Kultura Kultura

U Požegu po nagrade

 

Međunarodno natjecanje tamburaša, solista i komornih sastava, 5. po redu, održano je u Požegi u Hrvatskoj 26. i 27. ožujka, te je okupilo preko stotinu tamburaša. U natjecateljskom programu sudjelovao je stotinu i jedan tamburaš, a među njima i učenici Muzičke škole u Subotici. Po riječima Mire Temunović, pofesorice tambure u Muzičkoj školi u Subotici, razlog velikog broja natjecatelja je  što se ove godine ovome festivalu priključila i Umjetnička akademija iz Osijeka i Muzička akademija iz Zagreba, gdje postoji odsjek za tamburu. Prvi puta ove godine sudjelovali su i studenti sa spomenutih akademija. Najbolje tamburaše birao je stručni žiri, u prve dvije kategorije, dakle za osnovnoškolski uzrast članovi žirija su bili: Veljko Valentin Škorvaga, Mira Temunović i Vojislav Temunović, a za starije natjecatelje, srednju školu i akademiju, spomenutim članovima su se priključili Siniša Leopold iz Zagreba i Sanja Drakulić iz Osijeka.

Osim subotičke Muzičke škole, iz Vojvodine je sudjelovala i Muzička škola iz Bečeja i Sombora, a iz Hrvatske su sudjelovale glazbene škole iz Biograda na Moru, Bjelovara, Križevaca, Marije Bistrice, Novske, Osijeka, Pakraca, Podsuseda, Požege, Samobora, Sesveta, Slatine, Slavonskog Broda, Valpova, Varaždina, Vinkovaca, Virovitice, Vukovara, Zaboka i Zagreba. Ukupno je sudjelovalo 24 škole.

Osvojene nagrade u klasi Vojislava Temunovića: (osnovna škola) Lucija Horvatski – II. nagrada,

Matija Ivković Ivandekić – I. nagrada, Lucija Ivković Ivandekić – I. nagrada, zlatna medalja, Marko Grmić – II. nagrada (srednja škola).

Klasa Mira Temunović: (osnovna škola) Iva Gabrić – I. nagrada, srebrna medalja, Iva Molnar – II. nagrada, Marko Kujundžić – I. nagrada, srebrna medalja i (srednja škola) Magdalena Temunović – I. nagrada, zlatna medalja u folklornoj kategoriji i I. nagrada, zlatna medalja u klasičnoj kategoriji.

Korepetitori koji su pratili učenike na klaviru su bili Emina Tikvicki i Kornelije Vizin.

Domaćin ovogodišnjeg festivala je bila Glazbena škola u Požegi, koji su ujedno i suorganizatori festivala, kao i Muzička akademija iz Zagreba i Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice. Sljedeći Tambura instrumental festival bit će održan u Subotici sljedeće godine.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika