Sport i zabava Sport i zabava

Rizik koji se isplatio

Nakon sezona provedenih u Prvoj ligi Mađarske Andrea Milodanović, odbojkaška trenerica iz Subotice, prošle sezone je preuzela na sebe ozbiljan rizik. Preuzela je ekipu iz Druge lige s jedinom ambicijom: plasman u Prvu ligu Mađarske. Rizik se isplatio, a nakon cijele sezone bez poraza ekipa Szent Benedek odbojkaške akademije Balatona odigrala je u istom stilu i finalni turnir proteklog vikenda. Cilj je ostvaren, i to impresivnim skorom, bez poraza.

»Tijekom sezone smo se natjecali u Drugoj ligi, grupa Zapad. Natjecanje je okončano 30. ožujka, a mi smo zauzele prvo mjesto, bez poraza, bez izgubljenog boda. Osvojili smo titulu u ovoj fazi natjecanja. To nam je donijelo plasman na završni turnir svih najboljih ekipa drugih liga i preostalo nam je da vidimo tko će od tri najbolje ekipe izravno u Prvu ligu, a tko će u baraž«, govori Andrea Milodanović.

Ulozi su bili veliki, kako ekipe, tako i osobni Andree Milodanović.

»Uloženo je jako mnogo truda i rada ove sezone da bismo došle dovde. Spustila sam iz Prve lige u Drugu kako bih ih uvela u viši rang, i to je jedina stvar koja nam je bila pred očima pred dvije završne utakmice u kojima smo imali imperativ pobjede, ali smo i bili favoriti.«

Finalni turnir donio je dva okršaja, prvo protiv ekipe Ropke iz Kecskeméta, a potom i DVTK iz Miskolca. Jedna pobjeda je vodila izravno u Prvu ligu, prvi meč donio je veliki, ali ne i nepremostiv izazov.

»U prvoj utakmici smo igrale protiv Kecskeméta, počele smo meč neposredno što smo stigle s putovanja, i to se osjetilo na našoj igri početkom meča. Izgubile smo prva dva seta, ali sam znala da ako 'slomimo' rivala jednom bit će to kraj. Tako je i bilo, uspjele smo doći do preokreta i da uz dobar tempo i naše pravo lice već poslije te prve utakmice zakoračimo u Prvu ligu. Naravno, to nam nije donijelo nikakvo opuštanje, naredni dan je nosio duel protiv jakog rivala, ekipe DVTK iz Miskolca. Bilo je malo vremena za pripremu, ali smo diktirale tempo i protiv narednog rivala. Držale smo ga pod pritiskom, i na kraju jednom jakom i strpljivom igrom stigle do pobjede od 3:0.«

Kako saznajemo, Andrea će u istoj ekipi ostati da nastavi započeti posao. Od novog prvoligaša valja napraviti stabilnu ekipu u mađarskoj ženskoj eliti.

»Počinjemo s građenjem ekipe za novu sezonu. Neki pregovori su počeli i prije kraja natjecanja, tako da smo već počeli graditi budućnost. Ostajem i sljedeće sezone, s ambicijama da izgradimo stabilnu ekipu, kadru da se nađe na sredini tablice. Novi izazov je pred nama i polako se već pripremamo za njega«, zaključuje naša sagovornica.

D. Vuković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika