Kultura Kultura

U Požegu po nagrade

 

Međunarodno natjecanje tamburaša, solista i komornih sastava, 5. po redu, održano je u Požegi u Hrvatskoj 26. i 27. ožujka, te je okupilo preko stotinu tamburaša. U natjecateljskom programu sudjelovao je stotinu i jedan tamburaš, a među njima i učenici Muzičke škole u Subotici. Po riječima Mire Temunović, pofesorice tambure u Muzičkoj školi u Subotici, razlog velikog broja natjecatelja je  što se ove godine ovome festivalu priključila i Umjetnička akademija iz Osijeka i Muzička akademija iz Zagreba, gdje postoji odsjek za tamburu. Prvi puta ove godine sudjelovali su i studenti sa spomenutih akademija. Najbolje tamburaše birao je stručni žiri, u prve dvije kategorije, dakle za osnovnoškolski uzrast članovi žirija su bili: Veljko Valentin Škorvaga, Mira Temunović i Vojislav Temunović, a za starije natjecatelje, srednju školu i akademiju, spomenutim članovima su se priključili Siniša Leopold iz Zagreba i Sanja Drakulić iz Osijeka.

Osim subotičke Muzičke škole, iz Vojvodine je sudjelovala i Muzička škola iz Bečeja i Sombora, a iz Hrvatske su sudjelovale glazbene škole iz Biograda na Moru, Bjelovara, Križevaca, Marije Bistrice, Novske, Osijeka, Pakraca, Podsuseda, Požege, Samobora, Sesveta, Slatine, Slavonskog Broda, Valpova, Varaždina, Vinkovaca, Virovitice, Vukovara, Zaboka i Zagreba. Ukupno je sudjelovalo 24 škole.

Osvojene nagrade u klasi Vojislava Temunovića: (osnovna škola) Lucija Horvatski – II. nagrada,

Matija Ivković Ivandekić – I. nagrada, Lucija Ivković Ivandekić – I. nagrada, zlatna medalja, Marko Grmić – II. nagrada (srednja škola).

Klasa Mira Temunović: (osnovna škola) Iva Gabrić – I. nagrada, srebrna medalja, Iva Molnar – II. nagrada, Marko Kujundžić – I. nagrada, srebrna medalja i (srednja škola) Magdalena Temunović – I. nagrada, zlatna medalja u folklornoj kategoriji i I. nagrada, zlatna medalja u klasičnoj kategoriji.

Korepetitori koji su pratili učenike na klaviru su bili Emina Tikvicki i Kornelije Vizin.

Domaćin ovogodišnjeg festivala je bila Glazbena škola u Požegi, koji su ujedno i suorganizatori festivala, kao i Muzička akademija iz Zagreba i Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice. Sljedeći Tambura instrumental festival bit će održan u Subotici sljedeće godine.

Ž. V.

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay