Kolumne Kolumne

Samopoštovanje

Izbori se bliže! Sigurno se pitate kakvi sad opet izbori, kad se u »velikim medijima« o tome ne govori i nema predizborne kampanje. Radi se o izborima za nacionalna vijeća nacionalnih manjina čije se raspisivanje očekuje sljedećeg mjeseca, a najavljeno je da će biti održani najkasnije u studenom ove godine. Pripreme za ove izbore su praktično započele sredinom prošlog mjeseca (13. lipnja), kada su ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević potpisali Sporazum o utvrđivanju specifikacije ukupnih planiranih troškova za provođenje ovih izbora. Prije nekoliko dana, pak, isto je ministarstvo na svom sajtu pozvalo pripadnike nacionalnih manjina koji ispunjavaju opće uvjete za stjecanje biračkog prava u Republici Srbiji da iskoriste svoje pravo i upišu se u Poseban birački popis čime stječu pravo da biraju i budu birani na izborima za nacionalna vijeća nacionalnih manjina.

Ministarstvo je podsjetilo građane da od broja upisanih u posebne biračke popise ovisi hoće li određeno nacionalno vijeće biti birano na neposrednim ili elektorskim izborima. Naime, prema zakonu, članovi nacionalnih vijeća se biraju na neposrednim izborima ako je u birački popis nacionalne manjine upisano više od 40% pripadnika prema posljednjem popisu stanovništva ili, ako ovaj uvjet nije ispunjen, putem elektorske skupštine. Da podsjetimo, pripadnici hrvatske nacionalne manjine se nisu u dovoljnom postotku upisali u vrijeme prethodnih izbora na poseban popis pa su članovi vijeća birani na elektorskoj skupštini. Po svemu sudeći, i ovoga puta će izbori biti održani putem elektora. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić je na posljednjoj sjednici istaknuo kako se još uvijek ne zna hoće li Hrvatsko nacionalno vijeće biti birano na elektorskim ili na izravnim izborima. No, ako budu elektorski izbori, kazao je, iznimno je važno da se svi angažiraju kako bi bilo 60 potvrđenih elektora jer će u protivnom izbori za HNV biti obustavljeni a vijeće raspušteno. A to bi dovelo do velikih problema u ostvarivanju prava hrvatske manjine, jer kao što je to i Ministarstvo istaknulo u svom pozivu, nacionalna vijeća su tijela koja najefikasnije ostvaruju Ustavom garantirana manjinska prava na samoupravu u obrazovanju, kulturi, informiranju i upotrebi materinjeg jezika i pisma.

Drugim riječima, ukoliko se do raspisivanja izbora (a za što još nije ostalo puno vremena) ne upiše dovoljan broj pripadnika hrvatske manjine u birački popis za neposredne izbore a ne uspije se sakupiti dovoljan broj potpisa potpore za 60 elektora (bez obzira koje liste) kako bi se elektorska skupština održala postupak izbora se obustavlja a nacionalno vijeće se raspušta i briše iz Registra nacionalnih vijeća, čime gubi svojstvo pravne osobe, a pravo na biranje novog nacionalnog vijeća je tek na dan kada se ponovno održavaju izbori za članove svih nacionalnih vijeća (za četiri godine). Ne treba posebno govoriti o tome što bi to značilo za ustanove kojima je HNV osnivač kao ni što bi to značilo za ostvarivanje prava na autonomiju u četiri područja za koje je nacionalno vijeće ovlašteno. Značilo bi to da se svi zajedno odričemo korištenja prava koja su garantirana ustavom. Da pristajemo da se sve što je do sada urađeno na planu ostvarivanja kolektivnih prava i svi započeti poslovi – prekidaju. Značilo bi to da se odričemo samih sebe. Trebamo sada prije svega pokazati samopoštovanje.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika