Sport i zabava Sport i zabava

Nesvakidašnje, sigurno i jeftino iskustvo

Subotičani i ove, kao i nekoliko godina unazad, imaju priliku putem paraglajdinga ostvariti san o letenju. Predsjednik sekcije paraglajdinga Aerokluba Ivan Sarić Zvonko Gala kaže kako je ovo jedan od najjednostavnijih i najsigurnijih načina da se vine u nebo, a također i najmanje financijski zahtjevan. Tko se odluči za ovaj adrenalinski podvig na aerodromu Bikovo moći će već prilikom prvoga dolaska iskusiti čari letenja.

I za djecu

»U tandemu, što znači s pilotom koji ima dozvolu, letjeti može bilo tko stariji od sedam godina. Let traje od 5 do 10 minuta uz pripreme prije polijetanja od 15 minuta. Što se tiče visine do koje se ide, ona ovisi od vjetra ali i putnika. Letimo od 250, 300 pa i više metara ako vidim da se putnik opustio«, kaže Gala i dodaje da su često pripadnice ženskoga spola one s kojima može dosegnuti veću visinu te da su se pokazale, i u ovome sportu, kao hrabrije.

Zahvaljujući novoj opremi za tandeme i velikom oprezu članova kluba od osnivanja ove sekcije 2014. godine nije se dogodila niti jedna nezgoda iako imaju preko tisuću letova godišnje.

»Ivan Sarić je stari klub i imamo iskusnih ljudi koji su u ovoj priči više od 20 godina. Oni nas usporavaju i vode računa o sigurnosti što je neophodno za letačke sportove. Svi bi odmah sve i sami, međutim nesreće se upravo tada javljaju«, kaže Gala.

Iako je ovo prilično siguran sport, ima regija u Srbiji u kojima se često događaju nezgode. Gala to objašnjava činjenicom da u tim dijelovima ima vrlo malo letačkih dozvola te da im to ne predstavlja prepreku za letenje. U Subotici je situacija drukčija – osim što je Gala jedan od dvjestotinjak koji imaju dozvolu za paraglajding letenje uskoro će postati i instruktor te će se tako stvoriti uvjeti za otvaranje škole za paraglajding pilote u Subotici.

»Kod nas je sve legalno i za sve što radimo imamo odgovarajuće uvjete. Do sada, unutar kluba, samo sekcija paraglajdinga nije imala školu u kojoj bi obučavala pilote, ali uskoro će se i to promijeniti. Škola za pilota paraglajdera traje šest mjeseci i u tom razdoblju polaznici će steći obuku i dozvolu da mogu sami letjeti«, najavljuje Gala i napominje kako su upisi već u tijeku.

Slijetanje na zemlju ili drvo?

Predsjednik sekcije paraglajdinga kaže kako su sve čari ovoga sporta u jednostavnosti.

»Vjetar je ono što nas pokreće i na čemu letimo, a činjenica da možete dosegnuti visinu i do 3000 metara s krilom za koje vas drži dva konopa te da nemate nikakvu zaštitnu kabinu daje posebnu draž. Mi ne propadamo kao padobranci. Mi letimo zbog ljepote letenja. Ponekada smo gore u tišini i nekoliko sati«, priča Gala.

Dok se u planinama zračne mase različito zagrijavaju, miješaju se, odbijaju od padine i prave velike turbulencije, u Subotici je situacija posve drukčija. Gala kaže kako je za ovaj ravničarski prostor specifično mnoštvo termike i malo turbulencije te se zbog toga odlično leti. Zahvaljujući ovim uvjetima aerodrom na Bikovu je među omiljenim mjestima za paraglajdere u Srbiji, a naročito za pilote početnike. Šali se on i da ovdje tko uspije pronaći drvo i sletjeti na njega treba dobiti nagradu! Međutim, iz osobnoga iskustva govori nam da kada se leti iznad južnijih predjela Srbije gdje je reljef znatno dinamičniji pronaći nekoliko metara čistine za slijetanje ponekada predstavlja pravo umijeće. Tako je šest puta završio na drvetu, a jednome je čak visio i na električnom stupu.

J. Dulić Bako

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika