Sport i zabava Sport i zabava

Europsko srebro u Sesvetama

Reprezentacija Hrvata iz Srbije sudjelovala je na šestom po redu Europskom natjecanju nogometnih klubova koje su utemeljili Hrvati izvan domovine, gdje je ostvarila još jedan uspjeh, zauzevši drugo, vicešampionsko mjesto. Na natjecanju, koje je održano od 22. do 24. lipnja u Sesvetama (Hrvatska), sudjelovalo je ukupno osam momčadi iz Švicarske, Švedske, Njemačke, Austrije i Srbije. Hrvati iz Srbije su u finalu izgubili 3:2 od NK Pajde iz švicarskog Möhlina, inače kluba kojega vodi obitelj hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića (otac Luka i brat Dean). Treće mjesto zauzela je Slavonija iz Berna koja je bila bolja od Velebita iz Göteborga rezultatom 3:0.

Inače, na ovom natjecanju sudjeluje sedam najboljih hrvatskih klubova i najbolja reprezentacija hrvatskih manjina iz Europe. Naime, Hrvati iz Srbije su plasman na ovo natjecanje ostvarili kao najbolji, odnosno prvaci Europskog prvenstva reprezentacija hrvatskih nacionalnih manjina koje je održano prošle godine i gdje su sudjelovale još i ekipe iz Austrije, Slovačke, Rumunjske, Mađarske i Slovenije.

Uvjerljivi u skupini

Prošlotjedno natjecanje se odigravalo u dvije skupine od po četiri ekipe. Hrvati iz Srbije bili su uvjerljivi u skupini B, gdje su plasman u finale zaslužili kao prvi u skupni, pritom svladavši sva tri protivnika. Prvo su s 3:0 svladali Croatiu iz Mülheima, zatim je uslijedio duel sa Slavonijom iz Berna gdje su slavili s čak 7:2, te na koncu odmjeravanje snaga s Croatiom iz Stuttgarta koju su svladali s minimalnih 1:0. Utakmice u Sesvetama su se igrale »skraćeno«, poluvrijeme je trajalo po 30 minuta.

»Zadovoljni smo ostvarenim rezultatom, ovime smo osigurali nastupe na svim drugim natjecanjima hrvatskih klubova izvan Hrvatske u naredne četiri godine. Dobro smo posložili ekipu, svih 18 igrača, ekipa je spoj mladosti i iskustva. Odigrali smo veoma dobro u jakom tempu od četiri utakmice u tri dana. U veoma atraktivnom finalu s NK Pajde smo dva puta vodili – prvo s 1:0 a zatim i 2:1, ali nismo uspjeli pobjediti. Smatram da je ovo bio najkvalitetniji nastup reprezentacije otkako postojimo, što je i publika u Sesvetama prepoznala«, kaže izbornik reprezentacije Hrvata iz Srbije Marinko Poljaković.

Sastav i najzapaženiji igrači

Trenutna reprezentacija Hrvata iz Srbije sačinjena je od igrača iz Subotice, Sombora, Bajmaka, Tavankuta, Čonoplje, Golubinaca i Novih Banovaca. Na natjecanju u Sesvetama nastupili su: Stefan Lebović (golman), Igor Antunić, Davor Poljaković, Bojan Ušumović, Igor Vidović, Milan Petreš, Mladen Vizin, Marko Rebić, Ričard Račanji, Dario Vojnić, Luka Sili, Ivan Lebović, Danijel Faber, Darko Konjović, Igor Skenderović, Davor Balažić, Damir Lukač i Nikola Igrač.

Stručni tim su činili: izbornik Marinko Poljaković, fizioterapet Tomo Crljen, liječnik Zdravko Doko i tajnik Ivan Budinčević.

Od igrača reprezentacije najzapaženiji su bili golman Stefan Lebović, koji je proglašen za najboljeg golmana natjecanja, te igrači Damir Lukač (koji je ujedno i kapetan momčadi) i Dario Vojnić koji su postigli po tri gola.

»Drugim mjestom u Sesvetama stekli smo pravo sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu hrvatskih klubova, gdje će uz nas iz Europe, nastupiti i momčadi iz Australije, Južne i Sjeverne Amerike. Taj će turnir biti održan najverojatnije u lipnju iduće godine. Tamo ćemo ići s ambicijom da ponovimo uspjeh s posljednjeg Svjetskog prvenstva gdje smo stigli do finala, ali bili, kao i ovoga puta, poraženi od NK Pajde iz Švicarske. Sumirajući rezultate postignute od našeg osnutka prije 12 godina, sasvim je jasno da smo druga po kvaliteti ekipa među Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, u Europi i svijetu«, kaže Ivan Budinčević.

Europsko natjecanje nogometnih klubova koje su utemeljili Hrvati izvan domovine održano je u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

D. B. P.
 

ANTRFILE1

Druženje sa sunarodnjacima

»Veoma sam zadovoljan našim igrama i ostvarenim rezultatom, ponovo smo igrali u finalu što nam je i bila želja, jer smo se time kvalificirali na Svjetsko prvenstvo hrvatskih ekipa koje će biti održano sljedeće godine. Organizacija je bila na visokoj razini, kao i uvjeti za igru. Ostvarili smo kontakte s našim sunarodnjacima iz Njemačke, Švicarske, Austrije i Švedske i proveli tri dana u lijepom druženju što je ujedno ostavilo najveći dojam na mene i ostatak ekipe«, kaže kapetan momčadi Damir Lukač.


ANTRFILE2

Registracija kao rješenje

Reprezentacija Hrvata iz Srbije ima problema s financiranjem svoga rada, od primjerice »banalnog« pitanja poput pranja opreme do odlaska na turnire u inozemstvo. U nastojanju da nadvladaju ove probleme nedavno su se registrirali kao udruga građana, što će im, među ostalim, osigurati mogućnost da sudjeluju na natječajima. »Imamo viziju i nadamo se da je to mehanizam da bezbolnije rješavamo tehnička i druga pitanja u radu. I dalje smo čvrsto uvjereni da je sport dobar način za afiramciju i promociju pripadnika, ali i cijele naše hrvatske zajednice u Srbiji«, kaže Ivan Budinčević.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika