Kultura Kultura

Trajni dokument o velikoj manifestaciji

U posljednje je vrijeme za potrebe Hrvatske radiotelevizije (HRT) snimljeno tri dokumentarna filma o kulturi i običajima bunjevačkih Hrvata koje je režirao »naš« Branko Ištvančić, redatelj podrijetlom iz Vojvodine, odnosno Tavankuta. Nakon priče o subotičkim tamburašima u filmu Pisme, bande, ljudi te obrade uskršnjeg običaja »polivača« u ostvarenju Na vodeni ponediljak, snimljen je i film o subotičkoj Dužijanci (istoimena naziva), koji je svoju subotičku premijeru imao prošloga petka u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, upravo kao uvertira u trodnevnu, središnju svečanost ovogodišnjeg »izdanja« te poznate vjersko-kulturne manifestacije.

Od nastanka do danas

Uz Ištvančića, scenarij potpisuje i Aleksej Pavlovsky, koji je ujedno i urednik filma. U 55 minuta koliko traje, film donosi priču o nastanku Dužijance, njezinom razvitku od obiteljske proslave do javne crkvene odnosno gradske manifestacije, ali i opstanku i organiziranju. Film je sniman u više navrata tijekom 2017. godine. U filmu su također korišteni i arhivski video materijali iz ranijih dokumentarnih filmova ili priloga o Dužijanci. Najveći dio sugovornika u filmu je na različite načine vezan za organizaciju i sudjelovanje u Dužijanci, a to su: Lazo Vojnić Hajduk, Grgo Kujundžić, Marinko Piuković, Grgo Piuković, Alojzije Stantić, Stjepan Beretić, Andrija Anišić, Andrija Kopilović...

Ištvančićev dokumentarac nas, među ostalim, upoznaje i s nositeljima Dužijance – bandašima i bandašicama, te se tako u filmu pojavljuju lanjski bandaš i bandašica Luka Gabrić i Ana Ivanković Radak. Dio sadržaja posvećen je i Takmičenju risara, i to kroz priču učestalog pobjednika ovog natjecanja Stipana Kujundžića. O tzv. krunama za Dužijancu priča slamarka Jozefina Skenderović. Inače, u realizaciji filma sudjelovao je i Pere Ištvančić, također podrijetlom iz Tavankuta, koji je autor glazbe.

Serijal u zavičaju

U obraćanju publici prije subotičke premijere, redatelj Branko Ištvančić je istaknuo kako je Dužijanca jedan od naljepših običaja bunjevačkih Hrvata u Bačkoj.

»Drago mi je što sam imao prilike ponovno snimati u svojem zavičaju s profesionalcima HRT-a, snimateljima, montažerima i drugima... Nadam se da će film biti prikazivan i idućih godina u nekim drugim prigodama. Također, nadam se da će Hrvatska radiotelevizija imati razumijevanja te da će ovaj serijal o običajima bunjevačkih Hrvata u budućnosti biti nastavljen. Istaknuo bih i to da su nam kod snimanja ovih filmova puno pomogli ovdašnji pojedinci, hrvatske udruge i ustanove, poput Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca ili Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata«, kazao je Ištvančić.

Predsjednik UBH Dužijanca Andrija Anišić, udruge koja organizira tu manifestaciju, zahvalio se HRT-u i redatelju Ištvančiću što Dužijanca sada ima svoju promociju i u suvremenom mediju filma.

»Drago nam je što Dužijanca dobiva potporu kako ovdje tako i u matičnoj državi. Publika je najvažniji dio Dužijance; ako nema vas, onih koji će se radovati, gledati i uživati u Dužijanci, onda to što organiziramo nema smisla«, poručio je Anišić.

Visoka ocjena

Jedan od sudionika u filmu Grgo Kujundžić, koji je bio bandaš prve gradske Dužijance (1968.), te jedno vrijeme i predsjednik Organizacijskog odbora te manifestacije, smatra kako premijerno prikazani dokumentarac zavrjeđuje visoku ocjenu.

»To je trajni dokument za sadašnje i buduće naraštaje. Iako život svašta donosi, potrebno je radosti, a to Dužijanca zapravo i jest, i ona će, bez obzira na promjene i probleme, opstati. Dobro je imati to zapisno na papiru, ali živa riječ o Dužijanci je sada trajno snimljena«, navodi Kujundžić.

Film Dužijanca je u srijedu prikazan i u Tavankutu. Svoju zagrebačku premijeru imat će večeras (petak, 17. kolovoza) u kino dvorani Muzeja suvremene umjetnosti. Ukoliko ste propustili ove projekcije, film je dostupan »online« i može se pogledati na internetskoj platformi HRTi (www.hrti.hrt.hr ).

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika