Sport i zabava Sport i zabava

Pobjeda zajedništva

Treću godinu za redom, u okviru prekogranične suradnje i daljeg pospješivanja oduvijek dobrih odnosa između trkača iz Hrvatske i Srbije, u nedjelju, 25. ožujka, održan je ultramaraton Osijek – Apatin. Iako vrlo zahtjevna, utrka je svake godine sve masovnija i kvalitetnija, a natjecateljima i natjecateljicama sve privlačnija. Na startu nedjeljne utrke bilo je rekordnih 140 natjecatelja iz Hrvatske, Srbije, BiH, Mađarske i Slovenije. Avantura po hladnom i vrlo vjetrovitom vremenu, duga točno 50 kilometara, počela je kod Elektroslavonije na osječkom Zelenom polju i odvijala se trasom preko Nemetina, Sarvaša, Bijelog Brda, Erduta, graničnog prijelaza Bogojevo, Sonte i Svilojeva do banje Junaković.  Na cilju se dalo vidjeti ono najljepše u sportu, zajedništvo. Uspješnom završetku utrke svakoga natjecatelja radovali su se i pljeskali svi koji su već bili tu, bez obzira na klupsku ili državnu pripadnost. Ipak, najviše radosti bilo je za Biljanu Bursać u ženskoj i Veljka Popovića u muškoj pojedinačnoj konkurenciji, koji su najbrže prošli trasu od Elektroslavonije do banje Junaković. Bila je ovo još jedna vrijedna manifestacija koja stvara mostove među razdvojenima, istinska slika sporta i sportaša, manifestacija prijateljstva i fair playa na relacijama na kojima inače u političkoj svakodnevici postoji niz problema. Trkači nam svojim odnosom jednih spram drugih najavljuju neka bolja i razumnija vremena, neke ljudskije odnose. Tijekom utrke trkači jedni drugima pomažu, međusobno se bodre i motiviraju, bez obzira na to tko s koje strane dolazi. Nema želje za nekim pobjedama pod svaku cijenu, svatko želi stići do cilja, svatko želi pobijediti samo sebe i postići isključivo svoje najbolje vrijeme. Nisu svi uspjeli istrčati cijelu dionicu od 50 km, neki su, na žalost, morali odustati. No, tko god je sudjelovao u ovoj lijepoj sportskoj priči pobijedio je. Proglašenjem formalnih pobjednika i zajedničkim druženjem u restoranu banje Junaković, uz domjenak i tamburaše, završen je 3. ultramaraton. Prijatelji i organizatori iz Udruge Zdravo trčanje Osijek i Atletskog kluba Apatin već su započeli razgovore o organizaciji 4. ultramaratona na proljeće naredne godine, kad bi se trčalo trasom od Apatina do Osijeka.

 

Antrfile 1

 

Biljana Bursać, članica beogradskog AK Crvena zvezda, zabilježila je najbolje vrijeme u ženskoj konkurenciji. Dionicu od 50 kilometara pretrčala je za 4:16,47 sati. Ujedno je obranila naslov pobjednice, jer je na prošlogodišnjem ultramaratonu prvo mjesto podijelila s Tijanom Kabić. Kod muškaraca najbrži je bio Veljko Popović, zaljubljenik u trčanje iz Kule. Popović je dionicu prošao za tri sata, 46 minuta i 2 sekunde, a samo tri minute kasnije na cilj stigao Edvard Halas iz Subotice (3:49,43). Treće vrijeme zabilježio je Izidor Vuković (3:54,02). Slavu trećeg ultramaratona pokupili su pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji, no medalje su se dijelile i u štafetama. U štafeti s dva člana prva je na cilj stigla ekipa iz Bačkog Jarka, dok je kod tročlanih štafeta najbolja bila ekipa iz Sente (Bakos, Nagy i Šurjan), s vremenom od 3:10:56. Vrijedno je zabilježiti i uspjeh tročlane štafete iz Apatina, za koju su trčali Čegar, Pešić i Kovačić.

Veliki sportski prijatelji i organizatori ovog ultramaratona, predsjednik Udruge Zdravo trčanje iz Osijeka Elvir Rakipović i predsjednik Atletskog kluba Apatin Goran Čegar istrčali su svoje dionice u sklopu tročlanih štafeta svojih klubova. Tako su na najbolji mogući način pružili moralnu potporu svim natjecateljima. Obojica su poslije utrke bili prezadovoljni i obojica su zahvalila svima koji su na bilo koji način pridonijeli njezinoj uspješnoj realizaciji. Isto tako, obojica se nadaju da će primjer sudionika ultramaratona slijediti svi ljudi dobre volje, a osobito političari ove regije i iz naše svakodnevice eliminirati sve tenzije koje nas i danas opterećuju.

Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika