Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Promoviranje vinske i gastro kulture

Gradski park u Srijemskoj Mitrovici bio je u predvečerje 30. lipnja mjesto okupljanja velikog broja ljubitelja dobrog vina i hrane, delicija specifičnih za podneblje Srijema, koji su se okupili na gastronomskoj manifestaciji Vinski park. Nakon prošlogodišnje manifestacije, koja je ostavila lijep dojam kako na izlagače tako i na posjetitelje, organizatori su se potrudili da manifestacija ove godine bude još bolja i posjećenija. Brojni posjetitelji imali su priliku degustirati preko 250 vrsta vina 52 izlagača, najboljih vinarija iz Srbije i regije. Osnovni cillj manifestacije je promoviranje vinske i gastro kulture u Srijemu. Osim toga, bila je ovo prigoda da se na jednom mjestu okupe mali proizvođači kako bi pronašli svoje mjesto na tržištu.

Raznovrsna gastro ponuda

Jedan od organizatora manifestacije je i Turistička organizacija Grada Srijemska Mitrovica. Osim izlaganja gastro ponude Srijema, cilj im je bio da i kroz ovu manifestaciju privuku što veći broj turista. Uz simbol grada, gradske fontane Kameni cvijet, posjećujući mnogobrojne štandove vina i suhoomesnatih delicija posjetitelji su imali priliku uživati u klasičnoj muzici i u muzici 50-ih godina, ali i uživati u hrani, koju je te večeri pripremao Junior Cheef Team iz Beograda.

»Svi dobro znamo da uz vrhunsko vino dobro ide izuzetna hrana. Zato su zajedno s vinarima na ovoj manifestaciji i proizvođači autentičnih proizvoda slatkih, slanih i slatko-ljutih suhomesnatih proizvoda i sireva. Ovaj dio Srijema je gastronomski veoma privlačan za turiste i to je ono čime se mi možemo pohvaliti. Približiti proizvođače potrošačima je nešto što je jako važno. Zato smo se i odlučili Vinski park organizirati i ove godine i pokazalo se da je naša ideja dobra, s obzirom na to da je ove godine udvostručen broj posjetitelja. Strane turiste privlači naš gastro program, ali i naš domaćinski mentalitet i to je nešto čime se mi ponosimo«, kazala je direktorica Turističke organizacije Svetlana Sabol, dodajući da veliki broj turista dolazi u Srijem upravo kako bi degustirao prepoznatljiva fruškogorska vina i »sremačke« proizvode.

Dobar vid uspostavljanja suradnje

Osim izlagača iz Srbije, svojim proizvodima predstavili su se izlagači iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među njima, svoje vino predstavila je i vinarija Feravino iz Feričanaca u Slavoniji.

»Prvi puta sam u Srijemskoj Mitrovici na festivalu vina. Sretan sam što sam ovdje, ali bih bio još zadovoljniji da je više mojih kolega iz Hrvatske prepoznalo ovakve vrste nastupa na sajmovima vina. Imamo dobre odnose s vinarima iz ovog dijela Srijema, ali nemamo suradnju u smislu da se često posjećujemo. Možda je ovo čak i prilika da obavijestim vinare s ovog područja da će vinarija Feravino ove godine organizirati festival frankovke. S obzirom na to da znam da je frankovka sorta ove regije, pozivam sve proizvođače koji su ponosni na tu sortu vina i koji smatraju da mogu parirati našem vinu, kao i slovenskim i austrijskim vinima, da nam se pridruže. To bi mogao biti lijep početak suradnje s vinarima iz ovog dijela Srijema«, istaknuo je Josip Pavičić iz vinarije Feravino.

Interesiranje srpskog tržišta za hrvatska vina je, prema riječima vinara iz Slavonije, za sada prvenstveno bazirano na vina iz Istre i Dalmacije.

»Slavonska vina oni poznaju, cijene ih. Znaju za graševinu, frankovku, ali još uvijek nema većeg interesa za njih. Ovakvi sajmovi vina mogu biti dobar put da se predstavi proizvodnja vina jedne zemlje, jedne regije u drugoj državi. Nije loše da se predstavimo, da ljudi usporede vina i da se tržište ovdje u Vojvodini upozna s našom proizvodnjom vina.«

Iako je još rano pričati o rodu vinograda, vinar iz Hrvatske očekuje dobar i kvalitetan rod, a samim tim i kvalitetno vino.

Put ka tržištu

Bila je ovo prigoda da se na štandovima, osim vina, izlože i srijemski suhomesnati proizvodi. Jedno bez drugoga jednostavno ne ide, što su potvrdili, kako posjetitelji tako i izlagači.

»Ova manifestacija je idealan put da mali proizvođači nađu svoje mjesto na tržištu i da se prvenstveno mi kao mala obiteljska tvrtka predstavimo posjetiteljima. Ovdje se nalazi veliki broj malih vinarija. U posljednjih deset godina je došlo do njihove ekspanzije na sreću nas konzumenata. Ali, i mi proizvođači tradicionalnih suhomesnatih proizvoda smo se uklopili pored njih. Ako mali proizvođači igraju fer i pošteno, mogu se izboriti za svoje tržište. Pri tom morate imati jaku volju i istrajati u svojoj ideji. Mislim da je naša mala obiteljska tvrtka pravi primjer za to, imajući u vidu da smo uspjeli zaštititi srijemski kulen geografskog porijekla, koji je postao prvi proizvod od mesa na teritoriju Srbije sa zaštićenim geografskim porijeklom i koji je prije dva tjedna osvojio prvu nagradu Najbolje iz Srbije«, kaže Branislav Jovanović iz obiteljske tvrtke But&Co iz Laćarka.

Zbog srdačne dobrodošlice, ugodnog ambijenta i okusa dobrog vina mnogi od posjetitelja su obećali dolazak i iduće godine, kada se, prema riječima organizatora, očekuje još veći broj izlagača.

S. Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika