Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Klupe sve praznije

Prvi puta u školske klupe 1. rujna sjest će 574 prvašića u Somboru i selima koja pripadaju teritoriju ovog grada. U pet gradskih osnovnih škola bit će 356 pravšića, a u 14 seoskih osnovnih škola 218. Za pohađanje nastave na mađarskom jeziku izjasnilo se petoro budućih prvašića u Somboru i 20 u školama u Lemešu, Bezdanu i Telečkoj, dok u Doroslovu, selu gdje Mađari čine većinu stanovništva, nema nijednog prijavljenog prvašića za nastavu na mađarskom jeziku. Ako se podaci o broju prvašića usporede sa školskom 2013./14. godinom u školskim klupama bit će čak 147 đaka manje. Nijedna škola nema više od 100 prijavljenih novih đaka, a najmanje ih je u Kolutu – samo četvoro. Samo škole u Stanišiću i Kljajićevu imaju više od 30 prvašića, pa samim tim i mogućnost da formiraju dva odjela.

Monoštor

Za upis u prvi razred u Monoštoru je prijavljeno 20 mališana, što znači da će naredne školske godine u  monoštorskoj školi biti jedan razred prvašića.

»Prvi puta jedan odjel prvašića upisali smo prije tri godine i tada je bilo 17 đaka. Do tada smo uvijek imali 30 ili nešto više od 30 mališana, što znači da smo mogli formirati dva odjela prvašića. Nakon te godine sa 17 naredna generacija imala je 31 prvašića, pa smo opet mogli imati dva odjela. Prošle jeseni, odnosno ove školske godine, bila su prijavljena 26 buduća prvašića. S obzirom na to da smo otvorili i odjel na hrvatskom jeziku, dobili smo odobrenje da upišemo dva odjela prvašića«, kaže  ravanateljica Osnovne škole 22. oktobar u Monoštoru Marija Mrgić.

Prema njenim riječim tek je završeno evidentiranje budućih đaka, pa se još ne zna hoće li biti roditelja zainteresiranih sa nastavu na hrvatskom jeziku. Ukoliko bude, za otvaranje odjela ponovno će se morati tražiti suglasnost Ministarstva prosvjete i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, jer je to zakonska obveza u slučaju da se otvaraju odjeli s manje od 15 učenika.

»Prije 10-11 godina u svih osam razreda bilo je 360 učenika. Ove školske godine ih je 220, a iduće će ih biti još manje. Ne samo da imamo manje upisanih đaka, već se događa da nam djeca odlaze i tijekom školske godine. Jednostavno cijele obitelji se iseljavaju, odlaze u inozemstvo«, kaže Mrgićeva i dodaje da Monoštor djeli sudbinu ostalih somborskih sela u kojima je također djece sve manji broj, a sve veći broj obitelji koje odlaze u potrazi za poslom.

Bereg

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Beregu mogu kazati da će devetero budućih prvašića popraviti statistiku ove škole, jer trenutačno u školi imaju odjel učenika u četvrtom razredu u kome je samo četvero učenika.

»U bereškoj školi sam 32 godine, i svake školske godine imamo prvašića dovoljno za upis samo jednog odjela. Ove školsku godinu završit ćemo s 59 učenika, a primjerice početkom 90-tih godina prošlog stoljeća bilo je više od 130 đaka«, kaže ravnateljica škole Renata Koporan.

Ne samo da se iz godine u godinu smanjuje broj đaka, već đaci odlaze i tjekom školske godine ili na prijelazu iz jednog razreda u drugi.

»Na početku ove školske godine otišla nam je jedna obitelj s troje djece. Prije nekoliko godina iz škole je ispisano čak pet učenika, jer su ih njihove obitelji povele u inozemstvo gdje su se preselili i nastavili živjeti. Svake godine nam se to događa i rekla bih da je takvih slučajeva sve više«, kaže ravnateljica.

Usprkos malom broju đaka nastavak rada škole u Beregu za sada nije upitan, ali se pred početak svake školske godine mora tražiti suglasnost za otvorenje odjela i do sada su nadležno ministarstvo i Pokrajinsko tajništvo uvijek odobravali otvaranje odjela s po nekoliko učenika iako je zakonski minimum 15 đaka. A raditi u malim odjelima ima i svoje dobre i loše strane.

»Loše je što u odjelima s po nekoliko učenika ne postoji zdrava konkurencija, natjecateljski duh među đacima. S druge strane, nastavnik se može posvetiti svakom djetetu, što jest dobro. Prednost malih škola je što možemo dobro upoznati djecu. Mnogi od nas bili su nastavnici i njihovim roditeljima, tako da znamo obiteljske prilike i možemo naš rad prilagoditi đacima. Imamo učenika koji dolaze iz obitelji samohranih roditelja, učenika kojima su majke na privremenom radu u Njemačkoj, a o njima brinu bake ili očevi i onda  je dobro što mi znamo kakvo je obiteljsko stanje i što se učenicima možemo posvetiti ponaosob, izaći djeci u susret. Kada imate odjel od 28 ili 30 učenika, takvo što nije moguće«, kaže Koporanova.

U Somboru je najmanje prijavljenih prvašića u Kolutu, gdje ih ima samo četvero, te u Doroslovu i Telečkoj, gdje bi po šestoro mališana trebalo 1. rujna krenuti u školu.

Z. V.

Usporedba

Prije godinu dana u prvi razred na teritoriju grada Sombora bilo je 640 prijavljenih prvašića, ove godine 574. Prije godinu dana u somborskim selima bilo je 278 prvašića, ove godine ih je za 60 manje. Prošle godine nastavu na mađarskom odabrao je 31 mališan, a ove njih 25.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika