Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Čuvari Kapele mira

Uoči proštenja Kapele mira u Srijemskim Karlovcima, da bih zadovoljio želju obiteljskog gosta, pozvao sam vrijednu ravnateljicu karlovačkog crkvenog zbora Vlastu Malešević i pitao je kada bismo mogli organizirati obiteljsko-novinarski posjet Karlovcima.

»Samo dođite, bit će nam čast pokazati čime se dičimo«, obradovala se gospođa Vlasta. Nisam, naime, htio biti običan turist, poput tisuća njih koji posjete Srijemske Karlovce, jer graditeljsku i duhovnu baštinu katolika ovoga gradića bremenitog poviješću osjete jedino ako imaju zaista dobre vodiče. Nije mi želja bila ni praviti uobičajene kratke selfie-ture. Želio sam s obitelji osjetiti kako je biti na mjestu sklapanja Karlovačkog mira – točki pomirenja dvije civilizacije, na kojoj su prije 201 godinu karlovački katolici podigli Kapelu mira. Osim toga, davnašnja želja mi je bila upoznati čitatelje našeg tjednika s time kako žive Hrvati u Srijemskim Karlovcima.

Duhovni kutak

Uz gospođu Vlastu, ljubazno nas je dočekao i Stjepan Maletić. Stjepan je glavni »krivac« što je, nakon obnove Kapele i njezine okolice započete 2008. godine, za koju je zaslužan tadašnji karlovački župnik dr. sc. Ivica Čatić, cijeli duhovni kutak u okolici Kapele redovito i prekrasno održavan. Ovaj tutor Kapele, koji je dugo godina živio u inozemstvu, prije deset godina, kada se vratio, zatekao je i Kapelu i njezinu okolicu vrlo zapuštenima.

»Sada je sve dovedeno u red. Skupina vjernika se o tome brine. Potrebno je redovito obavljati sve radnje uređivanja, kao u svakoj kući i dvorištu. Zbog velikog broja turista Kapela i okolica moraju se redovito i često čistiti i održavati«, kaže Maletić.


Turisti od jutra do večeri

Posjete veleposlanika stranih zemalja su redovite. Što se turista tiče, Maletić navodi specifičan problem.

»Turisti najčešće dolaze iz Beograda u skupinama. Naša turistička organizacija imala je namjeru sve karlovačke spomeničke atrakcije spojiti u jednu turu i skupni program. Srijemska biskupija prema tome je bila vrlo rezervirana, jer bi onda turistički prihod bio dijeljen od strane pružatelja usluge svim vlasnicima objekata koje turisti posjećuju«, kaže Maletić. »Osim toga, za nas je ovo crkva i to crkva u kojoj je preokrenuta povjest moderne Europe, a za posjetitelje samo još jedna od znamenitosti Karlovaca«.

Maletić potvrđuje da se na brijegu na kojem je Kapela zaista osjeća mir.

»Svi mi koji smo odrasli pokraj nje se divno osjećamo, jer smo od djetinjstva vezani za ovaj 'Švapski kraj', kako je nazvana ulica Karlovačkog mira u kojoj se Kapela nalazi. Ja sam 34 godine živio u Švicarskoj i sve to vrijeme sam maštao da se vratim u Karlovce, iako sam imao i bolje uvjete za život na drugim mjestima. Tada samo dobio čast održavati Kapelu mira. Župa Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima nema stalnog župnika, nego upravitelja, preč. Marka Loša, koji misi redovito u župnoj crkvi, te osam puta godišnje ovdje, u Kapeli mira. Iz tog razloga o Kapeli se brinemo mi, članovi zbora i tutori. Nemamo radno vrijeme i radimo volonterski. Kada dođu turisti, na kapiji se nalazi broj telefona. Oni pozovu i ja postajem njihov vodič. A dolaze od 9 sati ujutro do 10 sati navečer«, opisuje nam svakodnevnicu Maletić, inzistirajući da je to što radi za njega velika čast. On navodi da prihodi od posjetitelja omogućuju redovito podmirivanje režijskih i komunalni troškova same Kapele i Doma mira.

»Župljani to jednostavno ne bi mogli sami podmiriti«, dodaje on.

Župni zbor

U upoznavanju Kapele i života karlovačkog župnog zbora nam pomaže gospođa Vlasta. Predstavlja nam orgulje, obnovljene 2014., jednomanualne.

»Moj pokojni otac Ivan Hutira ih je svirao godinama. Sadašnji orguljaš Zvonko Tadić je iz Karlovaca, i zahvaljujući njegovom vremenu i interesu, orguljaško sviranje i u Kapeli i u župnoj crkvi ne prestaje«, kaže nam ona. Ova vrijedna žena, umirovljena profesorica glazbene škole u Inđiji, ponosna je na vrijedne članove zbora, njih petnaestak, na njihovo višeglasno pjevanje, i posebno na nastupe, kojima se glasovi i glazba iz Karlovaca čuju po župama Srijema u različitim prigodama. Posebno su ponosni na nastup u đakovačkoj katedrali.

»Ne možemo se pohvaliti organiziranom zborskom scenom u Srijemu. Iako prilika za nastupe, koje su tradicionalne ili bar redovite, ima (ekumenski susreti zborova u Zemunu i Čereviću, nastupi u Noći muzeja u Kapeli mira, božićni koncerti organizirani u Petrovaradinu), nemamo kapacitet da bismo mogli organizirati uzvratne susrete. Vapimo za dobrim menadžerom, a mogući izlaz vidimo u registriranju zbora kao udruge, koja bi mogla aplicirati za namjenska sredstva«, kaže naša sugovornica.

Miješanje identiteta

Naši sugovornici kažu da katolika u Srijemskim Karlovcima ima oko 900, no polovica od tog broja ne prima svećenika pri blagoslovu kuća. Smatraju da katolici u Karlovcima još žive u strahu koji korjene ima u događajima u Srijemu 1990-ih godina. Kažu da su neki čak i pod pritiscima, te da teško podnose dugotrajnu antikatoličku i antihrvatsku medijsku histeriju.

Mise u župnoj crkvi Presvetog Trojstva su redovito nedjeljom, a preko tjedna samo one sa stipendiranim intencijama. Župni upravitelj preč. Marko Loš je istovremeno župnik u petrovaradinskoj župi Svetog Roka i kancelar Srijemske biskupije – to je razlog zbog kojeg on ne prebiva stalno u Karlovcima. Katehete također nema.

Naši sugovornici kažu kako tamošnji katolici ne vrše nikakav pritisak da moraju imati župnika, iako bi to voljeli. Kažu kako neki smatraju da Karlovci i ne trebaju biti župa, da oni to »nisu zaslužili«. Ističu također i specifičnu situaciju kod karlovačkih katolika. Kod pojedinih koji su podrijetlom Nijemci koji su se kroatizirali nakon II. Svjetskog rata, nacionalni identitet se restaurira, naročito budući da u Karlovcima uspješno djeluje udruga koja aktivno privlači i okuplja pripadnike njemačke manjine. Godine 1944. je popularnije među katolicima u Karlovcima bilo izjašnjavati se kao Hrvat, bez obzira na podrijetlo, no u modernim vremenima je obratno, pa se mnogi izjašnjavaju kao Nijemci ili Mađari.

Oba naša sugovornika ponosni su na Dom mira – kuću podno Kapele mira. Ona je centar zajedništva karlovačkih Hrvata i njihovih prijatelja. Nju također održavaju tutori kapele i članovi zbora, pa tu proslavljaju svetu Ceciliju, zaštitnicu orguljaša i crkvene glazbe, ali organiziraju i zborski maskenbal, proslave Nove godine, imendane, rođendane i daće. Ugostit će rado i vas – pozivaju sve da sutra, u subotu 8. rujna, na Malu Gospu, dođu na proslavu proštenja Kapele mira. Svečana sveta misa započinje u 18 sati, a nakon nje moći ćete iskusiti jedinstvenu karlovačku dobrodošlicu na ovom posebnom mjestu.

Marko Tucakov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika