Tema Tema

Preletači naprijed, ostali stoj

Organizacija CRTA Građani na straži objavila je da je broj stranačkih preletača dostigao skoro 500. Toliko je bilo onih izbranih na raznim nivoima vlasti koji su za dvije godine iz jednog uskočili u drugi stranački dres. Na taj način izmijenjena je politička volja oko 56.000 birača. Očekivano, najveći broj preletača obukao je stranački dres neprikosnovene Srpske napredne stranke, što i ne čudi jer ova stranka vlada u 95 posto gradova i općina Srbije. Općine gdje je najviše onih koji su preletjeli su Brus i Stari grad s po 22 preletača, Zaječar s 21, Pančevo s 20 i Varvarin, Paraćin, Knjaževac, Sombor i Kragujevac s po 14 preletača. Istine radi, ovi podaci objavljeni su tijekom travnja, pa sigurno više i nisu točni, jer je sigurno barem nekoliko ptičica napustilo jato i preletjelo u drugi stranački tabor. Ovome se mogu čuditi samo oni neupućeni u srbijansku političku scenu na kojoj godinama svjedočimo nevjerojatnim političkim razvojima pojedinih likova, koji idu iz stranke u stranku, bez obzira koliko su program i ciljevi tih stranaka različiti i nespojivi.

Somborski »slučaj«

Ali prelazak iz jedne male, ako je suditi po rezultatima na beogradskim izborima, sasvim beznačajne stranke u vladajuću stranku ne mora uvijek biti dobitna kombinacija. U to su se Somborci uvjerili ovih dana, jer je prelazak Nikole Pajića, dugogodišnjeg direktora JKP-a Čistoća iz POKS-a (za one koji ne znaju to je Pokret obnove kraljevine Srbije, nastao cijepanjem Draškovićevog Srpskog pokreta obnove) u vladajući SNS značio i njegov odlazak s mjesta prvog čovjeka somborskog komunalnog poduzeća. Formalno, u pitanju je bila ostavka podnijeta iz osobnih razloga, ali iza te ostavke krilo se nešto drugo. U stranačkoj podjeli somborski komunalci pripali su SPO-u, odnosno POKS-u, pa su u toj stranci odlučili da ne daju tako lako svoj slatki, strana;ki kolač. A u borbi za taj slatki kolač valjalo se izboriti s najjačom strankom (uz to i svojim koalicijskim partnerom). A s jačim se valja izboriti nekim kecom iz rukava. Kažu upućeni u ovom slučaju taj kec bilo je neko ranije rušenje vlasti u Novom Sadu, kada su naprednjacima pomogli glasovi zastupika tada još uvijek jednistvenog SPO-a. E sada je došlo vrijeme da se ta usluga vrati, a epilog je smjena Pajića i dovođenje na njegovo mjesto profesora tjelesnog. Dobro, možda čovjek po formalnom obrazovanju i nije za to mjesto, ali u pravom je stranačkom dresu, a to je i ono najvažnije. Stranački dres promijenila je i direktorica JKP-a Parking servis Gordana Vulović. Ova dugodišnja članica Socijalističke partije Srbije prešla je također u SNS, ali za razliku od Pajića to je nije koštalo direktorske funkcije. Jest da su i socijalisti koalicijski partneri naprednjaka, ali ili nisu toliko alavi na stranački plijen, ili se nisu dosjetili da izvuku kakvog keca iz rukava, tek njihova donedavna stranačka drugarica ostala je u direktorskoj fotelji. No, ponukani primjerom Čistoće, čini se i da socijalisti razmišljaju i traže načina na povrate »svoje« poduzeće. Između redova to je za skupštinskom govornicom rekao predsjednik zastupničkog kluba SPS-a Borisav Staničkov, a lokalni stranački odbor to ponovio u svom stranačkom priopćenju.

No, nisu ovo jedine promjene stranačkih tabora koje su se u Somboru događale tjednima unazad, a u novim stranačkim dresovima viđeni su neki, donedavno, najgrlatiji promoteri svojih nekadašnjih stranaka. Jedne, dvije, tri… Već koliko ih je tko upisao u svom životopisu.

Prekrajanje volje birača

Svaki grad ili općina ima svoju priču, jer nema lokalne sredine u kojoj se ne leti iz jednog u drugo stranačko jato.

»Stranačko prelijetanje, umjesto izuzetka, postaje pravilo koje vodi izrugivanju povjerenja građana i dovodi do obesmišljavanja izbora. Skupštinska većina uz 'pozajmljene vijećnike' čini prekrojenu skupštinsku većinu. Promjena izborne volje građana mimo izbora urušava povjerenje građana u institucije i vladavinu prava«, kaže koordinatorica istraživanja CRTE Tamara Branković.

Da promjene stranačkih dresova nemaju mnogo veze s političkim uvjerenjem jasno je odavno svima. Za ilustraciju i primjer da su zabilježeni i slučajevi prelijetanja iz Srpske napredne stranke u druge stranke, (gle slučajnosti) najviše u gradovima i općinama gdje je SNS oporba kao što su Šabac i Paraćin. U ovim općinama su se vijećnici Srpske napredne stranke pridružili vladajućoj većini. Iz SNS-a su u posljednje dvije godine u druge stranke ili neovisne zastupnike prešla 23 zastupnika. Kako saopštava CRT-a zabilježeni su i slučajevi prelaska cijelih zastupničkih grupa iz jedne u drugu u stranku.

»Jedan od takvih slučajeva zabilježen je kada je pokret Boška Ničića Zajedno za Krajinu, nakon redovitih izbora u Zaječaru u travnju 2017. godine, kolektivno preletio u SNS. Ovim potezom je SNS u Zaječaru, protivno izbornoj volji građana, dobila dodatnih 7.358 glasova. Slična situacija se dogodila u Brusu, kada su vijećnici Nove Srbije također kolektivno preletjeli u SNS, promijenivši volju 5.211 birača. Interesantna situacija se dogodila i u Tutinu, gdje SNS nije dobio ni jedno vijećničko mjesto. Međutim, zahvaljujući koalicijskom sporazumu sa strankama koje su formirale lokalnu vlast, SNS je dobio pozicije odlučivanja u Tutinu, iako bez zastupnika«, priopćila je CRTA.

Zabilježeni su i slučajevi prelijetanja kao što je napuštanje stranke uz zadržavanje zastupničkog mandata, odnosno nastavak djelovanja u svojstvu samostalnih zastupnika. Ovaj trend je CRTA zabilježila u 97 slučajeva, gdje se izdvajaju prelazak zastupnika SNS-a u samostalne zastupnike u Paraćinu, DS-a u Pančevu i Inđiji, kao i posljednje odvajanje zastupnika Dosta je bilo usljed događanja s ovim pokretom na republičkom nivou.

Bez osude

Prelijetanje je već godinama općestranačka pojava i već godinama (uglavnom) izostaje javna osuda stranaka takvog ponašanja političara. Oni koji gube svoje kadrove i svoj dio stranačkog kolača su nezadovoljni, ali nikada neće javno istupiti protiv takve pojave. S razlogom, jer će prvu priliku i sami iskoristiti da u svoje jato dovedu po koju ptičicu iz drugog političkog jata. Nije bilo stranačkog reagiranja ni poslije objavljivanja podatka da je skoro 500 zastupnika za samo dvije godine promijenilo stranke. Jedina se o tome očitovala Liga socijaldemokrata Vojvodine. Tajnik LSV-a Bojan Kostreš pozvao je političke partije da u svoje redove ne prihvaćaju članove drugih stranaka koji dolaze sa zastupničkim mandatima.

»Ako želimo spriječiti urušavanje političkog sustava, trebalo bi iskoristiti ovo vrijeme kada nema izbora za postizanje općeg dogovora kojim će takvo ponašanje biti deklarino kao društveno neprihvatljivo i naići na osudu kako političkih stranaka i medija, tako i društva u cjelini«, priopćio je Kostreš, istovremjeno podsjetivši da je LSV tjekom prethodne četiri godine u nekoliko navrata predlagala da stranke donesu kodekse ili pravilnike po kojima neće prihvaćati preletače.

»Smatrali smo i smatramo da bi, ukoliko je želja za promjenom plod promjene političkih uvjerenja, ti ljudi trebali svoje zastupničke mandate ostaviti onoj listi, odnosno stranci s kojom su ga osvojili, pa da onda promijene stranku iz uvjerenja. Isto tako, partija koja ih prima bi se trebala radovati ljudima koji su u stanju odreći se zastupničkog mandata da bi im se priključili«, smatra Kostreš.

Ali je pri tome zaboravio jednu važnu stvar – svega toga bi bilo da ima političkog morala. Taj politički (ne)moral podgrijan je i time što su zastupnici, bez obzira na kojoj listi su izabrani, vlasnici svog mandata, a to vlasništvo shvatili su baš doslovce.

Z. Vasiljević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika