Kultura Kultura

Nagrada Julije Benešić za Tomislava Žigmanova

Tomislav Žigmanov iz Subotice dobitnik je nagrade Julije Benešić za najbolju knjigu književnih kritika koja se dodjeluje na Đakovačkim susretima hrvatskih književnih kritičara, koji su ove godine održani po 21 puta. Žigmanov je nagradu dobio za Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme, a priznanje je podijelio s Božidarom Alajbegovićem iz Rijeke koji je nagradu Julije Benešić dobio za knjige krtika Paralelni svjetovi i Librido. Spomenuta se nagrada dodjeljuje za najbolju knjigu književnih kritika objavljenu od 1. lipnja prošle do 1. lipnja tekuće godine.

»Nagrade struke, poput ove, su važnije od drugih. Nagrada Julije Benešić potvrda je kvalitete mojih nastojanja da knjišku produkciju i druge književne sadržaje vezane za Hrvate u Vojvodini, kontinuirano i kritički tematiziram. Na taj način je priznato da hrvatska književnost pulzira i ovdje na istoku, na teritoriju izvan Hrvatske, a ujedno je i priznanje kvalitete te književnosti. Na koncu, to je i satisfakcija, neka vrsta potaknuća da istrajavam i u tom dijelu svojega stvaralaštva«, izjavio je Žigmanov za HR.
Na Đakovačkim se susretima dodjeljuje i Povelja uspješnosti za književnog kritičara iz Slavonije koja je ove godine posthumno dodijeljena nedavno preminulom Vlastimiru Kusiku iz Osijeka.
O dobitnicima ovogodišnjih nagrada odlučivalo je povjerenstvo u sastavu: dr. Goran Rem, dr. Vlasta Markasović i Adam Rajzl. Uručenje nagrada laureatima bit će održano u studenome ove godine u Đakovu.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika