i Katolički vjeronauk koji se kao predmet nudi već više od deset godina. Djeca tog uzrasta se ne žele isticati u odnosu na vršnjake i deklarirati kao Hrvati. U selima gdje se drži do identiteta, gotovo da nema djece i mladih, a u gradu gdje ih još uvijek ima nema potrebne ukrijenosti u svoj nacionalni identitet. No, to je samo jedan od mnoštva razloga zbog kojih nema hrvatskog jezika u šidskim srednjim školama. S druge strane, koliko mi je poznato, to pitanje do sada još nitko nije pokrenuo«, kaže na kraju razgovora Ana.

Nastava u Srijemskoj Mitrovici

Izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture učenici u Srijemskoj Mitrovici pohađaju u pet osnovnih škola. Njihov broj je daleko veći u odnosu na šidsku općinu. U Osnovnoj školi Jovan Popović, gdje pored hrvatskog, učenici imaju mogućnost pohađati fakultativnu nastavu na ukrajinskom i rusinskom jeziku, za hrvatski jezik izjašnjava se polovica zainteresiranih učenika. S druge strane, nastava za srednjoškolski uzrast se svake godine organizira u Hrvatskom domu, a za djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku redovito se organiziraju izvanškolske aktivnosti, kako bi im se omogućilo da se osobno upoznaju s običajima, nošnjama i kulturom hrvatske zajednice. Prema informacijama kojima raspolažemo, trenutno je u srijemskomitrovačkim školama za pohađanje predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture zainteresirano oko 70 djece, a nakon formiranja rasporeda nastave znat će se konačan broj. Predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture umjesto nastavnika Daria Španovića predavat će nastavnica Snežana Đaković.

S. Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika