Aktualno Aktualno

Poruke ljubavi, zajedništva i mira

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu 19. lipnja obilježen je Dan državnosti Republike Hrvatske. Proslavu ovog praznika u Zemunu svake godine organizira mjesno Društvo hrvatske mladeži zajedno sa Zajednicom Hrvata Zemuna Ilija Okrugić i župnikom Jozom Dusparom. Svetu misu je predvodio biskup srijemski mons. Đuro Gašparović, u koncelebraciji sa zemunskim župnikom i svećenicima Srijemske i Beogradske biskupije. S proslave su poslane poruke ljubavi i mira te zajedništva hrvatskoj zajednici u Srbiji.

U župi u Zemunu ovaj se praznik proslavlja sada već 12 godina.

»Brod na ovim prostorima ide putem mira, što dolikuje nama kršćanima. Bez obzira na nacionalnost, mi moramo živjeti kao djeca istoga Boga. Poštujemo i državu u kojoj živimo, u kojoj smo njeni lojalni građani gdje gajimo zajedništvo i poštovanje prema drugim narodima različitog identiteta i različite nacionalnosti«, istaknuo je vlč. Duspara.

Biskup Gašparović je u homiliji posebno istaknuo važnost poznavanja svojih korijena i svog identiteta.

»Prirodno je voljeti svoju domovinu i svoju obitelj, svoju vjeru, kulturu, svoj hrvatski narod, svoj jezik i svoj identitet. Ovu svetu misu posvećujemo i onima koji svojom plemenitošću i zalaganjem čine dobro za svakog čovjeka, kao i svima odgovornima ovdje u Srbiji da prepoznaju potrebe svakog čovjeka za ostvarivanje njihovih osnovnih ljudskih prava, kao i svima ostalima koji rade za dobrobit ljudske zajednice«, kazao je mons. Gašparović.

Euharistijskom slavlju nazočio je i veleposlanik Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota sa suradnicima.

»Domovina je mjesto i tamo gdje smo mi. Hrvati koji ovdje žive trebaju se osjećati ponosnim Hrvatima koji vole Hrvatsku i koji su zainteresirani za budućnost Srbije, posebice europske Srbije. Ja mislim da su nacionalne manjine temelj Europske unije i europskih vrijednosti«, istaknuo je Bakota.

Nakon svete mise, u crkvi je priređen i prigodni kulturni program u kojem su sudjelovali članovi Društva hrvatske mladeži Zemuna i Zbor Odjek. Na kraju svečanosti sestra Ozana predala je veleposlaniku Bakoti grb Hrvatske koji je sama izradila od cvijeća, kao simboličan dar u ime župe Zemun i udruga koje djeluju u tom gradu.

S. D.

ANTRFILE

Proslava i u Beogradu

Proslava Dana državnosti Hrvatske održana je i u Beogradu u organizaciji tamošnjeg hrvatskog Veleposlanstva. Domjenak u povodu praznika priređen je u hotelu Crown plaza.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika