Sport i zabava Sport i zabava

Presudilo iskustvo oženjenih

U povodu proteklog uskrsnog blagdana i ove godine na Veliki petak, na nogometnom igralištu Jedinstvo u Rumi, u organizaciji HKPD-a Matija Gubec iz istog grada, održana je 105. revijalna utakmica između ekipa oženjenih i neoženjenih članova ove udruge. Iako je presudilo iskustvo oženjenih, rezultat je i ovoga puta bio u drugom planu. Mnogo važniji je bio nastavak lijepe tradicije održavanja ovih nogometnih susreta, koja je duga više od jednog stoljeća. Također, važno je i treće poluvrijeme koje se nakon utakmice nastavlja u prostorijama udruge u Rumi, gdje se najčešće zbijaju šale na račun onih koji su izgubili. Ove godine to je bila ekipa neoženjenih.

Zdrav rivalitet

U ovim utakmicama se na prvom mjestu njeguje zdrav rivalitet, iako stariji igrači ne poriču da su se prije dvadeset i više godina utakmice igrale strasnije.

»Tradicija duga preko sto godina se na našu veliku radost nastavlja. Okupili smo se u velikom broju, kako oženjeni tako i neoženjeni. Drago mi je da je ekipa neoženjenih shvatila da se trebaju što prije ženiti kako bi što prije prešli u pobjedničku ekipu«, ističe voditelj sportskog odjela udruge Pavle Mišak dodajući:

»Dosadašnja iskustva pokazuju, iako je to za nas manje bitno, da je više pobjeda do sada imala ekipa oženjenih. To svakako potvrđuje da su oni ozbiljniji i da iskustvo uvijek čini svoje. Članovi mlađe nogometne ekipe su dobri momci i ima vremena, naučit će. Nama je važno da se oni uvijek odazovu u velikom broju«, kaže on.

Kao i na svim pravim utakmicama, tako je i na ovoj bio nazočan sudac Đorđe Somolov, prijatelj udruge iz Rume. Njegov zadatak je bio izmjeriti vrijeme i zviždati za kraj derbija, jer za druge sankcije niti kaznene bodove nije bilo potrebe.

»Ovo je ozbiljan derbi oženjenih protiv neoženjenih. Danas je teško naći mlade ljude koji nisu u braku, pa često imamo problem da sastavimo ekipu. Ali nije teško suditi na ovoj utakmici. Oni su moja liga. Sve su to obični, zdravi, temeljiti ljudi, a i sam sam takav. Mi se ovako uklapamo međusobno i drago mi je što su mi ukazali povjerenje da im sudim. U ovoj utakmici nema rivaliteta, samo poštovanja koje traje dugo i to je najvažnije«, kaže Somolov.

Poraz neoženjenih

A raspon u godinama nogometaša bio je od 15 do čak preko 70 godina. Na kraju derbija presudilo je iskustvo oženjenih rezultatom 5:3.

»Rezultat nam nije važan. Mnogo nam je svima važnije što nakon utakmice idemo na druženje.  Rivaliteta među nama ni ovoga puta ga nije bilo. Svi smo mi prijatelji, međusobno se poznajemo i ovu revijalnu utakmicu igramo prvenstveno radi toga. Čarke se ponekad dogode među članovima ekipe, što je normalno na svakoj utakmici. Naravno da se tijekom igre među igračima osjeti želja za pobjedom, ali nakon utakmice sve postaje manje važno. Održavanje tradicije, druženje i njegovanje sportskog duha, najbitniji su svima«, kaže član ekipe neoženjenih Ivan Guzaš.

S. Darabašić

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika