Tema Tema

​​​​​​​Putujemo! Kamo?

Hrvatsko nacionalno vijeće i ove godine organizira izvannastavne aktivnosti i programe usmjerene na stjecanje znanja, vještina i podizanje kvalitete nastave na hratskom jeziku u Srbiji. Ova vrsta neformalnog obrazovanja, koja je djeci izuzetno draga važna je i za socijalizaciju djece, osamostaljivanje, komunikaciju i jačanje jezičnih kompetencija.

Sva putovanja finaciraju se zahvaljujući potpori Hrvatske, te projektnim i proračunskim sredstvima Hrvatskog nacionalnog vijeća, donatorima i sponzorima. Na roditeljima ostaje samo dijelom financirati put na koji njihovo dijete ide. Ove godine su u ponudi sljedeći programi:

Upoznaj domovinu – Djeca iz Srijemske Mitrovice ovih su dana, od 3. do 5. travnja, posjetila Pulu, obišli su kulturne znamenitosti Pule, Pomorski muzej Istre, crkvu sv. Eufemije u Rovinju i susreli se s predstvanicima županije. Suorganizator puta je bio Hrvatski kulturni centar Srijem. 

 

Mali maturalac – Destinacija na koju se ide je Vukovar – Zagreb – Plitvice – Split i namijenjena je učenicima 8. razreda. Cilj programa je obilazak Hrvatske, bolje upoznavanje matične domovine i svih osmaka koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Program obuhvaća aktivnosti upoznavanja kulturno-povijesnih znamenitosti i jačanje jezičnih kompetencija, te upoznavanje s novim prijateljima iz Hrvatske.

Vrijeme puta je od 27. travnja do 1. svibnja, a roditelji trebaju platiti 6.000 dinara. Suorganizator ovoga programa je Udruga ravnatelja učeničkih domova.  

Veliki maturalac – Destinacija na koju se ide je Koljnof – Beč – Budimpešta i namijenjena je učenicima 4. razreda srednje škole koji su barem jedan ciklus obrazovanja završili na hrvatskom jeziku. Program je zamišljen kao posjet Gradišćanskim Hrvatima u Mađarskoj i Austriji, upoznavanje s njihovim sustavom obrazovanja i kulturom.

Vrijem puta je od 28. do 30. travnja, a potrebno je doplatiti 90 eura. Suorganizator ovoga programa je Državna samouprava u Mađarskoj.

Studijski posjet – Destinacija je Zagreb – Samobor, za učenike Politehničke srednje škole, koji će imati organizirani obilazak Zagreba i Samobora.

Vrijeme puta je od 11. do 13. svibnja, a roditelji sufinanciraju put s 3.600 dinara. Suorganizator programa je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske.   

Razmjena učenika – U ovome programu destinacija na koju se ide je Žrnovica – Split, a namijenjena je učenicima 6. razreda osnovne škole. Program sadrži posjet osnovnoj školi u Žrnovici i druženju s djecom tijekom boravka i boravak na nastavi. Posjet destinacijama: Solin, Klis, Split, Marjan, Radmanove mlinice, kupanje na Bačvicama, Omiš.

Vrijeme puta je od 7. do 12. lipnja, a potrebno je doplatiti 5.000 dinara. Suorganizator je OŠ Žrnovica.

Ljetna škola kulture, jezika i duhovnosti – Destinacija je Cres, a mogu ići svi zainteresirani. Mlađi uzrast (do 5. razreda) obavezno uz pratnju roditelja. Program svaki dan započinje tjelovježbom te jutarnjom molitvom i doručkom. Uz kupanje i svetu misu svakodnevno su organizirane tematske večeri uz radionice, svirku, druženje i kvizove. Cilj je da mladi ostvaruju iskustvo zajedništva te boljeg upoznavanja prostora matične domovine.

Vrijeme boravka na Cresu je od 21. lipnja do 1. srpnja, a cjenik je sljedeći: djeca do 2 godine besplatno, 2 – 4 godine 90 eura, 4 – 8 godina 120 eura, 8 – 18 godina 150 eura, a odrasli 200 eura. Suorganizatori su Udruga Naša djeca i Udruga StopA (uplate za ovu destinaciju reguliraju se preko udruge). 

Druga destinacija u okviru ovoga programa je Prvić, a vrijeme boravka je od 4. do 12. kolovoza. Cjenik je sljedeći: djeca do 2 godine besplatno, 2 – 4 godine 70 eura, 4 – 8 godina 100 eura, 8 – 12 godina 120 eura, preko 12 godina 150 eura. Suorganizatori su Udruga Naša djeca i Udruga StopA (uplate za ovu destinaciju reguliraju se preko udruge).

Program profesionalne orijentacije Gdje poći sutra – Destinacija je Bruška, Benkovac, a namijenjeno je učenicima 7. razreda osnovne škole i 3. razreda srednje škole koji su barem jedan ciklus obrazovanja završili na hrvatskom jeziku. Zadaci programa su pomoć učenicima da započnu razmišljanje o svom profesionalnom putu, otkriju vlastite sposobnosti i interese, promišljaju na temu osobnog doprinosa zajednici nakon završenih studija te upoznaju matičnu domovinu. Program vode profesionalni voditelji uz uporabu najsuvremenijih testova i upitnika. U planu je i posjet Kornatima i Fun parku Biogradu na Moru.

Vrijeme puta je od 17. do 26. kolovoza, a cijena je 70 eura. Suorganizatori su Udruga Naša djeca i Udruga StopA

Ljetovanje – Destinacija Novi Vinodolski, namijenjena je učenicima 4. razreda osnovne škole, a program je zamišljen kao ljetovanje uz kreativne radionice koje realiziraju voditelji Crvenog križa uz suradnju s učiteljicama.

Vrijeme puta je od 20. do 27. kolovoza, a roditelji sufinanciraju s 6.000 dinara. Suorganizator je Crveni križ Zagreb.

Interliber – Posjet sajmu knjiga uz ručak u Zagrebu, namijenjen je učenicima srednje škole i organizira se u studenome. Cijena puta je 2.700 dinara, a suorganizator je Grad Zagreb.

U sve cijene je uključeno putno i zdravstveno osiguranje, a plaćanje se može izvršiti i u ratama. Posljednja rata treba biti plaćena najkasnije do polaska. Prijaviti se može na mail adresu obrazovanje@hnv.org.rs ili preko razrednika, odnosno učiteljica. Broj mjesta je ograničen, stoga je potrebno prijaviti se što prije. O detaljima putovanja roditelji će biti obaviješteni putem kontakta koji dostave na prijavnom obrascu. Za malodobnu djecu potrebna je ovjerena suglasnost. Sugestija organizatora, Hrvatskog nacionalnog vijeća, je da se suglasnost ovjeri do punoljetstva djeteta. Roditeljski sastanak o detaljima će biti održan u srijedu, 11. travnja, u 18 sati u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća (Preradovićeva 13) u Subotici.

 

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika