Aktualno Aktualno

Radna skupina u Pokrajini i načelna suglasnost biskupa

Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice donijelo je Rješenje o obrazovanju radne skupine za osnivanje hrvatskog obrazovno-odgojnog centra u Subotici, saznajemo u Hrvatskom nacionalnom vijeću. Radna skupina za zadatak ima izradu akta o osnivanju navedenog Centra. Ima devetero članova, a u nju su imenovani predstavnici spomenutog pokrajinskog tajništva, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Subotičke biskupije i Tajništva za društvene djelatnosti Grada Subotice. Za predsjednicu Radne skupine imenovana je Biljana Kašerić, v. d. pomoćnice pokrajinskog tajnika za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Uključivanje pokrajine i grada

»Radna skupina će s radom početi najvjerojatnije u kolovozu, nakon godišnjih odmora«, kaže Jasna Vojnić iz HNV-a, koja je ujedno i članica Radne skupine. »Na sastancima radne skupine dogovorit ćemo sva ključna pitanja glede realizacije ovog projekta – tko će biti osnivač i financijer Centra, tko će organizirati odgojno-obrazovni rad u njemu i slično... Jako je važno što se u realizaciju projekta uključuju i tijela uprave, kao što su AP Vojvodina i Grad Subotica, i nastojat ćemo u okviru skupine napraviti konsenzus po svim tim pitanjima jer će onda i realizacija lakše i brže ići. Osnova projekta će dakako biti Elaborat za osnutak obrazovno-odgojnog centra u Subotici kojega je ranije izradio tim HNV-a«, dodaje ona.

 

Načelna suglasnost Biskupije

Vojnić ističe i još jednu dobru vijest po pitanju realizacije Centra, a to je da je HNV dobio i načelnu suglasnost Subotičke biskupije za ustupanje zgrada u ulicama Matije Gupca 8-10 i Harambašićeva 5 za potrebe ove školske ustanove na hrvatskom jeziku.

»Načelnu suglasnost smo dobili nakon što su u Subotičkoj biskupiji stekli uvid u Elaborat za osnutak obrazovno-odgojnog centra u Subotici. U dopisu HNV-u kojega potpisuje subotički biskup mons. dr. János Pénzes izražava se potpora i daje poticaj 'svima koji rade na ostvarenju ovog hvalevrijednog projekta', odnosno na osiguranju 'što boljih mogućnosti i kvalitete obrazovanja i odgoja školske djece na hrvatskom jeziku'. Navodi se i da su Strategija i Elaborat koji su izrađeni u tu svrhu zacijelo 'pokazatelj riješenosti da se po tom pitanju u skoroj budućnosti načine veliki koraci'. Potpora nam puno znači jer raditi projekt s blagoslovom Crkve i Biskupije dobiva drugačiji smisao i kvalitetu«, kaže Jasna Vojnić.

Subotička biskupija je navedene zgrade dobila u postupku restitucije, ali prema jednoj od točaka toga Rješenja, kako se navodi u dopisu iz Biskupije, dužna je omogućiti daljnje nesmetano korištenje nepokretnosti Tehničkoj i Politehničkoj školi u Subotici, sve dok se školama ne osigura drugi odgovarajući prostor. Iz toga proistječe da Subotička biskupija još nije u mogućnosti de facto raspolagati velikim dijelom predmetnih zgrada, ali čim se za to steknu uvjeti, Biksupija će, kako se navodi u dopisu, promptno pristupiti realizaciji svoje načelne suglasnosti.

Podsjetimo, Hrvatsko nacionalno vijeće već nekoliko godina unatrag radi na osnutku Obrazovno-odgojnog centra u Subotici, u kojem bi se nastava izvodila na hrvatskom jeziku i to na predškolskoj, osnovnoškolskoj te srednješkolskoj razini. Centar bi trebao biti realiziran po uzoru na ustanove sličnoga tipa u Pečuhu, Sarajevu i Banjoj Luci. Za potrebe projekta sačinjen je Elaborat u okviru kojega se analiziraju uvjeti za osnutak Centra, predstavlja plan njegova osnutka (među ostalim i građevinski uvjeti, prostor, uređenje…) pojašnjeni su politički, ekonomski i sociološki konteksti, a u dokumentu se također i predočavaju rezultati istraživanja javnog mnijenja rađenog u povodu prijedloga o osnutka ove ustanove.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika