Sport i zabava Sport i zabava

Čeka jubilarnu – 30. titulu

Živimo u državi koja je često mijenjala imena u proteklom razdoblju, omeđenoj jednom sportskom karijerom. No, što se atletike tiče, odnsno discipline bacanje kugle za seniorke, tu se ime prvaka ne mijenja. Bez obzira za koju je državu nastupala Dijana Šefčić je bila najbolja. Da je tako i sada potvrđuju i najnovije sportske vijesti – u Srijemskoj Mitrovici je održano Zimsko prvenstvo Srbije u bacačkim disciplinama, a kod seniorki, u bacanju kugle, prvo mjesto je ponovo osvojila natjecateljka Atletskog kluba Spartak. Osvojena titula je 29. po redu, a naša sugovornica je spremna da dođe i do jubilarne – 30. titule prvaka države.

Među brojnim osvojenim medaljama i titulama, Dijana ne pravi veliku razliku, pa je i ova, 29. titula‚ našla svoje mjesto.

»Svako natjecanje ima svoju ljepotu i težinu. Ako imaš volju i želju, sve je lakše psihički. 'Glava' je čudo i ona ti pomaže da ostvariš ono najbolje što si za sebe zamislio. Ova medalja, kao i svaka do sada, ima svoju težinu, jer i iza nje stoji mnogo rada, snage i volje«, govori Dijana Šefčić.

U karijeri uspješnog sportaša nema mnogo vremena za slavlje i uživanje u ostvarenom, jer novi izazovi stižu brzo. Rutina dobrog rada se ne mijenja.

»Želim svakako i narednu titulu prvaka države koja bi bila jubilarna. No, nema nikakvih posebnih priprema za tu borbu. Imat ću u međuvremenu još nekoliko natjecanja, a radim normalno, kao što sam i do sada radila. Dakle, recept je jasan: rad i volja, pa ćemo vidjeti kako će to biti; što će to donijeti. Samo da bude zdravlja i da me mimoiđu ozljede, a ovo ostalo je lako.«

Moglo bi se očekivati da poslije nekoliko titula prvaka države u istoj disciplini dođe do zasićenja, do problema s motivacijom. Kod Dijane to nije slučaj.

»Izvor motivacije je čista ljubav prema sportu i ovoj disciplini. Ako nešto voliš, a ja volim ovo, ona ništa ni nije teško. Treba znati uživati u onom što radiš, a ako to znaš, onda je sve i lakše i ljepše. Nastavit ću još s ovim, bar malo, koliko mi to volja i želja budu nalagali. Ako mi Bog podari zdravlje, bit ću tu i da se borbim da osvojim tu tridesetu titulu prvaka države.«

Mijenjaju se države, ređaju se medalje, ali u posljednje vrijeme neka pitanja ostaju ista, napose ona koja stižu iz konkurentnih tabora. Dijana i tu pokazuje nesalomljivi sportski duh.

»Najčašće pitanje na natjecanjima bude 'Ama, Dijana, dokle više?'. Na to se samo nasmiješim i kažem: 'Ovo je slobodna zemlja. Izvolite!'«

Uz Dijanu je, inače, godinama i njen trener Bela Evetović, a čini se da se ovom dvojcu smiješi i čekana trideseta titula prvaka. Bilo bi lijepo već ove sezone.

D. Vuković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika