Sport i zabava Sport i zabava

Uspjeh kao glavna motivacija

Biciklistički klub Jednota iz Šida je relativno mlad klub koji se prevashodno orijentirao na MTB biciklizam. Nastao je kao odgovor na sve veću ekspanziju planinskog biciklizma u Šidu. Postoji već 8 godina, a poznat je po tome što u svakoj godini napravi vrhunske rezultate, o kojima se priča u Srbiji i zemljama u okruženju. Klub trenutno ima 20 registriranih članova, uglavnom mlađe kategorije. Ono što posebice izdvaja ovaj sportski klub od drugih jest što veliki akcent stavljaju na rad s osobama s invaliditetom.

Ambiciozni planovi

Planinski biciklizam inače je jedan od skupljih sportova, ali isto tako je i prilično zahtjevan, jer iziskuje veliki psihički i tjelesni napor. Unatoč tome, u Šidu je svake godine sve veći broj djece koji se priključuju ovom biciklističkom klubu.

»Ako se svakodnevno ne trenira, ne mogu se postići vrhunski rezultati. Ovaj sport zahtijeva puno rada i odricanja, ali kad taj rad bude nagrađen na natjecanjima, onda dobijamo dodatnu motivaciju i ništa nam ne bude teško. Treniramo na NG Jednota, ali i na obližnjem izletištu Lipovača, na Fruškoj gori. Pored nogometnog igrališta nalaze se staze gdje se održavaju i kupovi Srbije, a možda jednoga dana tu organiziramo i državno prvenstvo«, kaže menadžer kluba Mihajlo Radovanović.

A da bi netko bio uspješan bicikist iz šidskoj biciklističkog kluba poručuju da je najprije potrebna jaka volja, zatim podrška najbližih, a onda slijede naporni svakodnevni treninzi, kako u ljetnjem, tako i u zimskom razdoblju. Vrlo je važno imati i odgovarajuću opremu i naravno dobar i kvalitetan bicikl, koji je, kako kaže Radovanović, teško naći u Srbiji.

Rad s osobama s invaliditetom

Osim prestižnih nagrada osvojenih izvan zemlje, redovito osvajaju odličja i nagrade na brojnim državnim prvenstvima i natjecanjima u gotovo svim gradovima Srbije.

»Na Olimpijadi u Turskoj smo imali jako dobar rezultat nakon čega su mnogi u Srbiji saznali za nas i naše uspjehe. Naše dvije natjecateljke su unazad dvije godine bile proglašene za sportašice godine Opštine Šid, na čega smo posebno ponosni kao i na činjenicu što se u našem klubu već 3 godine intenzivno radi s osobama s invaliditetom. Do sada smo sudjelovali na brojnim utrkama i europskim kupovima i u toj kategorij kao što je recimo europski kup u Beogradu 2014. godine. Trener našeg kluba Slobodan Radovanović danas je izbornik Srbije za rad s osobama s invaliditetom. Rad s njima u ovom sportu je iznimno važan jer oni postaju svjesni da postoji netko tko vjeruje u njih i tko će ih podržavati u njihovom radu«.

Suradnja s Hrvatskom

MTB Jednota ima veoma uspješnu suradnju sa sportskim klubovima iz Hrvatske. Najviše surađuju s Biciklističkim klubom Sokol iz Vinkovaca, a često sudjeluju na utrkama u Slavonskom Brodu i Osijeku. Do kraja mjeseca sudjelovat će na utrci koja će biti održana u Osijeku.

»Nadamo se dobrim rezultatima unatoč tome što nas tamo očekuje jaka konkurencija. Članovi klubova iz Hrvatske često su gosti i kod nas. Zajedno treniramo na Fruškoj gori. Suradnja s njima nam puno znači, a utoliko više, jer i naš prijateljski klub iz Vinkovaca također radi s osobama s invaliditetom. Razmjenjujemo mišljenja i iskustva kako bismo još više unaprijedili naš rad«.

Emilija Đačanin trenira za MTB Jednota već pet godina.

»Članica sam reprezentacije i moj najveći uspjeh do sada je osvojeno drugo mjesto na Olimpijadi mladih u Turskoj. Na utrkama u Mađarskoj i Italiji na kojima smo sudjelovali prošle godine, također sam postigla dobre rezultate«.

U kategoriji kadetkinja Marija Tancik više puta je osvajala prvo mjesto.

»Biciklizmom se bavim skoro tri godine i ostvarujem dobre rezultate. Naporno je uskaditi sve obveze ali kada se ovaj sport voli, onda nije teško. Važno je sve dobro isplanirati i onda se sve stigne«.

»Treniram već 5 godina za MTB Jednota. Najveći uspjeh postigla sam na mojoj prvoj međunarodnoj utrci, na Olimpijadi mladih u Turskoj gdje sam osvojila treće mjesto«, kaže Tamara Radovanović:

»Cilj mi je da sudjelujem na utrci C1 u Osijeku. Nadam se da ćemo uspjeti sakupiti bodove za neko buduće europsko prvenstvo«.

S. Darabašić


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika