Tema Tema

Počela žetva pšenice: Cijena žita još nepoznata

Trebamo znati da poljoprivredni proizvođač ne radi svoj posao samo zbog toga što ga voli, nego i zbog toga što treba živjeti od tog posla, kaže Pavle Kujundžić

 

 

 

Počela je žetva pšenice, a poljoprivredni proizvođači smatraju kako bi ovogodišnja otkupna cijena u startu trebala biti oko 20 dinara po kilogramu, dakle tijekom same žetve, a što bi ovisilo o njenoj kvaliteti. Očekuje se rod žita od 3,5 do 4 tone po hektaru, a da bi se stiglo do te količine i dobre kvalitete žita, trebalo je uložiti mnogo rada i sredstava u proizvodnju. Sjetimo se kako je prošle godine otkupna cijena za prvu požnjevenu pšenicu bila oko 10-11 dinara za kilogram.

Nakon nekoliko dana oborina, koje su na kratko prekinule radove na njivama, kombajni su nastavili raditi na pšeničnim poljima, a stručnjaci kažu kako su za sada vremenski uvjeti bili povoljni za pšenicu, ali i napominju da bi prinos i kvaliteta zrna mogla biti umanjena ukoliko tijekom žetve bude većih i dužih oborina. Oborine koje su pale krajem prošlog tjedna i početkom ovoga tjedna malo su usporile žetvu pšenice, ali prema riječima poljoprivrednog proizvođača i predsjednika Skupštine Udruge poljoprivrednika Subotice Pavla Kujundžića, za kišu je bio krajnji trenutak, zbog duže suše. »Proljetne kulture su već počele 'patiti', dakle kukuruz, suncokret, šećerna repa i bio je posljednji trenutak da padne kiša, kako se suša ne bi odrazila na prinose tih kultura. Ječam je uglavnom 'skinut', uljana repica također, a pšenica je počela da se žanje i ova kiša neće naškoditi rodu žita, a ako možda i bude štete, to će biti minimalno u odnosu na to koliko je kiša dobit za druge kulture«, kaže Kujundžić.

Zvonko Sarić

Opširnije u tiskanom izdanju

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika