Kultura Kultura

Zavjetno-zavičajni dan u Vajskoj

Na Srpnu Gospu ili Pohođenje Blažene Djevice Mariji Elizabeti, u ponedjeljak u župi sv. Јuraj u Vajskoj obilježen je Zavjetno-zavičajni dan. U organizaciji proslave sudjelovale su obje – župa sv. Juraj Vajska i župa sv. Ilije Bođani te HKU Antun Sorgg iz Vajske. Pošto je iz tih krajeva puno ljudi otišlo u »bijeli svijet«, članovi udruge Antun Sorgg došli su na ideju da po prvi puta ove godine na zavjetni dan pokušaju okupiti bivše mještane.

A zašto je Srpna Gospa njihova zaštitnica? Jer je jedne davne godine prošloga stoljeća cijelo selo potukao led. Te davne godine seljani nisu mogli u prvi tren razaznati je li to led ili snijeg, poslije toga zemlja je bila ravna kao staklo. Kažu da se iz Vajske vidilo i Tovariševo. Oni koji se sjećaju pričaju da je to bilo strašno nevrijeme, da su svi bili strašno uplaženi, od čovjeka do životinja. Strašna nepogoda uvjetovala je da se Vaištanci zavjetuju Nebeskoj Majci. Za zavjetni dan izabrali su Srpnu Gospu, kako se takva nepogoda ne bi više ponovila.

Misa i procesija

Zavjetno-zavičajni dan započet je svečanim misnim slavljem koje je predvodio župnik vlč. Vinko Cvijin, u koncelebraciji sa vlč. Draganom Muharemom, vlč. Patrikom Tvorekom, bivšim župnikom vlč. Josipom Kujundžićem, dekanom bačkog dekanata Josipom Štefkovićem, te novo zaređenim đakonom Draženom Skenderevićem. U svojoj homiliji vlč. Josip Kujundžić je,među ostalim, kazao: »Vaši stari izabrali su ovaj dan, kada Djevica Marija iako trudna i u ono doba u teškim uvjetima za putovanja ide posjetiti svoju trudnu rođakinji Elizabetu. Bio je ti dug i naporan put, a mi danas kada imamo sva prevozna sredstva, kada možemo lakano putovati nemamo vremena doći na nedjeljnu svetu misu. Danas promatramo dvije žene koje su iskreno radosne jer u sebi nose novi život, a danas je sve manje djece, pa je i sve manje radosti u obiteljima«.

Misno slavlje animirao je župni zbor, a prenosila ga je Radio Marija. Poslije misnog slavlja uslijedila je procesija s obnovljenim Gospinim kipom, koji je postavljen na postolje ispred crkve.

Kulturno-umjetnički program

Uslijedio je bogat kulturno-umjetnički program ispunjen pjesmom i plesom, a na kojem su sudjelovali gosti iz Vinkovaca – Ženska pjevačka skupina Šumarice i KUD Šumari, zatim plesna skupina Pahuljice iz Plavne, te pučki pjesnik Josip Dumendžić Meštar iz Bođana. Program je vodila Mirela Iličić, a prisutnima su se ovom prigodom obratili predsjednik udruge Antun Sorgg Mladen Šimić te zastupnik u parlamentu Srbije Tomislav Žigmanov koji je pozvao okupljene da ostanu na svome ognjištu i da se nastave ovdje boriti za novo i bolje sutra. Nakon kulturnog programa uslijedila je večera za sve uzvanike. Poslije večere svi prisutni su zaplesali šokačko kolo te nastavili druženje uz pjesmu tamburaša.

Zavjetno-zavičajnom danu nazočili su predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Vukovarsko-srijemske županije, Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona i manifestacije Baranjski bećarac.

A. Šimunović


ANTRFILE

Uspješna suradnja udruge i župe

HKU Antun Sorgg je mlada ali aktivna udruga. Nakon Zavjetno-zavičajnog dana pripremaju proslavu 330. obljetnice od dolaska Hrvata u ove krajeve iz tuzlanskog dijela Bosne, u suradnji s HKUPD Matoš iz Plavne, koja će biti održana 6. i 7. listopada. »Veliko hvala velečasnom Vinku što podržava naš rad, što nam ustupa župne prostorije za naše sastanke i danas nam je ustupio župno dvorište, a hvala i članovima udruge koji aktivno sudjeluju u radu i organiziranju naših događanja«, kaže Mladen Šimić, predsjednik udruge Antun Sorgg.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika