Tema Tema

Dotacijama do 30 posto proračuna

Hrvatsko nacionalno vijeće od 2010. godine, osim redovitog financiranja iz republičkog proračuna, ima prihode i preko projektnih aktivnosti, odnosno dotacija s različitih strana. Prvih nekoliko godina projektno se financirao jedan do dva događaja, a sredstva dobivena dotacijama povećavala su se iz godine u godinu da bi za proteklu ona iznosila gotovo 30 posto proračuna HNV-a, odnosno 6 milijuna dinara.

Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić ovo prvenstveno vidi kao rezultat znatno intenzivnije komunikacije s Hrvatskom, njezinim tijelima ali i institucijama. Tako se među najznačajnijim donatorima za proteklu godinu izdvajaju Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Fond za otvoreno društvo iz Beograda te Rotary klub Osijek.

Kadrovsko osnaživanje

Kako Sarić Lukendić kaže, projektno financiranje HNV-a značajno se povećalo posljednjih nekoliko godina i zahvaljujući potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske preko projekta kadrovskog osnaživanja hrvatske zajednice kojim je omogućeno uposlenje nove dvije osobe u HNV. Među njima je i Jasna Vojnić, koja je upravo i zadužena za praćenje i apliciranje na razvojne projekte.

»Od kako je otvoreno ovo radno mjesto u HNV-u, bilježimo značajniji rast ostvarenih sredstava po osnovu projektnih aktivnosti. Ona prati natječaje preko kojih bismo mogli projektno financirati neke naše aktivnosti i tako rasteretiti onaj dio proračuna koji se financira iz javnih izvora«, kaže Sarić Lukendić.

Od aktivnosti HNV-a za proteklu godinu projektno financiranih Sarić Lukendić izdvaja izradu elaborata za osnutak obrazovno-odgojnog centra, Prelo mladeži, sudjelovanje nogometaša hrvatske zajednice iz Srbije na Hrvatskim svjetskim igrama, kupnju udžbenika itd.

On kaže kako je značajne donacije HNV ostvarilo protekle godine i preko pojedinačnih donatora, te su sredstva iskorištena za rekonstrukciju vrtića Marija Petković Biser u kojemu se nastava odvija na hrvatskome jeziku.

Iako su službeno sredstva ostvarena na temelju projektnih aktivnosti za proteklu godinu HNV-a 65 milijuna dinara, Sarić Lukendić pojašnjava da je od toga 59 milijuna dinara na račun HNV-a uplaćeno iz proračuna Srbije za kupnju rodne kuće Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu.

»Ovo je izvanredna jednokratna dotacija i ona je rezultat dugotrajnih napora hrvatske zajednice da se ta kuća privede namjeni svojevrsnog spomenika koji svjedoči o prisustvu i aktivnostima hrvatske zajednice na ovim prostorima. Međutim, ta sredstva ne možemo računati u dotacije koje je HNV ostvario preko projektnih aktivnosti. Sredstva ostvarena na temelju projekata su preostalih 6 milijuna dinara«, kaže Sarić Lukendić.

Nematerijalni doprinosi

Osim već spomenutih donatora, Sarić Lukendić izdvaja i Hrvatsku udrugu ravnatelja osnovnih škola, Grad Zagreb te Benkovac u Zadarskoj županiji koji u posljednje vrijeme sve više potpomažu svojim doprinosima rad HNV-a. Njihova pomoć se ogleda prvenstveno u potpori obrazovanju na hrvatskome, odnosno omogućavanju besplatnog smještaja učenika u Hrvatskoj.

»Oni nam ne daju novce, ali kažu dođite kod nas u Dubrovnik, Split, Zagreb, Novi Vinodolski, Benkovac... i jedite i spavajte o našemu trošku. Zahvaljujući tomu u mogućnosti smo učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskome jeziku osigurati brojna putovanja u Hrvatsku, u većini slučajeva sa simboličnom cijenom kojom se financiraju ili sufinanciraju samo putni troškovi«, kaže Sarić Lukendić i dodaje kako je sve to rezultat redovitih kontakata HNV-a s predstavnicima različitih udruga i institucija. 

Među planovima projektnog financiranja za ovu godinu Sarić Lukendić kaže kako je vrlo značajan natječaj Fonda za otvoreno društvo na koji je HNV aplicirao s projektom čiji je cilj praćenje ekstremnih izjava u medijima i javnom prostoru o Hrvatima, hrvatskoj zajednici i državi u Srbiji. Natječaj je u tijeku te rezultati još nisu poznati. Također kaže kako se očekuje i dotacija za kupnju nepokretnosti kojom bi se trajno riješilo pitanje smještaja Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ, a izgledne su i nove aktivnosti u svezi realizacije osnutka obrazovno-odgojnog centra za što će biti potrebno osigurati dodatna sredstva. Očekuju se i dodatne dotacije kada je u pitanju rodna kuća Josipa bana Jelačića, ne bi li se stavila u funkciju što bi trebalo biti okončano do kraja lipnja, navodi Sarić Lukendić.

J. Dulić Bako

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika